За­што Српскa на­ја­вљу­је пре­кид са­рад­ње с НА­ТО-ом?

0
српска

(фото:Википедија)

Да ли зва­нич­ни­ци Ре­пу­бли­ке Срп­ске Ми­ло­рад До­дик и Жељ­ка Цви­ја­но­вић на­ја­вом пре­ки­да сва­ке са­рад­ње с НА­ТО-ом у БиХ по­ди­жу улог у на­ме­ри да име­так сте­чен у Деј­то­ну – др­жав­ну имо­ви­ну, за­др­же у вла­сни­штву тог ен­ти­те­та? Или су, ка­ко их оп­ту­жу­ју опо­зи­ци­о­на­ри, у об­ра­чун са за­пад­ном вој­но-по­ли­тич­ком али­јан­сом и ди­пло­ма­та­ма САД и Ве­ли­ке Бри­та­ни­је ушли за­рад „не­ких при­ват­них не­су­гла­си­ца са За­па­дом”.

Услед мо­гу­ћег пре­ки­да са­рад­ње с НА­ТО-ом, ме­ди­ји по­ку­ша­ва­ју да до­ђу до од­го­во­ра на пи­та­ње шта је до­ве­ло до за­о­кре­та у по­ли­ти­ци Ба­ња­лу­ке, ко­ја је ра­ни­је одо­бра­ва­ла са­рад­њу под усло­вом да она не под­ра­зу­ме­ва члан­ство у том вој­ном са­ве­зу. При­ме­ћу­је се да су оштри­ји то­но­ви из Ба­ња­лу­ке по­че­ли да до­ла­зе на­кон што је Устав­ни суд БиХ про­бле­ма­ти­зо­вао и по­след­њи за­кон о имо­ви­ни, за ко­ји су у Срп­ској твр­ди­ли да је њи­ме од књи­же­ња из­у­зе­та вој­на имо­ви­на, о ко­јој ће се, ка­ко су на­во­ди­ли, по­себ­но до­го­во­ри­ти.

Жељ­ка Цви­ја­но­вић је пре не­ки дан под­се­ти­ла да је сва про­бле­ма­ти­ка у ве­зи с имо­ви­ном на­ста­ла тек по­што је Срп­ска пре ви­ше од де­сет го­ди­на од­би­ла да до­зво­ли прек­њи­жа­ва­ње де­ла вој­не имо­ви­не у том ен­ти­те­ту на Ору­жа­не сна­ге БиХ, на­кон че­га су Са­ра­је­во и За­пад по­че­ли Срп­ској да про­бле­ма­ти­зу­ју и сву оста­лу имо­ви­ну, као што су шу­ме и по­љо­при­вред­но зе­мљи­ште.

Ре­а­го­ва­ла је и Ам­ба­са­да САД у Са­ра­је­ву. „Што се ти­че прет­њи Ми­ло­ра­да До­ди­ка да ће пре­ста­ти да са­ра­ђу­ју с НА­ТО-ом, под­се­ћа­мо га да За­кон о од­бра­ни из 2005. оба­ве­зу­је др­жав­не вла­сти да спро­во­де ак­тив­но­сти по­треб­не за при­сту­па­ње НА­ТО-у. То укљу­чу­је и одр­жа­ва­ње чвр­стог парт­нер­ства и са­рад­ње БиХ с НА­ТО-ом. Ми­ло­рад До­дик не­ма овла­шће­ња да јед­но­стра­но су­спен­ду­је или ме­ња овај или би­ло ко­ји дру­ги за­кон”, на­ве­ли су свој став из Ам­ба­са­де САД у Са­ра­је­ву.

Прочитајте још:  Рекордна инфлација у САД

Да је од­нос пре­ма НА­ТО-у јед­но од пи­та­ња око ко­јих по­сто­ји рас­ко­рак вла­сти Срп­ске, не са­мо с бо­шњач­ким, већ и хр­ват­ским пред­став­ни­ци­ма, ви­ди се и из ста­ва Дра­га­на Чо­ви­ћа, пред­сед­ни­ка ХДЗ-а БиХ. Он је из­ја­вио да се про­цес при­бли­жа­ва­ња НА­ТО-у „не мо­же за­у­ста­ви­ти”. До­дик је прет­ход­но ре­као да сви љу­ди из Срп­ске ко­ји ра­де на пи­та­њи­ма са­рад­ње с НА­ТО-ом – то ви­ше то не­ће ра­ди­ти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *