А Истра?Гордан Грлић Радман би да преосталих пет држава ЕУ признају независност Косова

0

(фото:НСПМ)

А Истра?Гордан Грлић Радман би да преосталих пет држава ЕУ признају независност Косова.

Хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман изјавио је да је добар однос Београда и Приштине у интересу Хрватске.

Он је за емисију „А сада Влада“ Хрватског радија истакао да се Хрватска, која је међу првима признала независност Косова, залаже да преосталих пет држава Европске уније признају независност.

Хрватски министар је оценио да је анекс споразума Београда и Приштине, који је договорен у Охриду, „пут напред“ у нормализацији односа Београда и Приштине.

Упитан о избору Јакова Милатовића за председника Црне Горе, Грлић Радман је казао да је Хрватска то поздравила, оценивши да ће „његово деловање бити доказ његове проевропске аутентичности“.

Хрватски министар је истакао да је Хрватска остварила своје најважније спољнополитичке циљеве и да јој “остаје безбедност Западног Балкана”. У том смислу је посебно истакао Босну и Херцеговину, рекавши да тој земљи треба неко ко ће јој помоћи, а то је Хрватска као чланица ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је поновио да Хрвати у БиХ треба да имају загарантовану једнаку политичку партиципацију, као и остали конституитвни народи.

На питање хоће ли Хрватска забранити увоз житарица из Украјине, Грлић Радман је рекао да ће Хрватска омогућити транспорт житарица из Украјине, а о увозу ће се расправљати на одговарајућем нивоу.

Он је подсетио да је Хрватска с Луком Ријека још прошле године понудила помоћ у транспорту житарица из Украјине, пре свега у оне земље у којима је то нужно, а то су земље Африке.

Прочитајте још:  Србија не иде у карантин, али ове мере су све извесније: Много је опција било на столу, а ово је коначна листа

Што се тиче руске агресије на Украјину, Грлић Радман је истакао да Хрватска води „конзистентну политику, која се ставила на праву страну и врло активно помаже Украјини“.

Упитан о спекулацијама појединих шведских медија да је премијер Хрватске један од кандидата за новог генералног секретара НАТО, министар је одговорио да „то само говори о томе колико је Хрватска кроз Андреја Пленковића цењена у свету“.

НСПМ/Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *