Зашто се Израел спријатељио са иранским суседима

0
израел

Фото: РЕУТЕРС/Прес служба председника Азербејџана

Зашто се Израел спријатељио са иранским суседима

Израелски министар спољних послова Ели Коен посетио је Азербејџан и Туркменистан. Министар се састао са председницима обе земље и отворио амбасаду јеврејске државе у Ашхабаду. Медији напомињу да се дипломатско представништво налази у непосредној близини границе са најгорим непријатељем Израела – Ираном. Техеран је већ запретио оштрим одговором, па чак и уништењем Хаифе и Тел Авива. Детаљи спољнополитичких дискусија налазе се у чланку Известија.

Како је протекла посета израелског министра спољних послова

У Бакуу је главна тема била економска сарадња. Ели Коен је био у пратњи представника 30 компанија које раде у области сајбер безбедности, домовинске безбедности, водоснабдевања и пољопривреде. Током посете одржан је и посебан пословни форум и састанак заједничке међувладине комисије. Коен се састао и са председником Илхамом Алијевим. Азербејџански лидер је рекао да је Баку заинтересован за размену технологија које ће помоћи у модернизацији привреде.

Затим је шеф израелског министарства спољних послова отишао у Ашхабат. Овде се министар састао са председником Туркменистана Сердаром Бердимухамедовим, који је такође изразио интересовање за технологију, посебно у областима пољопривреде, очувања воде, дигитализације и здравства. Кључна епизода у Ашхабаду било је отварање израелске амбасаде. У свечаној церемонији учествовали су амбасадори неколико земаља и представници локалне јеврејске заједнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Израелски медији наглашавају да је амбасада отворена само 24 км од границе са најгорим непријатељем Израела – Ираном. Сада је то најближе представништво јеврејске државе Исламској Републици. „Граница Туркменистана са Ираном дуга је 1.148 километара и даје Израелу могућност да се инфилтрира у Иран како би зауставио нуклеарни програм Техерана“, пише Тхе Тимес оф Исраел.

Прочитајте још:  У Украјини око 20.000 страних добровољаца у борби против Русије

У Ирану су, очигледно, помно пратили шта се дешава, из Техерана су уследиле бројне тешке изјаве. Тако је 18. априла председник Исламске Републике Ебрахим Раиси током војне параде захтевао да нерегионалне силе напусте регион. „Непријатељи, посебно ционистички режим, добили су поруку да ће и најмања акција против Ирана довести до насилног одговора и уништења Хаифе и Тел Авива “, запретио је он. 20. априла, током састанка са амбасадорима, Раиси је изјавио да „антиисламски народи настоје да посеју поделу и дистанцу између земаља“. Према његовим речима, муслимани треба да раде заједно против Израела.

Какви су односи Израела са Азербејџаном и Туркменистаном

Израел и Азербејџан већ дуже време блиско сарађују. У прва три месеца ове године трговински промет износио је 450 милиона долара.Баку снабдева јеврејску државу нафтом и рафинисаним производима, покрива око трећине енергетских потреба Израела. Као одговор, добија високотехнолошке производе. Пре свега, разне врсте наоружања, укључујући оклопна возила, електронику двоструке намене, извиђачке и јуришне дронове, навигационе системе, оптику и још много тога.

Последњих година, странке су престале да буду стидљиве и формализовали су свој однос. 2021. године отворено је трговинско представништво Азербејџана у Израелу. У октобру 2022, израелски министар одбране Бени Гантз посетио је Баку. У марту ове године отворена је азербејџанска амбасада у Тел Авиву. Током свечане церемоније, министар спољних послова Закавкаске Републике Џејхун Бајрамов рекао је да земље граде односе на основу заједничких интереса.

Истовремено, односи између Азербејџана и Ирана су се приметно погоршали. У јануару ове године азербејџанска амбасада је евакуисана из Техерана. Разлог је био напад на дипломатско представништво и погибија стражара. Иранске агенције за спровођење закона јавиле су да је убица деловао из личних, домаћих мотива. Али у Бакуу је инцидент сматран терористичким нападом.

Прочитајте још:  Отаџбина зове: Хоће ли Максим Галкин и други бегунци из Русије бити мобилисани у израелску војску?

У марту је атентат на Фазила Мустафу, посланика у азербејџанском парламенту, који је познат по доследним критикама власти Исламске републике. Званичници за спровођење закона рекли су да трагови злочина воде до Ирана . Препади на „иранске агенте” постали су редовни и у Азербејџану. Тако је почетком априла у земљи приведено шест припадника такозване групе отпора. Оптужене су наводно регрутовале иранске специјалне службе, планирале су да организују оружане нереде и преузму власт.

Односи у троуглу Туркменистан-Иран-Израел су мирнији. Ашхабад има изразито неутралан став према Израелу у разним међународним организацијама . Израелски бизнис је добио владине уговоре у Туркменистану. Упечатљив пример у том смислу била је компанија Меркхав, која је извела велике пројекте у сектору нафте и гаса и хемијској индустрији.

Истовремено, дипломатски односи су се развијали без већег ентузијазма. Одлука о отварању израелске амбасаде донета је 2009. године. Након тога, Ашхабад је доследно одбијао две кандидатуре дипломатских представника. Један је наводно служио у Мосаду и био умешан у шпијунски скандал, други није прихваћен без објашњења. 2013. године коначно се појавио амбасадор јеврејске државе у Туркменистану, његова канцеларија се налазила у привременој згради 10 година.

Шта кажу стручњаци

Ирина Федорова, службеница Центра за проучавање земаља Блиског и Блиског истока Института за оријенталне студије Руске академије наука, каже да активност Израела свакако забрињава Иран.

– Израел може да врши извиђање иранске територије са територије Азербејџана. Користите за то, на пример, радарске станице или покрените сопствене дронове. С друге стране, у Ирану живи вишемилионска дијаспора етничких Азербејџанаца. У Бакуу и сада периодично наводе да „народ мора да буде уједињен“. Израел може да искористи своје везе да покуша да подстакне сепаратистичка осећања“, напомиње саговорник. Према њеним речима, Техеран је одлучан и периодично изводи војне вежбе на граници са Азербејџаном.

Прочитајте још:  ТРАМП: Јермени су дивни људи и ми ћемо им помоћи

Иранолог Владимир Сажин каже да су се у односима Ирана и Азербејџана накупиле многе противречности.

„Ипак, не мислим да ће доћи до ескалације тензија. Ипак, суседне земље имају много заједничких интереса, укључујући стварање транспортног коридора север-југ, у који је укључена и Русија. Хладни рат ће се наставити, али тешко да ће прерасти у врући, сматра експерт.

Игор Кармазин / Васељенска / Известија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *