Европски парламент усвојио извештај о Србији

0
европски

(фото:НСПМ)

Европски парламент усвојио извештај о Србији.

Одбор за спољне послове Европског парламента усвојио је извештај и компромисне амандмане на извештај о Србији известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика са 43 гласа за, 6 против и 5 уздржаних, јавља Радио-телевизија Републике Српске у априлу. 26.

Прочитајте још:  Милорад Грчић прекинуо радни однос и напустио ЕПС
Билчик се пре гласања захвалио колегама и додао да су имали четири круга састанака и да су на крају добили солидан извештај.

„Можемо послати снажан сигнал нашим партнерима у Београду о решености Европског парламента да настави своје активности на Западном Балкану “, рекао је Билчик.

У извештају је усвојен амандман којим се жали на још увек низак ниво усаглашености Србије са спољном политиком ЕУ, посебно у контексту сукоба у Украјини, и наглашава чињеницу да Србија, као земља кандидат, мора да се придржава принципа и политике ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Унија Србије са ЕУ је забележена у гласању за релевантне резолуције Генералне скупштине УН и уклањању Русије из Савета за људска права. Европски парламент, међутим, жали што Србија стално не поштује рестриктивне мере ЕУ према Русији, као и блиске односе Србије са Русијом. Он жали што су кључне компоненте српске спољне политике у директном сукобу са ставовима ЕУ, укључујући и потписивање споразума којима се дефинишу заједнички спољнополитички приоритети Србије и Русије за период 2023-2024. и састанци са високим званичницима из Русије који се налазе на листи санкција ЕУ .

У извештају се даље наводи да је Европски парламент забринут због именовања директора Агенције за безбедност и информисање (Александар Вулин), који је, према њиховом мишљењу, познат по својој антиевропској и проруској реторици.

Прочитајте још:  Технократе захтевају порез на месо за борбу против климатских промена
Када је реч о демократији и владавини права, примећују усвајање уставних амандмана и истичу да се процес уставних реформи мора наставити приоритетно.

Извештај позива српске власти да интензивирају напоре у заштити људских права.

Прочитајте још:  Нови директор БИА - Вулин!
Извештај осуђује отварање канцеларије Раша Тудеј у Београду и покретање онлајн сервиса вести на српском језику, позива српске власти да се супротставе хибридним претњама и спроведу одлуку Савета да обустави емитовање активности Спутњика и РТ, и позива Србију да борити се против дезинформација.

Прочитајте још:  Хаос на граници с Мађарском: Мигранти пробили ограду, мађарски граничари пуцали, затворен прелаз
Европски парламент припремио је извештаје о Србији и тзв. Косова, као и других земаља Западног Балкана, које ће свој коначни облик за сваку земљу добити 2023. године средином маја, након пленарне седнице Европског парламента.

Прочитајте још:  ОПОМЕНА ИЗ МОСКВЕ: Слуцки најавио губитак суверенитета Србије у случају санкција
Ови извештаји имају само саветодавну улогу и нису правно обавезујући за земље чланице или друге европске институције.

Црвено пролеће

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *