Швајцарске банке запретиле да ће затворити рачуне Руса

0
банке

Швајцарске банке почеле су да упозоравају Русе на затварање рачуна ако не престану да плаћају порезе у руски буџет, преноси РБЦ 13. априла, позивајући се на изворе.

„Нашој адвокатској канцеларији јавило се десетак људи, који су до сада добијали незваничне телефонске позиве од запослених у банци са упозорењем да ће банка, ако не престану да буду власници предузећа која се налазе у Русији и плаћају порезе, морати да им затвори рачуне. , али после тога још није било никаквих званичних радњи“, — речи су Романа Кудинова, менаџера швајцарске адвокатске канцеларије ЛЕОЛЕКС.

Како је приметио саговорник издања, банке делују селективно. Он је рекао да је ситуација почела пре око месец дана са клијентима УБС и Цредит Суиссе. Банке одлуку о затварању рачуна објашњавају чињеницом да такви клијенти плаћају порез држави, што дестабилизује ситуацију у Украјини.

Кудинов је додао да швајцарске власти, парламентарне странке и Државни секретаријат за економију земље (СЕЦО) врше притисак на банке, захтевајући строжу контролу над спровођењем санкција Москви .

Осим тога, швајцарски адвокат је за издање рекао да су се његови клијенти већ из тог разлога суочили са блокадом налога.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније, 10. априла, медији су објавили да је Белгија добила приход од 625 милиона евра захваљујући опорезивању камата на замрзнуту руску имовину. Средства ће наставити да расту 2023. године, али споријим темпом. Појашњава се да се вишак добити опорезује, указују публикације.

Истог дана, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да руска страна замрзавање имовине Руске Федерације сматра кршењем међународног права и задирањем у државну и приватну имовину, као и у темеље светске економије.

Прочитајте још:  Јерменски министар спољних послова: Земље ОДКБ ће на састанку у Јеревану разговарати о око 20 питања

Руски министар финансија Антон Силуанов је 3. априла у интервјуу са финансијском блогерком Ксенијом Падерином рекао да нема брзог решења за проблем са руском имовином која је замрзнута на Западу, али се ради у том правцу. Он је напоменуо да је задатак руске стране да споји ову имовину и покуша да направи неку врсту размене.

Западне земље су пооштриле санкције на руске грађане, укључујући и замрзавање њихове имовине, након почетка специјалне војне операције у Донбасу у фебруару 2022. Европска унија је такође ограничила могућност Централне банке Руске Федерације да користи своје златне и девизне резерве.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *