Највиши функционер Фанара ухапшен због покушаја крађа вредног сата

0
фанара

(фото:РТ)

Турске власти су 17. априла 2023. ухапсиле Агафангелоса Сискоса, највишег функционера Фанара и архимандрита Константинопољске патријаршије, због крађе сата из антикварнице, пише Εθνικου Κηρυκα.

На видео снимку који је процурио на мрежи, архимандрит Фанар Агафангелос Сискос краде драгоцени колекционарски џепни сат направљен 1800. године у антикварници. Данас се њихова цена процењује на 500.000 турских лира, односно скоро 24.000 евра.

Агафангелос је завршио у затвору, из којег је пуштен захваљујући интервенцији представника страже патријарха Вартоломеја.

Патријарх је послао свог архимандрита на „неодређену забрану службе“. Извори у Фанару рекли су да је Вартоломеј „ужасно забринут и тужан због овог инцидента, јер је Патријаршија под тешким критикама због обимног извештавања у турској штампи и на интернету“.

Власница радње је у изјавама за медије рекла да јој је “веома жао јер је починилац члан Патријаршијског суда и требало је да размисли о институцији коју представља”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У разговору са новинарима, архимандрит Агафангелос је одбио да коментарише инцидент са својим учешћем, позивајући се на чињеницу да му је то забранила прес служба Фанара.

Такође, није одговорио ни на питање зашто га је патријарх Вартоломеј послао на „неодређену забрану службе”: „То је духовно питање које и сам патријарх зна, а шта сад да вам кажем?“, рекао је архимандрит.

Архимандрит Агафангелос Сискос је пореклом из Касторије и дошао је у Фанар као мирјанин, где је рукоположен за ђакона и презвитера. Касније је постао архивар патријарха Вартоломеја, а 2021. године добио је титулу „Великог архимандрита“ (Μεγα Αρχιμανδριτη, – Ред.).

Μεγα Αρχιμανδριτη је титула коју носи само једна особа у целој Константинопољској патријаршији. На неки начин, ово је највиши функционер Фанара.

Прочитајте још:  Полиција хапси човека због слова Z (видео)

Патријарх Вартоломеј је приликом додељивања титуле „Великог архимандрита“ Агафангелу Сискосу изјавио да ће „поштовати и у потпуности чувати поредак и устав Велике Цркве“.

Практично и свакодневно ћете томе учити своју млађу браћу, сву њихову вољену децу о Господу, а затим и друге, и тако ће се традиција, ред, пристојност, једноставност и побожност наставити без прекида“, рекао је шеф Фанара Сискосу.

У закључку, Вартоломеј је нагласио да је „најважније бити прави фанариота, увеличан Фанаром и оним што он значи, оличава, изражава, проповеда и објављује – оно високо и свето чиме је достојан да му посветиш цео свој живот.”

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *