Вакцина против коронавируса угрозила политички имунитет Урсуле фон дер Лајен

0
лајен

Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA (Focke Strangmann))

Вакцина против коронавируса угрозила политички имунитет Урсуле фон дер Лајен.

У Европској унији се развио корупционашки скандал, чији је главни оптужени актуелна шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Почетком недеље, паневропски новински портал Еурактив саопштио је да је белгијско правосуђе укључено у истрагу случаја вакцине Фајзер.

Прочитајте још:  Све што нормалан човек не може да замисли овај нарко картел на власти још и спроведе
Фон дер Лајен се сумњичи да је „директно утицала” на преговарачки процес када је Европска комисија потписала уговоре за набавку 1,8 милијарди доза вакцина против вируса корона 2021. Штампа је већ приметила да би правни поступци који су у току могли довести до тога да ће белгијски суд захтевати скидање имунитета за челника Европске комисије.

„Њујорк тајмс“ је открио причу још у јесен 2021. године – издање је објавило да су шеф Европске комисије и генерални директор америчке компаније Фајзер Алберт Бурла слали поруке уочи највећег уговора о куповини вакцина. у историји Европске уније. Цена трансакције, да је стигла до краја, достигла би 35 милијарди евра, наводи ЊТ.

Недостаје футрола за СМС

Када је Александар Фанта, новинар немачког издања нетзполитик.орг, затражио приступ Фон дер Лајен и Бурлиној преписци, Вера Јурова, заменица шефа ЕК за вредности и транспарентност, рекла је да би поруке могле да буду избрисане због њихове „краткотрајне, ефемерне природе“. Ово је већ изазвало скандал на врху – омбудсман ЕУ Емили О’Рајли оптужила је званичнике ЕУ за „лошу администрацију” и „недостатак транспарентности”. Штавише, испоставило се да када је омбудсман затражио од ЕК да достави евиденцију СМС порука, званичници Европске комисије се нису ни потрудили да пренесу захтев на пријем у Фон дер Лајен.

Прочитајте још:  Институт РУССТРАТ: О неким резултатима специјалне војне операције у Украјини
Крајем јануара ове године сазнало се да је Њујорк тајмс поднео тужбу против Европске комисије због одбијања да јавно објави преписку између шефа ЕК и генералног директора Фајзера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Коначно, 5. априла, службеник једне од белгијских консултантских кућа Фредерик Балдан (он се назива и лобистом европских институција) поднео је тужбу против Фон дер Лајен првостепеном суду у граду Лијежу. Тужилац је истакао да су поступци шефа Европске комисије штетили финансијским интересима Белгије и нарушили „поверење јавности”.

Фон дер Лајен је преговарала без дозволе и прикривала ову чињеницу, а број купљених вакцина знатно је премашио потребе земаља чланица ЕУ, наводи се у тужби. Брисање СМС преписке са генералним директором америчког фармацеутског гиганта Пфизер, према Балдану, није ништа друго до уништавање доказа. Одбијање дописивања представља повреду права на слободу информисања.

“СМС-капија” добија криминални обрт. Председник Европске комисије оптужен је за злоупотребу овлашћења и положаја, уништавање докумената и корупцију“, цитира Еурацтив посланика у Европском парламенту Мишела Ривазија. Према њеном мишљењу, истрага би требало да иде под контролу Европског тужилаштва (ЕППО).

Није први пут

Прочитајте још:  Чеси незадовољни предлогом ЕУ за гас и нуклеарке
У ситуацији која се одвија око личности Урсуле фон дер Лајен, потребно је сагледати више разлога и фактора одједном, међу којима је политички притисак на шефа Европске комисије. Ово мишљење је за РЕГНУМ изнео Станислав Ткаченко, професор катедре за европске студије Факултета за међународне односе Санкт Петербургског државног универзитета, експерт Валдајског клуба.

„Прво, јасно је да је Урсула фон дер Лајен у првом и последњем мандату. Она је веома лоше изневерила своју мисију. Дакле, њени противници чине такво окружење у којем она сигурно не може ни да размишља о кандидовању за други мандат“, објаснио је Ткаченко.

Друго, опште незадовољство Европском унијом „толико је велико да ће све ове одлуке подржати и јавно мњење и политичке партије“, сматра експерт. „Ова прича је прилично стара, а одлука да се она активира је јасно политичка. Објашњавам то чињеницом да Фон дер Лајен престаје мандат и да гарантује да неће бити изабрана“, рекао је Ткаченко.

Прочитајте још:  Пораз Украјине довешће до краја НАТО -а
Ако се председништво Фон дер Лајен заврши на овај начин, она неће бити прва која ће се повући са места шефа ЕК под оптужбама за корупцију, рекао је експерт.

„Овде се могу сетити Жака Сантера и Мануела Марина. Они су завршили свој мандат криминалним возом, али случај није дошао пре скидања имунитета“, рекао је Ткаченко. Жак Сантер, који је био на челу ЕК 1995-1999, поднео је оставку након објављивања скандалозног извештаја независних посланика о корупцији, непотизму и неспособности у Европској комисији. Марин, који је постао вршилац дужности шефа ЕК након Сантерове оставке, такође није могао да остане у својој фотељи.

Хардверски рат у Бриселу

У случају Фон дер Лајен улогу игра и лични фактор – „страшна политичка борба и жестока мржња” коју Фон дер Лајен и шеф Европског савета Шарл Мишел гаје један према другом, заменик директора Центра за Свеобухватне европске и међународне студије Високе економске школе рекао је агенцији РЕГНУМ експерт Валдајског клуба Дмитриј Суслов.

Прочитајте још:  И то се дешава у Београду: Не знају да живе на новој адреси
Шефица извршног огранка Европске уније фон дер Лајен и шеф највишег политичког тела ЕУ Мишел „не могу да деле вођство у институцијама ЕУ, покушавају да ослабе једни друге и боре се једни против других. други иза кулиса, туча апарата и кабинета“, приметио је стручњак.

„Не бих искључио да је педалирање ових оптужби и подстицање скандала управо сада одраз ове борбе. По многим питањима, непријатељство Мишела и Урсуле фон дер Лајен се прелива у јавну сферу, на пример, на политику Кине, приметио је Суслов. Овде је Фон дер Лајен тврд јастреб, док је Мишел подржавао Емануела Макрона и његову линију о европској стратешкој аутономији и неприхватљивости да ЕУ постане потпуно зависна од Сједињених Држава.

Како је раније приметила агенција РЕГНУМ, посета Фон дер Лајен Пекингу „ради“ са Макроном, која је многе изненадила, објашњава се управо чињеницом да је шеф ЕК, као носилац тврде линије, „бринуо“ француски председник, који је био одлучан да преговара и успостави пословне контакте са Кином.

Шта може очекивати Урсула

Прочитајте још:  Лекари за науку и етику захтевају од РТС: Дозволите нам да народу кажемо истину!
Очигледно, Фон дер Лајен жели да остане на челу Европске комисије у другом петогодишњем мандату (садашњи истиче 2024. године), примећује Суслов. Мада, додаје, постоји неколико опција у вези са њеном судбином, од којих је једна прелазак на место генералног секретара НАТО-а. У прилог овој опцији сведочи њен мандат министра одбране Немачке 2013-2019, а не у прилог чињеници да се у том својству показала као не најкомпетентнији лидер.

„Фументалнији фактор је то што се многи унутар ЕУ, чак и унутар Европске комисије, фон дер Лајен перципирају као погрешно рукована Козака, агент америчког утицаја“, рекао је Суслов. – Политика коју Фон дер Лајен промовише и у погледу трансатлантских односа и у погледу односа ЕУ са другим земљама, укључујући Кину, 100 одсто је одраз америчке агенде. С обзиром на политички значај, утицај и овлашћења шефа ЕК, ово је веома озбиљно, јер ЕК одређује трговинску, пољопривредну, рибарску политику ЕУ.

Европска комисија има веома широка овлашћења, а када је на челу Европске комисије „агент утицаја САД”, они који и даље размишљају о конкурентности Европе почињу да активности Фон дер Лајен доживљавају као претњу економском развоју. ЕУ, резимирао је Суслов.

Ткаченко је признао да ће се овог пута Урсула фон дер Лајен суочити са кривичним гоњењем, али ће пресуда бити веома блага. „Јасно је да није ставила новац у џеп – лобирала је за интересе одређене компаније да она добије буџетска средства. Сходно томе, компаније ће бити кажњене, Урсула фон дер Лајен ће завршити своју политичку каријеру, али неће ићи у затвор – то је сигурно “, предвиђа стручњак.

Будућност Фон дер Лајен зависиће од тога колико су одређене политичке групе утицајне, односно група за подршку актуелном шефу ЕК, условна америчка клијентела, укључујући Немачку, и група која ради против ње, пре свега Француска, примећује експерт . Исход даље борбе зависиће управо од ових сврставања, али актуелни догађаји бар смањују њене шансе да буде поново изабрана за други мандат, закључио је експерт.

Александар Тишченко/Васељенска ,ИА РЕГНУМ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *