Грађански рат на улицама Париза: Опсадно стање, бакље, сузавци и димне бомбе

0

Протести у Француској

Грађански рат на улицама Париза: Опсадно стање, бакље, сузавци и димне бомбе

Протести у Француској због пензионе реформе, у Паризу демонстранти упали у седиште луксузне компаније “LVMH”.

Француске власти распоредиле су данас наоружану полицију испред Уставног савета у Паризу пред доношење одлуке о томе да ли је план владе да подигне старосну границу за пензионисање у складу са Уставом.

Претходно је саопштено да ће Савет данас поподне или вечерас донети дуго очекивану одлуку о законитости подизања старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, која је изазвала масовне протесте широм земље.

Иако се може десити да Уставни савет поништи предлог закона, што је нешто што се ретко дешавало, француски стручњаци за уставно право и владини извори то сматрају мало вероватним, наводи Ројтерс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уставни савет, или “савет мудраца” како га називају у Француској, могао би да потврди усклађеност текста закона или да приговори одређеним мерама, односно да одбије текст у целини. Ако Савет одобри законски предлог којим се старосна граница за пензионисање повећава, влада ц́е имати право да га прогласи у нади да ц́е то на крају ставити тачку на протесте, преноси Ројтерс.

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да грађани те земље морају да раде дуже јер ће, у супротном, буџет за пензије бити у минусу за милијарде евра сваке године до краја деценије.

– Земља мора да иде напред, да ради и да се суочи са изазовима који су пред нама – рекао је Макрон током државне посете Холандији.

Прочитајте још:  Кина позива стране у сукобу на примирје

Синдикати и опозиција упозоравају да вишемесечне бурне расправе и протесте због Закона о пензијама, који је влада прогурала кроз парламент без гласања због недостатка вец́ине, нец́е брзо нестати, чак и ако закон добије одобрење Савета.

– Макрон мора да повуче закон или нец́е моц́и да управља овом земљом – рекла је у четвртак Софи Бине, нова лидерка синдиката Се-Же-Те (ЦГТ) упозоравајуц́и на нове штрајкове.

Извор близак Макрону саопштио је да ц́е влада вероватно брзо озваничити закон, вероватно почетком следец́е недеље, ако добије зелено светло Савета, како би покушала да настави даље с предложеним реформама. Лидерка крајње деснице Марин ле Пен, која се противи реформи пензионог система, изјавила је да није оптимиста по питању одлуке Уставног савета.

– Али шта желите да урадим? Палим аутомобиле? Само ц́емо рец́и Французима: Гласајте за Национално окупљање – рекла је она за БФМ ТВ.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *