Годишњица још једног злочина: 81 година од убиства Срба у Бијелом Потоку

0

Годишњица још једног злочина: 81 година од убиства Срба у Бијелом Потоку.

Обележена је 81. годишњица страдања 54 српска цивила, који су убијени на Васкршњи понедељак 1942. године у бањалучком насељу Бијели Поток. Потомци страдалих сећају се својих најмилијих, али и подсећају на важност опроста, како се мржња не би преносила на будуће генерације.

Прочитајте још:  Црквена општина Рожаје: Негирање злочина над православцима у Буковици и Бијелој Цркви је позив на протеривање хришћана!
У Бијелом Потоку надомак Бањалуке, обележена је годишњица страдања 54 српска цивила, међу којима је било жена и деце. Бранко Милинковић, председник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора Бијели Поток, каже да су његови преци убијени на мучки и свиреп начин.

“4. априла 1942. године, наше комшије су мојој породици рекле да не морају бежати и да им се ништа неће догодити. Дан касније, 5. априла, усташе су дошле преко Потока и убиле Вујасиновића породицу и Васе Богојевића. Они су њих тукли маљевима и цепаницама, како остатак села не би ништа чуо. Након тога, дошли су у село”, каже Милинковић.

Прочитајте још:  Напредно против пољопривредника: Држава одобрила увоз пшенице без царине
Милинковић нам преноси причу о страдању 31 члана његове породице, који су убијени на најсвирепији начин. Ипак, подсећа на важност опроста и обавезу да се мржња не преноси на будуће генерације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Велики број људи долази сваке године, присјећају се и желе да знају о чему се ради. Нико никога не мрзи, али мора се знати шта су урадили”, сматра Милинковић.

Прочитајте још:  Чује се рафална паљба на прелазу код Брњака, Курти: Срби су криви (Видео)
Парастосу су присуствовали и представници Града Бањалука, који кажу да је српски народ слободу изборио великим жртвама у 20. веку.

“Чинимо све што је могуће да оваква стратишта имају простора у медијима, међу људима и у нашим срцима. Ми млади морамо знати због чега су ти људи страдали и на основу тога морамо креирати и наш живот у овом мултиетничком друштву”, каже Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Зарад очувања братства и јединства, о страдању српског народа у Бијелом Потоку, као ни о другим стратиштима на подручју Бањалуке, није се говорило. Тек након посљедњег, Одбрамбено-отаџбинског рата, потомци жртава изборили су се за изградњу Споменика који је откривен и освештан 2002. године.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *