Немачки уметник признао да је његову победничку фотографију створила вештачка интелигенција

0
уметник

(Instagram/boriseldagsen)

Немачки уметник Борис Елдагсен одбио је да преузме престижну награду, након што је признао да је створио победничку фотографију користећи вештачку интелигенцију (АИ).

Елдагсен је рекао да није прихватио награду за најбољу креативну фотографију, коју је освојио прошле недеље на светској награди фотографија у организацији „Сонија”, пренео је „Гардијан”.

 

Победничка слика приказује две жене различитог старосног доба у црно-белој боји.

Елдагсен, који је студирао фотографију и визуелну уметност на Уметничкој академији у Мајнцу, као и у Прагу и индијском Хајдерабаду, рекао је да је био „неваљао” и да је хтео да види да ли су такмичења спремна да прихвате АИ, али је оценио да нису.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ми из света фотографије треба да имамо отворену дискусију. Дискусију на тему шта сматрамо фотографијом, а шта не. Да ли је опсег фотографије довољно широк да дозволи улаз вештачкој интелигенцији или би то била грешка? Одбијањем награде надам се да ћу убрзати да дође до једне овакве дебате”, навео је уметник на свом сајту, преноси Танјуг.

 

Он је рекао да је историјски моменат да је први пут АИ добила награду на престижном међународном такмичењу додајући питање:

„Колико од вас је знало или сумњало да је АИ створила слику? Нешто ту није у реду, зар не?”.

Он је казао да би награда могла да се додели фотографском фестивалу у украјинској Одеси.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *