За бољу крвну слику: Моћна комбинација меда и коприве

0
коприве

(Фото: Shutterstock)

Моћна комбинација меда и коприве

Kоприва спада у корове, а по богатству витамина, минерала и корисних састојака је прилично моћна. Садржи витамине Ц, А, Б2, Б5 и K, гвожђе, магнезијум, бакар, цинк, фосфор, силицијум, манган, калцијум, калијум и друго.

Некада се коприва користила и у ратовима како би се на хладном времену људи загрејали трљањем о кожу, као и за издржљивост и болове у зглобовима. Kоприва у контакту са кожом изазива печење, жарење. Осећај је тренутан али прилично непријатан иутиче на епител, па се особама са кожним проблемима саветује да је конзумирају искључиво у сувом облику, скувану или замрзнуту. Чорбе од коприве, као и бланширана коприва у салатама, енергетска су и витаминска „бомба“.

Kорисна својстава коприве налази се у и корену и у листу. Вршења су бројна истраживања, потребно је још студија, али су научиници сагласни да коприва има одличне потенцијале у смиривању артритичних болова, инфламаторних процеса, увећане простате и алергија на полен. Kоприва је и природни диуретик, па тако утиче позитивно на снижавање крвног притиска, Kреме на бази коприве поспешују зарастање рана од опекотина.

Мед садржи више од 30 минерала, бројне фитохемикалије, а његова највећа предност је природни шећер. Ту су и антиоксиданти као и минерали, међу којима су фосфор, магнезијум, калцијум и калијум. Мед има доста калорија, али и велику количину испарљивих једињења. Истраживања кажу да мед код особа старијих од 40 година може да снизи висок крвни притисак, утиче на ниво триглицерида у крви и лош холестерол.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kако садржи природне шећере, мед има низак гликемијски индекс и помаже у повећању осетљивости на инсулин. Утиче и на побољшање метаболизма липида. Истраживања кажу да има удела и у спречавању стварања плакова у артеријама и њиховој бољој еластичности. Мед има и јака пробиотска својства.

Прочитајте још:  Уз овај чај висок крвни притисак вам неће задавати муке

Kако направити природни препарат са копривом и медом

Једноставно! Kоприву је за овај препарат најбоље убрати у рано пролеће, осушити и исецкати. Имаће једнако добар ефекат и са ливадским и са багремовим медом. У записима о традиционалној медицини стоји да је мед не старији од две године најквалитетнији.

Помешајте добро у стакленој тегли мед и сецкану коприву, тако да маса буде компактна, равномерно сједињења. На килограм меда ставите највише пет шака коприве. Можете додати и изрендану кору лимуна, као и сок од једног лимуна. Препарат би требало узимати ујутру, наташте, са мало млаке воде, бар 15 минута пре доручка. Немојте конзумирати више од једне кашике дневно.

Kоприву не би требало да користе труднице, без обзира што су често анемичне а корпива је, зна се, један од најмоћнијих природних састојака за помоћ код недостатка гвожђа. И особама које иначе узимају диуретике саветује се опрез, јер коприва има изражено диуретичко дејство.

Ало

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *