СПЦ: Нећемо одустати од захтева да се укине родно осетљив језик

0

СПЦ и тзв МПЦ

СПЦ: Нећемо одустати од захтева да се укине родно осетљив језик.

Одредбе Закона о родној равноправности представљају веома груб облик насиља над српским језиком и његовом књижевнојезичком нормом, истиче се у саопштењу српске цркве које је потписао владика бачки Иринеј.

Прочитајте још:  Отац Симеон Рукумијски: Цркву треба посматрати кроз Светитеље, а не кроз грешне попове и калуђере...
Српска православна црква у својој Васкршњој посланици затражила је укидање одредби закона који “намећу насиље” над српским језиком кроз увођење родно осетљивог језика, а неколико дана касније поводом критика у делу јавности, констатовала је да неће одустати од тог захтева.

“Те критике откриле су екстремну нетрпељивост појединаца и група према Цркви, коју нештедимице сеју преко Си-Ен-Ен подружница електронских и штампаних медија”, поручио је портпарол СПЦ, епископ бачки Иринеј.

У настојању да укаже на “нетачност теза и штетност клевета које они, духовно заслепљени”, пласирају у јавности, епископ Иринеј је подсетио да се “од времена Лењинове диктатуре пролетеријата” истиче да Црква нема никаквог права да учествује у јавном животу, па, наравно, ни у политичком животу државе и народа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ми, чланови земаљске Цркве нисмо изопштени из друштва јер чинимо његову апсолутну већину. Стога нам заступници овог чисто марксистичког схватања, прерушени у присталице ‘западног либерализма’, не могу, барем засад, одузети грађанска права, као, наравно, ни одговорност пред законом и друштвом”, указао је он.

Прочитајте још:  Да ли је тешко пронаћи сличности у подршци ЕУ радикалној прозападној опозицији у Србији и Грузији?
Додао је да православни хришћани немају ништа против тога да и невладине организације, “макар колико чланова да имају, чак и ако нису основане у Србији него су им програми писани у неком од међународних центара моћи”, имају право да се у јавности изражавају и боре за своје ставове.

Међутим, са индигнацијом одбијају “њихову нескривену намеру да то право претворе у монопол, а да свако исказивање хришћанског мишљења о неком важном народном питању називају ‘малигним утицајем Цркве на државу и друштво’ или да иступају са још тежим и ружнијим клеветама”.

Прочитајте још:  Зета одлучила: На седници након празника повлаче одлуку о признању Косова*!
Епископ Иринеј поручује да се Црква никада не залаже за интересе било које политичке странке, нити пак за своје партикуларне интересе, који би могли да угрозе било чије друге интересе.

“Црква је, наравно, сагласна са јавно изреченом опаском да она не одлучује о законима, а у конкретном случају се не би ни оглашавала да је приликом доношења инкриминисаних одредби Закона о родној равноправности узет у обзир став Одбора за стандардизацију српског језика САНУ, стручно мишљење Матице српске, став Националног просветног савета и исти такав став свих шест србистичких катедри са свих шест државних универзитета у Србији. Сви они су сагласни да одредбе Закона о родној равноправности представљају веома груб облик насиља над српским језиком и његовом књижевнојезичком нормом”, додаје се у саопштењу СПЦ.

Прочитајте још:  ИСПЛИВАО ТРАНСKРИПТ РАЗГОВОРА ПУТИНА И KЛИНТОНА О СЛОБИ: Веома је занимљива једна ствар коју је Путин изговорио
Епископ Иринеј је позвао посланике Народне скупштине да се упитају како је могуће да мишљење и ставови најважнијих научних ауторитета за српски језик у Републици Србији не буду уважена и која и чија “политичка воља” је меродавнија од њих.

“Са жаљењем ћемо поменути директне безочне клевете на рачун нашег патријарха, да се он не залаже против насиља над женама. Његова светост је више пута о томе говорио, најоштрије осуђујући насилнике, и истицао да хришћани, посебно свештеници, морају бити спремни да што снажније и доследније личним примером сведоче Јеванђеље Христово, да пружају помоћ и утеху жртвама насиља и да по могућству учествују у препознавању и спречавању оваквих злодела и изопачења”, навео је портпарол СПЦ.

У саопштењу се, такође, оцењује да би било бесмислено коментарисати стручност оних које Си-Ен-Ен конгломерат назива филолозима.

“Они, наиме, тврде да се Црква бори против именица женског рода. То тврђење је толико недостојно да не може бити чак ни смешно. Биће да су такви ‘експерти’ и скројили у Скупштини Републике Србије изгласани дискриминаторски и противнародни закон о ‘родној равноправности'”, наводи се у тексту који је објавила Информативна служба СПЦ.

Прочитајте још:  Деца не треба да се рађају како би нестало човечанство, јер човек уништава природу
Епископ Иринеј је, на крају, истакао да СПЦ и њен верни народ неће и не могу одустати од захтева да се, како је навео, “противуставни” Закон о родној равноправности стави ван снаге, а да се, ако је потребно, донесе закон који би, “поштујући богодана различита призвања и дарове, афирмисао и унапређивао конкретну једнакост мушкараца и жена”.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *