Лабораторија у Судану могла да постане биолошка бомба

0
судану

A house hit in recent fighting Is seen in Khartoum, Sudan, Tuesday, April 25, 2023. Sudan's warring generals have pledged to observe a new three-day truce that was brokered by the United States and Saudi Arabia to try to pull Africa's third-largest nation from the abyss. (AP Photo/Marwan Ali)

Након што су судански борци заузели Националну лабораторију за јавно здравство у Судану у главном граду Kартуму, Светска здравствена организација упозорила је на “велики биолошки ризик”.

Лабораторија је иначе заузета током примирја на којем су инсистирале Сједињене Америчке Државе, највише како би стране државе могле евакуисати своје држављане из Судана.

Подсетимо, борбе су избиле између Суданских оружаних снага (САФ) и паравојних Снага за брзу подршку (РСФ) 15. априла. Обе су стране пристале на 72-сатно примирје које је почело у уторак након преговора уз посредовање Сједињених Држава и Саудијске Арабије.

Неименовани високо рангирани извор открио је ЦНН-у да су борци паравојних Снага за брзу подршку (РСФ-а) заузели лабораторију у којој се налазе узорци болести и други биолошки материјали. “Опасност лежи у избијању било каквог оружаног сукоба у лабораторији јер би је то претворило у микробну бомбу”, казао је.

Нима Садеед Абид, представница СЗО-а у Судану, тврди да је такав развој “екстремно опасан” и да постоји огроман “биолошки ризик”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У споменутој лабораторији налазе се изоловани узорци дечје парализе, богиња и колере.

СЗО је за ЦНН открио и да ”лабораторијско особље више нема приступ лабораторији”.

Тврде и да је лабораторија у више наврата остала без струје, што значи “да више није могуће на исправан начин управљати биолошкиим материјалом ускладиштеним у лабораторији у медицинске сврхе”.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *