Легализација вађења органа: Нови Закон о трансплантацији органа у Србији

0
трансплантолози

трансплантолози

Легализација вађења органа: Нови Закон о трансплантацији органа у Србији.

Нови Закон о трансплантацији органа је спреман и данас иде на генерални секретаријат, изјавила је министар здравља Србије Даница Грујичић.
Грујичићева је навела да је у новом закону основна промена увођење члана 27а, који говори о томе да свако треба да се изјасни да ли жели да буде донор.
„Подразумева се добровољно давање органа, а они који не желе од сада ће бити регистровани и тај регистар ће се водити преко управе за биомедицину“, рекла је Грујичићева.
Прочитајте још:  Година великих поскупљења је за нама: ДА ЛИ ЋЕ 2024. БИТИ БОЉА?
Она је додала да ће Институти за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и „Каменица“ имати право да пресађују срце.
„Мени није било јасно зашто и како је могуће да њима није било дозвољено да то раде, имајући у виду да се УКЦС није добро организовао по том питању“, навела је Грујичићева.
Указала је да у Србији постоје стручњаци за трансплантације, додајући да ће ВМА добити право да ради трансплантације јетре и бубрега, а УКЦС јетру, бубрег и срце.
Прочитајте још:  Влада донела одлуку - ограничење цена основних животних намирница
Грујичићева је додала да остаје да се реши трансплантација плућа што, како је напоменула, захтева посебну технологију.
„Све остало се већ ради у Србији. Ми морамо да будемо део Еуротранспланта. Ја очекујем да уз добру организацију можемо то да одрадимо, а док се то не деси, РФЗО је у обавези да обезбеди новац за те операције у иностранству“, рекла је Грујичићева.
Грујичићева је, приликом представљања кампање „Најважнији позив у животу“ коју заједно спроводе ресорно министарство, Републички фонд за здравствено осигурање и „Хемофарм“, истакла је да мора да се ради на медицинској едукацији грађана и да се у тимове који разговарају са породицама преминулих потенцијалних донора, укључе и психолози.
Прочитајте још:  Заветници и Двери предали РИК-у изборну листу за парламентарне изборе
Сматра да је за то у Србији потребно око пет година, како би се постигли резултати какве имају земље у окружењу.
„Ту је јака и Хрватска и зато морамо радити сви заједно, медији су важни, а такође – ниједна религија није против трансплантација. Морамо да објаснимо грађанима да у оном тренутку када дође до мождане смрти, срце постаје само механичка пумпа која има рок трајања од неколико дана. Знам да је губитак најмилијих јако стресан и да је то најгора ствар, али тај орган ће кроз неког другог да живи и некоме да продужи живот”, поручила је Грујичићева.
Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=bGFAPcEuW2c

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *