Нови удар на Србе на КиМ: Срби ће морати вадити пасош лажне државе

0

Нови удар на Србе на КиМ: Срби ће морати вадити пасош лажне државе.

Заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими данас је изјавио да сви грађани КиМ имају осам месеци да добију пасош тзв. Косова.

Прочитајте још:  ИМАО ЈЕ САМО 12 ГОДИНА KАДА ГА ЈЕ ВОЈВОДА МИШИЋ УНАПРЕДИО У ЧИН ПОДНАРЕДНИKА: Положени венци за 116. годишњицу најмлађег војника
На конференцији након потписивања споразума визне либерализације за грађане тзв. Косова, Бисљими је, на питање шта је са пасошима издатим у Координациној управи из Београда и да ли се либерализација односи и на њих или само на пасоше које издају привремене приштинске власти, он је одговорио да Београд није на КиМ и да сви имају времена до 1. јануара да пасош промене.

– Београд није на Косову. Ко има пасош издат у Београду, има осам месеци да промени пасош како би уживао у овим новима бенефитима, а моја влада ће урадити све да убрза овај процес, да до 1. јануара сви грађани Косова имају легалан и валидан пасош – одговорио је Бисљими.

Рекао је да ће визна либерализација учврстити везе тзв. Косова са Европском унијом “Визна либерализација ће учврстити наше везе са ЕУ, потврдити посвећеност ЕУ региону и повећати пословне, образовне и културне прилике за грађане Косова”, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ДИК: Највећа излазност у Шавнику и најмања у Гусињу
Објаснио је да је тзв. Косово млада демократија и од прошле године је забележен велики раст у интернационалним рангирањима у транспарентности, реформи правосуђа и борби против корупције, што је довело до тога да Европска комисија има позитиван извештај за 2022. годину који се односи на тзв. Косово.

“Спремни смо за следећи корак и последњи споразум о нормализацији односа Београда и Приштине у првом параграфу подразумева да се две земље међусобно признају. Очекујемо да ће пет земља ЕУ које нису признале Косово да ово искористе као прилику да препознају Србију и Косово као једнаке” – рекао је Бисљими.

Следи захтев да тзв. Косово уђе у ЕУ

Посланик Европског парламента и аутор Споразума о визној либерализацији, Тајс Ројтен рекао је да је тзв. Косово последње у региону Западног Балкана које се придружило безвизном режиму.

– Ово коначно омогућава грађанима Косова да лако путују, посећују рођаке и послују у ЕУ. Али то је више од тога, ова прекретница је такође важан темељ за будућност и све ближу сарадњу између ЕУ и Косово – изјавио је Ројтен.

Ројтен је рекао да би након либерализације виза, ЕУ требало да се бави захтевом Косова за чланство у ЕУ.

“Што се тиче пет земаља које још увек не признају Косово, верујем да је ово посебан корак , у ономе што се зове споразум о нормализацији, да се крећу ка формалном признању” – рекао је Ројтен.

Прочитајте још:  Црна Гора је укинула систем „златних пасоша“ за Русе
Европски парламент јуче је без гласања усвојио споразум о визној либерализацији, а власницима пасоша који издају привремене приштинске институције биће дозвољено да путују у ЕУ без визе, у периоду до 90 дана у било ком периоду од 180 дана. Визна либерализација ће ступити на снагу када се успостави Европски систем информација и овлашћења за путовања (ЕТИАС), најкасније до 1. јануара 2024. године.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *