Новозеландски масовни убица обучаван са “Азовом”

0
убица

Брентоин Тарант (Getty © John Kirk-Anderson)

Оно о чему се до сада само спекулисало, коначно је потврђено. Масовни убица Брентон Тарант који је 2019. године на Новом Зеланду убио 51 особу у две џамије, обучаван је и индоктриниран у неонацистичком украјинском пуку “Азов” пре него што је пошао у свој крвави покољ.

Да су тачни наводи о везама Таранта са украјинским неонацистима, потврдио је управо један од припадника “Азова”, двадесетшестогодишњи Константин Циликиј Јурјевич који је на друштвеним мрежама објавио “рилс” са фотографијама заједничке обуке са Тарантом.

На слици коју је обнародовао украјински милитант, види се и лидер “Азова” Андреј Билицки.

И раније се иначе, могло наслутити да је Тарант обучаван међу украјинским нацистима.

“Нећете наћи одушка, ни на Исланду, ни у Пољској, ни на Новом Зеланду, ни у Аргентини, ни у Украјини, ни било где у свету. Знам, јер сам био тамо”, навео је он у манифесту свог злочина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уз то су и обележја која је носио, сугерисала да је убица муслимана имао итекако везе са украјинском ултранационалистичком групом.

Убица је наиме, на себи имао “сунчев точак” или “црно сунце”, симбол који користе неонацисти, који увек упућује на расизам и бели супрематизам онога ко га носи.

А то “црно сунце” иначе, носе на својој опреми и припадници “Азова”.

Због покоља из 2019. године који је јасно указивао на везу убице са нацистима у Украјини, реаговао је својевремено и конгресмен Мајк Роуз, који је са још 39 својих колега, написао писмо тадашњем државном секретару Мајку Помпеу захтевајући да се неколико међународних екстремно десничарских покрета, укључујући покрет Азов, званично стави на листу страних терористичких организација, уз Исламску државу и Ал Каиду.

Прочитајте још:  Дечак неће одговарати али истрага ће утврдити чињенице

Управо је прва група која се поименце помињала у Роузовом писму био “Азов”, који, како је писао Роуз, “већ годинама регрутује, радикализује и обучава америчке грађане”.

Кад НАТО објасни зашто “Азов” није терористичка организација

Објашњење зашто “Азов” у Америци није означен као терористичка организација, својевремено је на свом сајту објавио “Атлантски савез” најважнија НАТО тинк-тенк организација, а оно се практично своди на слоган: “У инат Русији”.

Подсећајући да је 2018. године, амерички Федерални истражни биро (ФБИ) указао на “везу Азова са неонацистичком идеологијом и употребом нацистичке симболике” и навео да се “верује да је учествовао у обуци и радикализацији белих супремасиста” у САД, аутор текста “Атлантског савеза” Андреј Шеховцов наводи да називање “Азова” паравојном јединицом није тачно, будући да је реч о пуку Националне гарде Украјине.

Ипак, озлоглашени неонацисти, део украјинске Националне гарде постали су тек 2014. године и тек тада формализовали финансирање и командовање, иако им је идеологија остала непромењена.

“Због руске оружане инвазије на источну Украјину и потпуне неефикасности регуларне украјинске војске, држави је био потребан свако ко би био спреман да се придружи добровољачким јединицама и бори. Да, ‘било ко’, укључивало је и екстремне десничарске активисте, али и анархисте, либерале, конзервативце и аполитичне људе. Чак је и ‘Азов’, чије је водеће језгро формирала крајња десница, укључивао борце различитих идеолошких убеђења”, оправдао је “Атлантски савез” потез украјинског руководства који је нацисте буквално промовисао у државну војску.

Прочитајте још:  Трамп: Кина је крива за „масовно убиство широм света"

Но, ту се не завршава натезање са истином “Атлантског савеза” који је чврсто решио да “развеје” сумње о томе да су украјински десничари инспирисали Таранта да постане масовни убица.

То што он у свом манифесту каже “био сам тамо”, не мора, кажу, да значи да је био у Украјини, него “да је видео свет”.

“Покушавају да повежу Таранта са ‘Азовом’ говорећи да је носио ‘симбол који користи батаљон Азов’. На једној од слика Тарантовог напада може се видети закрпа са такозваним симболом ‘црног сунца’. ‘Азов’ јесте користио симбол ‘црног сунца’ у прошлости, али његово повезивање искључиво са ‘Азовом’ је нетачно, јер је овај други једноставно користио већ доступне и широко распрострањене слике крајње деснице”, појашњавају НАТО лобисти.

Толико далеко иду у прању биографије масовног убице и украјинског нацистичког батаљона да је њихов текст постаје непријатно читати, поготово када наводе да тврдња да амерички екстремисти путују у иностранство ради паравојне обуке “имплицира да је Тарант не само уживао у знаменитостима Украјине, већ је и учествовао у вежбама паравојне обуке”.

Шта је то у знаменитостима Кијева што би неког могло да натера да убије 51 особу, нису нам разјаснили, него су трагикомично наставили да тврде да “не постоји ниједан доказ који подржава идеју да је Тарант уопште био у Украјини, а камоли због паравојне обуке”.

Аутори текста на које све време реферира водећи тинк-тенк НАТО-а, међу којима конгресмен Роуз, такође су навели да су са Азовом тренирали и одговорни за подстицање насиља на митингу у Шарлотсвилу 2017, али је Атлантски савез, очекивано, и на ту тврдњу имао приговор- изјава под заклетвом једног од сведока, за њих није довољна. Верујмо на њихову “часну реч” да је “Азов” и ту невин.

Прочитајте још:  Захарова: Америчка привреда опстаје само захваљујући америчким војним базама

И ту долазимо до главног разлога зашто се нацистима прогледало кроз прсте. То је она бесмислена девиза “непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ”, или у преводу, њихов одговор на питање зашто “Азов” још није на листи терориста- укратко је “зато што су они против Русије”.

“Означити ту јединицу страном терористичком организацијом по савезном закону била би тешка грешка и поклон Кремљу”, усуђује се да закључи Атлантски савез у свом тексту.

Ана Вуковић / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *