Рио Тинто не иде из Србије јер још увек има са ким да ради!

0
рио

Продата имања компанији Рио Тинто

Знамо да је Рио Сава некако успела да откупи до 200 хектара земље која је сада у потпуности пољопривредна и шумска, а не грађевинска. Негде су мало молили, спомињали експропријацију а негде су их вукли за рукав да откупе земљу.

Пројекат је укинут и то мора остати тако. Сви се питају зашто компанија не иде из Србије. Не иде јер има са ким да ради.

У међувремену је Весна Продановић (коју никад нећемо заборавити) отишла са места директора а на то место је дошао Колин Макеј. Његов не баш интелигентни поглед сугерисао је да ни он неће нешто боље од претходника радити, а реално шта би и могао. Народ неће овај рудник који је постао синоним за све лоше у овој земљи и то се неће променити.

Међутим, Макеј мисли да ће он боље да среди односе са локалним становништвом. Број људи вољних да сарађују са зличиначком компанијом није порастао, то су све исти људи од раније и они не представљају заједницу него само своје личне интересе. Рио Сава је „заглавила“ са том земљом са којом не може ништа. 200 хектара од неопходних 2000 за основну инфраструктуру (без путева и железнице) је ништа, а уз све то ради се о пољопривредној земљи.

Сад, Рио Сава је ту земљу, као и прошле године, издала на коришћење за џабе. Ту земљу обрађују и бивши власници те исте земље. Њихова љубав се не завршава ту са обрадом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Несретници који су нас својом глупошћу и похлепом увалили у све ово дозволивши да се бушотине раде на њиховој земљи, уместо да захтевају уклањање тих бушотина , настављају сарадњу и опет наплаћују те исте бушотине. За сваку бушотину од Рио Саве добијају ваучере у износу од око хиљаду евра које могу да користе у три продавнице пољопривредне опреме.

Прочитајте још:  Држава ненаменски потрошила 500 милиона евра од еколошких такса!

Продавнице које су пристале да сарађују са Рио Савом су СТР СИД на Брезјаку, ИВАН ПРОМ на Брезјаку и ТРАКТОР ТОМ у Крупњу.
Дакле, мозак власника ових радњи је смислио да узме новац од компаније која би у случају отварања рудника уништила пољопривреду и самим тим позатварала њихове радње као од шале. Веома интелигентно.

Ако питате да ли смо сигурни да су баш те радње у питању, више смо него сигурни. Проверили смо лично. Кад чују да можда имате ваучер Рио Тинта све може, ма све ће да се договоре, само да дођемо. Ова ваучер балада траје до 30. априла како рекоше и постоје 3 врсте ваучера.
Да се мало вратим на ону земљу која припада компанији. Имамо и имена вајних пољопривредника и ко шта обрађује. За почетак ево пар њих: Катић Драгутин из Слатине, Росић Живадин из Горњих Недељица, Тешић Саво и Тешић Никола из Корените, Пантић Божо такође из Корените са Радинковаче, Томић Драган из Брезјака, Филиповић Радомир из Горњих Недељица и многи други.

ДОПУНА ТЕКСТА:

Имена оних који су продали своја имања и ђедовину а сада долазе и обрађују уз дозволу Рио Тинта своја бивша имања, али и друга: Шакић Драган – Лојин, Ненадовић Славко – Фармер, Станојевић Драган – Чапур, Филиповић Горан – онај што се јави понекад коментаром овде у групи, Каитовић Антоније – Анто. Сви наведени су из Горњих Недељица. Поред њих исто ради и Петровић Живан из Брезјака, а Филиповић Мирко – Мирекс који је своју земљу продао Рио Тинту још увек је обрађује.

Прочитајте још:  Шиптари се мало "смирили": Прешли са батина и хапшења на графите

Има и оних који су брже-боље потрчали у станове и бетон па сад питају да ли има неко парче земље и за њих (иако су све своје продали) да засаде башту јер паре су се потрошиле.

И само да знате да су сви који су продали имања Рио Сави за собом оставили и гробове својих предака иако су имали право и договор са компанијом да исте ексхумирају и преместе на заједничко гробље. Из поузданих извора имамо информацију да нико од њих не тражи да се та обавеза изврши од стране компаније. Толико о њиховој савести и сад ко мисли да ћемо ми таквима дозволити да доносе одлуку о свима нама грдно се варају.

Запослени Рио Саве са све овим својим сарадницима чине једну групу несхватљиво глупих људи која је на срећу у мањини и никад не може дати дозволу за рад.

Али, драги моји, док ми пишемо, објашњавамо, прегањамо се по судовима и тужилаштвима, губимо послове и добијамо претње, одређена групица све то фино наплаћује и прави нам додатни посао. Кад волите тако, ево да вас мало и ми поздравимо.

Не само да Рио Сава ради са истим људима са којима је сарадњу остварила још давне 2004. него ради и са истим овцама, веровали или не, па тако сељаци шетају једно исто стадо од имања до имања које Рио Сава изнова попише. Толико о Макејевој памети.

Да не мисле корисници ваучера за бушотине, подстицаје, који обрађују ове земље да остатак народа не зна да је то издаја и да је њихов дуг Рио Сави да раде на оживљавању пројекта, на чему они и раде јер управо су то људи који по селима плаше остале како је ето све готова прича и како се рудник отвара и то само зато што се њима лично исплати да тргују са Рио Савом. Ето да знате одакле долази дефетизам.

Прочитајте још:  Лазаревац: Председник општине Бојан Стевић упорно одбија да помогне борбу против нарко дилера

Сва три играча у тој игри, Рио Сава, Трактор Том са својим колегама и корисници ваучера треба да знају, а ми их подсећамо да је то што раде санкционисано законима Републике Србије и најмање за шта могу да одговарају по том основу је одговорност за велеиздају свог народа и своје државе. Да им преведемо – ово што раде је кривично дело у најмању руку издаје, примања и давања мита, корупције, субверзивних делатности и све то може да резултира врло опасним исходом (прогноза).

Будући да је Влада Републике Србије у фебруару ове године у свом извештају Савету Европе опет поновила да је овај пројекат УКИНУТ, ова господа глуме веће вучиће од Вучића.

Овде се не ради о малолетним лицима па да кажемо да су заведени. Они могу бити само безнадежно кварни или безнадежно глупи, нек се сами спакују у групу у којој им је пријатније. А ни једно ни друго их не ослобађа одговорности.

Рудника ипак неће бити.

Марија Алимпић / Васеељнска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *