Црна Гора продаје три војна брода

0

Црна Гора (Принтскрин Јутјуб)

Црна Гора продаје три војна брода.

Влада Црне Горе је на последњој седници дала сагласност Министарству одбране да у обједињеном поступку покуша да прода две ракетне топовњаче типа “Раде Кончар” и помоћни транспортни брод-оружар ПО-91 “Лубин” за укупно нешто више од 2,36 милиона евра.
Прочитајте још:  Савић: Стране фирме неће отићи из Србије због јефтиних енергената
Како се наводи у “Информацији о предлогу решавања статуса пловних објеката: ракетна топовњача РТОП-404, помоћни брод оружар ПО-91 и ракетна топовњача РТОП-406” коју је припремило Министарство одбране (МО), влада је те објекте још 2018. и 2022. године прогласила вишком и ставила на продају.
До сада су безуспешно покушане две продаје РТОП-404 и ПО-91 по почетној цени од 1,5 милиона евра за топовњачу, односно 373.221 евро за помоћни брод. На те износе ова два пловила иначе проценила је комисија МО, али ни након два покушаја, није било заинтересованих купаца.
Због тога је МО, позивајући се на Уредбу о продаји и давању у закуп ствари у државној имовини, предложио, а влада у четвртак прихватила, да се почетне цене за ова два брода за следећи покушај њихове продаје умање за 30 одсто.
Прочитајте још:  ПОТВРЂЕНО ПИСАЊЕ НАШЕГ ПОРТАЛА: НЕНАД ЧАНАК У ФУНКЦИЈИ ЦРНОГОРСКИХ КРИМИНАЛНИХ ГРУПА И МИЛА ЂУКАНОВИЋА
Стога је нова почетна цена за топовњачу 1.050.000 евра, а за транспортни брод само 261.255 евра. Додатно, будући да је у августу прошле године влада одлучила да се прода и ракетна топовњача РТОП-406 за коју се претходних година планирало да се реконструише у патролни брод, то је одлучено да се и она понуди купцима заједно са РТОП-404 и ПО-91, а на што је сагласност у међувремену дало и Министарство финансија.
“Узимајући у обзир да су ракетна топовњача РТОП-404 и ракетна топовњача РТОП-406 исти тип бродова, истих тактичко-техничких карактеристика, године производње и идентичног квалитативног стања, Министарство одбране предлаже да почетна цена ракетне топовњаче РТОП-406 буде иста као и цена ракетне топовњаче РТОП-404, по горе наведеном предлогу и да се у складу са чланом 5 Уредбе о продаји и давању у закуп ствари у државној имовини спроведе обједињени поступак њихове продаје”, пише, између осталог, у владиној информацији.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=bGFAPcEuW2c

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *