Дачић: БиХ била уздржана, замислите те ироније?!

0
Дачић

Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић: БиХ била уздржана, замислите те ироније?!

Прочитајте још:  Косовска полиција на Брњаку забранила деци из рукометног клуба „Мокра Гора“ да се врате кућама
Такође бих подсетио да је БиХ била уздржана. Замислите те ироније. Замислте када би се Република Српска сада пријавила за чланство. Каква је то иронија и безобразлук, а нама држе предавање да ми утичемо на растурање територијалног интегритета БиХ. Они директно учествују у растурању територјалног интегритета Србије”, рекао је Дачић.

– Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас Тањугу да је одлуку о покретању процедуре за разматрање захтева за чланство тзв. Косова у Савету Европе, од 46 чланица, 33 подржало, седам је било против, пет уздржано, а једна земља није учествовала у гласању.

 Дачић је оценио да је одлука очекивана, да ће наштетити дијалогу Београда и Приштине и да је ово дан којег ће се Савет Европе стидети.

Навео је да је делегација Србије, која је гласала против, напустила салу после гласања, јер није желела да даље учествује у “тирадама”, али је напоменуо да Србија није напустила ту организацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Овај дан поводом те одлуке свакако представља сумрак и статута Савета Европе, јер по први пут се разматра захтев нечега што није држава и што није признато од стране УН и о територији која није чланица УН”, рекао је Дачић.

Прочитајте још:  Злочинац Харадинај присећа се "херојске погибије" криминалца Јашарија
Он је захвалио свима који су били против и показали да су наши традиционални пријатељи и навео да пре свега мисли на Кипар, Шпанију, Румунију, Азербејџан и Грузију, а посебно је захвалио Мађарској која је признала независност тзв. Косова, а данас је гласала против.

“Са друге стране, заиста смо разочарани ставом и приступом Грчке и Словачке као чланица ЕУ које су биле удржане, пре свега због тога смо од њих чули да они не признају независност Косова. Такође бих подсетио да је БиХ била уздржана. Замислите те ироније. Замислте када би се Република Српска сада пријавила за чланство. Каква је то иронија и безобразлук, а нама држе предавање да ми утичемо на растурање територијалног интегритета БиХ. Они директно учествују у растурању територјалног интегритета Србије”, рекао је Дачић.

Он је посебно истакао и став Украјине која је била уздржана.

“Погледајте колико ми проблема имамо да бранимо теритојални интегритет Украјине, колико се напињемо и гласамо свуда и правдамо се зато што неко нас оптужује да не подржавамо довољно територијални интегритет Украјине, а Украјина гласа уздржано када је реч о нашем територијалном интегритету. Апсолутно неприхваљиво. Јерменија, такође, није била у сали када је било гласање. Нисмо очекивали такве потезе од тих земаља”, рекао је Дачић.

Када је реч о Црној Гори, Дачић каже да ни сам не зна да ли је изненађен или није, јер су, наводи, поново подржали растурање територијалног интегритета Србије.

“Заиста хвала им на томе, не знам како је Србија то заслужила. И морам да кажем да ће то свакако оставити одређене последице по наше односе. Не може Србија само да служи да се каже – пуцаћемо вам у главу, али није ништа лично”, рекао је Дачић.

Он је поводом одлуке Комитета СЕ оценио да је Србији стављено до знања да нема право да штити свој територијални интегритет и суверенитет, а да мора да брани територијални ингеритет сваке друге земље.

Каже и да је ово поука за Србију да никада не сме да изгуби већину у УН.

Прочитајте још:  За промену Устава агитују НВО: На референдуму „ДА“ заокружиће они који желе Србију у ЕУ и без трагова суверенитета
Дачић је навео да је одлука донета по хитном поступку и то на захтев Албаније, коју су подржале велике земље чланице Квинте, а пре свега Немачка.

Шеф дипломатије је приметио да се данашњом подршком Приштини у СЕ руше правила и процедуре које су, додаје, и правни саветници Савета Европе пре десетак година писали, а то је да све одлуке морају да се доносе једногласно.

“Први пут се у Савету Европе се о овој теми прегласава, а не доноси се јединствена одлука. Ова одлука потпуно руши јединство Савета Европе, доводи у питање смисао те организације и представља кршење међународног правног поретка”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је гласала против јасно образлажући да је оваква одлука за нас апсолутно неприхватљива, а нарочита да та одлука по хитном поступку уследи у данима када се сви подсећају да Приштина 10 година није испунила захтеве из Бриселског споразума да формира ЗСО.

“Савет Европе значи није занимало кршење Бриселског споразума. Испада да се Приштина због нечега, како каже Немачка, због конструктивног прилаза у овом најновијем Бриселском и Охридском договору, награђује, што је апсолутна лаж, јер договор подразумева да се прво формира ЗСО, па онда се може разговарати о свему осталом. Разговори о томе нису ни започети. Који је разлог хитности таквог поступка и због чега се Приштина награђује? Приштина се награђује због нечега што није спровела”, констатовао је Дачић.

Прочитајте још:  Дунав код Прахова крије потопљену немачку флоту – почиње вађење бродова, опасност од мина
Оцењује да одлука штети дијалогу који треба да се настави за неколико дана.

Дачић је казао да захтев тзв. Косова сигурно неће бити тако брзо на дневном реду Парламентарне скупштине Савета Европе, али се поставља питање зашто је све морало да се деси овако хитно.

“Очигледно је да је то неко обећао Куртију да га награди, можда је то и био услов да Курти дође на дијалог. Ово је дан којег ће се Савет Европсе стидети”, поручио је Дачић, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Влада Србије донела одлуке о цени гаса
Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић (ПДП), који у својству члана Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савета Европе присуствује заседању у Стразбуру, изјавио је за БН ТВ да је БиХ, на посебном ванредном састанку Комитета министара Савета, гласањем званичног представника Мисије БиХ у Савету Европе, кадра СНСД-а Тање Милашиновић Мартиновић, била суздржана о питању почетка процеса придруживања такозваног Косова у Савет Европе.

БН ТВ 

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *