Орбан: Сукоб ће се завршити кад САД и Европа престану да финансирају Кијев

0
орбан

Виктор Орбан (Attila Volgyi/XinHua)

Украјина је финансијски непостојећа земља и онда када Сједињене Америчке Државе и Европа престану да је издржавају – сукоб ће бити окончан, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

“У ствари, Украјина је финансијски непостојећа земља. Пад економских показатеља је огроман, што је потпуно разумљиво због рата. Очигледно је да Украјина не може сама себе да финансира”, рекао је Орбан мађарском радију “Кошут”.

Питање је само да ли ће Запад наставити да финансира Украјину, казао је.

“Оног тренутка када Америка и Европа кажу ‘не’, рат ће бити готов”, наводи мађарски премијер.

Европа троши десетине милијарди долара на подршку Украјини, даје новац за пензије, одржава државне институције, подржава здравство и образовање – што, према његовим речима, не може да траје вечно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“То су огромне суме, неколико десетина милијарди евра које недостају европској економији. Евидентно је да се тако не може ићи у недоглед”, додао је Орбан.

Према његовим речима, и Мађарска учествује у финансирању Украјине кроз заједничке буџете Европске уније, али се упркос томе ситуација мађарске мањине у Закарпатју стално погоршава.

Тензије у односима између Украјине и Мађарске настале су у позадини дискусија о украјинском закону о образовању, који значајно смањује могућност образовања на језицима националних мањина. Закон је ступио на снагу 28. септембра 2017. године и требало је да буде уведен у фазама до краја 2020. године. Сијарто је рекао да ће Мађарска наставити да блокира одржавање министарског састанка комисије Украјина-НАТО, јер нема напретка у решавању питања која се тичу Будимпеште.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *