Поводом 37. годишњице хаварије у нуклеарној електрани Чернобиљ

0

(фото:Истражни комитет Републике Белорусије)

Поводом 37. годишњице хаварије у нуклеарној електрани Чернобиљ.

Прочитајте још:  Трамп креће да се свети
Пре 37 година, 26. априла 1986. године, догодила се катастрофа у нуклеарној електрани у Чернобиљу. На овај или онај начин, његове последице су погодиле многе европске земље. Али највише су страдале Украјина, Русија и посебно Белорусија.

Чернобилска нуклеарна електрана (ЧНЕ) се налази на територији Украјине, 18 км од града Чернобила, 150 км од Кијева и 16 км од границе са Белорусијом. Осамдесетих година прошлог века била је најмоћнија нуклеарна електрана у СССР-у.

Четврта енергетска јединица Чернобилске нуклеарне електране пуштена је у комерцијални рад децембра 1983. године. У нуклеарној електрани Чернобиљ 25. априла 1986. године било је предвиђено да се спроведу пројектна испитивања једног од сигурносних система на четвртом блоку, након чега је планирано да се реактор заустави ради планиране поправке. Због ограничења диспечера, гашење реактора је више пута одлагано, што је изазвало одређене потешкоће у контроли снаге реактора. Дана 26. априла у 01:24 дошло је до неконтролисаног повећања снаге, што је довело до експлозија и уништења значајног дела реакторског постројења. Пожар је избио у разним просторијама и на крову.

Прочитајте још:  Америка се спрема за насиље након објављивања резултата председничких избора
Као резултат несреће, скоро цео спектар радионуклида који су се акумулирали у реактору у тренутку експлозије је испуштен у атмосферу, укључујући јод-131 (време полураспада 8 дана), цезијум-134 (време полураспада). 2 године), цезијум-137 (полу-живот 30 година), стронцијум-90 (полу-живот 28-29 година). У првим недељама након несреће, посебну опасност за људе представљао је радиоактивни јод, чији се изотопи, ушавши у тело, концентришу у штитној жлезди и изазивају њено излагање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дугорочно, главни радионуклид који ствара дозу у већини трагова у Чернобиљу био је цезијум-137. Анализа радиоактивне контаминације територије Европе цезијумом-137 показује да се око 35% чернобилских испада радиоцезијума на европском континенту налази на територији Републике Белорусије, па су последице Чернобиља по Белорусију дефинисане. као национална еколошка катастрофа.

Током периода након несреће, подручје Белорусије контаминирано цезијумом-137 скоро се преполовило. Данас је површина загађења 12,3% укупне територије земље. Од 1. јануара 2023. године, више од 1,5 милиона хектара шума (15,5% укупне површине шумског фонда) и 825 хиљада хектара пољопривредног земљишта (скоро 11% њихове укупне површине). Доза спољашње експозиције становништва се постепено смањује због распадања цезијума-137, радијациона ситуација се поправља. Међутим, и даље је напето на територији Полесског државног радијационог и еколошког резервата. Више од 30% цезијум-137, 73% изотопа стронцијума и 97% изотопа плутонијума чинило је његов удео у свим радионуклидима који су испали у Белорусији.

Загађење територије Белорусије није било једнообразно. На њен карактер утицале су, између осталог, и особености метеоролошких прилика у периоду од 26. априла до 10. маја 1986. године. Као резултат тога, у Белорусији се појавило неколико главних тачака. Прва је зона од 30 км око фабрике, где су нивои контаминације земљишта цезијумом-137 били изузетно високи. Затим такозвани северозападни траг, који обухвата јужне и југозападне делове Гомељске области, централне делове Брестске, Гродненске и Минске области. Нивои загађења на овој стази су знатно нижи него у зони у близини нуклеарне електране у Чернобиљу. Треће место се налазило на северу Гомеља и централном делу Могиљовске области.

Од првих дана након катастрофе у Чернобилу, влада Белорусије је почела да предузима мере у циљу заштите становништва које живи у непосредној близини електране. Одмах након удеса донета је одлука да се становништво евакуише са подручја где је брзина експозицијске дозе прелазила 25 мР/х (подручје приближно у радијусу од 10 км од нуклеарне електране у Чернобиљу). У белоруском делу ове зоне 2. маја је заправо почела евакуација становништва. Тада је одлучено да се граница дозе спусти на 5 мР/х, што је отприлике одговарало зони од 30 км.

Насеља која се налазе у зонама радиоактивне контаминације

 

 

Чернобилска катастрофа захватила је значајан део Белорусије. Према подацима за 2023. годину, на територијама радиоактивне контаминације било је 3.678 насеља, у којима је живело 2,2 милиона људи; 479 насеља је престало да постоји. Са територија погођених катастрофом у Чернобиљу пресељено је 137,7 хиљада људи, од чега 75 одсто чине становници Гомељске области. Истовремено са евакуацијом и организованим пресељењем, око 200 хиљада људи самостално је напустило територије радиоактивне контаминације.

У периоду од несреће, Белорусија је успела да смањи списак насеља погођених катастрофом у Чернобиљу. Списак насеља и објеката који се односе на зоне радиоактивне контаминације, према закону, прегледава се једном сваких 5 година и прилагођава се у зависности од промена у радијацијској ситуацији, укључујући и узимање у обзир података разјашњеног радиолошког снимања насеља.

 

Од 1986. до почетка 2023. године становништво републике које живи на територији радиоактивне контаминације, укључујући и због преласка дела насеља у чистије зоне, смањено је за 1.254,8 хиљада људи, или за 57%, а до 1. 2023, према подацима Националног комитета за статистику, 945,1 хиљада људи, укључујући 189 хиљада деце.

Претпоставља се да ће се наставити процес повлачења насеља из зоне радиоактивне контаминације. Према прелиминарним прорачунима, укупан број насеља укључених у зону радиоактивне контаминације смањиће се за 273 до 2025. године у односу на 2016. годину, а за 626 до 2035. године.

Зоне евакуације и пресељења

На територијама Белорусије, где је због несреће у Чернобиљу било немогуће да живи становништво, постојале су посебне зоне – евакуација (отуђење) и пресељење.

Белоруски сектор зоне евакуације (искључења) нуклеарне електране у Чернобиљу је компактна површина од 1,7 хиљада квадратних километара. Становништво које је овде живело је евакуисано 1986. године. Истовремено, земље на овој територији су повучене из економске употребе. Овде је 1988. године основан Полесски државни радијациони и еколошки резерват (ПГРЕЗ). Ово је једини радијационо-еколошки резерват на свету. Обухватао је посебно загађене територије Хојникијског, Наровљанског и Брагинског округа Гомељске области.

Зоне искључења и пресељења су дисперзоване на територији 13 округа Гомељске и Могиљовске области, што ствара одређене потешкоће у њиховом одржавању.

 

 

Прочитајте још:  ”Ово може да буде крај сукоба ако има разума у Кијеву или почетак Трећег светског рата ако нема разума у Бриселу” (ВИДЕО)
На територијама зона евакуације (искључења) и расељавања делује посебан правни режим у циљу спречавања неовлашћеног уласка грађана и возила, неконтролисаног извоза робе, сузбијања криволова, сакупљања шумских дарова. Главни приступи одржавању ових зона формулисани су у Концепту одржавања зона искључености и насељавања.

 

У циљу управљања зонама искључења и расељавања, организовања и праћења стања њихове заштите и одржавања законског режима притвора, Уредбом Владе од 8. јуна 1992. године број 343 формиран је посебан орган – Управа за зоне искључења и расељавања, чији представници раде у 13 контаминираних подручја Гомељске и Могиљовске области.

 

 

 

У складу са законом „О правном режиму територија изложених радиоактивној контаминацији као последица катастрофе у Чернобиљу“, само привредне делатности које се односе на обезбеђење радијационе безбедности, спречавање преноса радиоактивних материја, спровођење мера заштите животне средине, као и у зони искључења дозвољене су истраживачке и експерименталне активности.радови.

За разлику од зоне искључења, на територији зоне расељавања обављају се строго ограничене привредне активности које се односе на одржавање путева, далековода и других инфраструктурних објеката у добром стању.

 

Активности у области функционисања територија радиоактивне контаминације од јануара 2023. године регулише Госатомнадзор.

Систем надзора и контроле радијације у Белорусији

 

 

У Републици Белорусији је створен и функционише систем за праћење радијације који је укључен у национални систем праћења животне средине Републике Белорусије. Укључује широку мрежу посматрачких места и акредитованих лабораторија. Главни објекти мониторинга су атмосферски ваздух, земљиште, површинске и подземне воде.

 

Како се мењају приступи заштити од зрачења у Белорусији 37 година након несреће у Чернобиљу

 

Мониторинг зрачења врше Министарство природних ресурса и заштите животне средине, Министарство шумарства, Министарство пољопривреде и хране.

 

Према подацима Госатомнадзора, мрежа сталног мониторинга животне средине Министарства природних ресурса и заштите животне средине обухвата 181 референтну локацију, 19 пејзажних геохемијских полигона. Метеоролошка мрежа спроводи радијациони мониторинг површинског слоја атмосфере, укључујући мерења експозицијске дозе гама зрачења на 56 станица, мерења радиоактивних падавина из атмосфере на 30 станица и радиоактивних аеросола – на 6 станица. На хидролошким местима пет великих и средњих река републике, које теку на територијама контаминираним радионуклидима, врши се мониторинг површинских вода.

 

Радијациони мониторинг шуме врши се на 92 стална осматрачница. Објекти праћења су шумска стеља, земљиште, дрвеће и жбуње, живи покривач, шумско воће, печурке. Контролисани параметри – брзина дозе гама зрачења, залихе радионуклида у земљишту, специфична активност објеката мониторинга. Стање у вези са контаминацијом пољопривредног земљишта утврђује се једном у четири године у току радијационог мониторинга земљишта.

У складу са захтевима важећег законодавства у Републици Белорусији, забрањена је производња и продаја производа чији садржај радионуклида прелази дозвољене нивое. Да би се обезбедило испуњење овог услова, у републици је створен и ефикасно функционише систем радијационог мониторинга прехрамбених производа, прехрамбених и пољопривредних сировина, хране и других шумских производа произведених на територији контаминираној радионуклидима. Заснован је на системима контроле одељења.

Главни правац државне социјалне политике у односу на грађане погођене катастрофом у нуклеарној електрани Чернобил је пружање помоћи социјално угроженим категоријама становништва, пружање бенефиција и накнада предвиђених законом Републике Белорусије. „О социјалној заштити грађана погођених катастрофом у нуклеарној електрани Чернобил, другим радијационим удесима“.

 

Како се Белорусија бори са последицама чернобилске катастрофе

 

Један од најважнијих задатака је повећање ефикасности и унапређење квалитета медицинске подршке учесницима у ликвидацији последица удеса, санаторијском лечењу и рехабилитацији погођеног становништва, посебно деце која живе у контаминираним подручјима. Основа система медицинске подршке је посебан медицински преглед грађана погођених катастрофом у Чернобиљу, који обезбеђује рано откривање болести и благовремено лечење, рехабилитацију и превентивне мере. Напомиње се да је у Белорусији за две године рехабилитовано више од 160.000 људи.

 

У републици су отворене нове медицинске установе, институти, специјализоване клинике и центри. 2003. године у Гомељу је почео да ради Републички научно-практични центар за радијациону медицину и хуману екологију, изграђен под покровитељством председника Белорусије Александра Лукашенка. Отварање центра омогућило је значајно приближавање медицинске заштите регионима који су највише погођени чернобилском катастрофом.

 

У републици послује око 1.000 јединица за контролу зрачења организација и предузећа Министарства пољопривреде и хране, Министарства шумарства, Министарства здравља, Белоруског републичког удружења потрошача, других министарстава и привредних субјеката. Релевантне надзорне функције обављају јединице за контролу зрачења Министарства здравља, Госстандарт.

 

Најбројнија је мрежа одељења за контролу зрачења Министарства пољопривреде и хране, која обухвата 517 лабораторија и испостава. Више од 2 хиљаде јединица радиометријске и спектрометријске опреме користи се за контролу садржаја радионуклида у прехрамбеним, пољопривредним и другим производима. Годишње се анализира више од 11 милиона узорака на садржај цезијума-137 и око 18 хиљада – на стронцијум-90.

 

Према захтевима регулаторних докумената, сви производи произведени на територији радиоактивне контаминације подлежу контроли зрачења. За сваку серију производа обавезно се издаје документ којим се потврђује усклађеност садржаја радионуклида са утврђеним нивоима.

 

 

Социјална заштита и рехабилитација оболелог становништва

 

 

Белорусија је направила државни регистар лица изложених зрачењу као последица чернобилске катастрофе, других радијационих удеса, као и Јединствени чернобилски регистар Русије и Белорусије. Национални регистар садржи податке о 1,6 милиона људи, укључујући 344.000 деце.

Регионалне болнице се константно опремају савременом медицинском опремом, на бази медицинских установа, увођењем савремених технологија за дијагностику и лечење повређених грађана – телемедицина, МР томографија и др. Конкретно, за медицинске установе – кола хитне помоћи, реанимобиле, медицинска опрема.

 

Један од приоритетних аспеката очувања и јачања здравља деце која живе у контаминираним подручјима је рационална избалансирана исхрана. Свим студентима образовних установа које се налазе на територији радиоактивне контаминације обезбеђују се бесплатни оброци, који се обезбеђују на месту студирања на рачун средстава опредељених за отклањање последица катастрофе у нуклеарној електрани у Чернобиљу.

 

Важна компонента у одржавању здравља је санаторијско лечење и рехабилитација. У складу са важећим законодавством, право на бесплатно санаторијско лечење или рехабилитацију имају малолетна деца која живе на територији радиоактивне контаминације, деца која живе на чистој територији и похађају школе које се налазе на контаминираној територији, нерадна инвалидна лица И-ИИ групе. . Држава посебну пажњу посвећује унапређењу материјално-техничке подршке дечјих рехабилитационих и здравствених центара, којих у земљи има 12. Током протекле године изграђена је зграда студентског дома за 166 места у центру Жемчужина у Лепелском округу и спортска зграда. пуштени су у рад рекреативни комплекс са базеном у центру Надежда.у Вилејској области.

 

 

Од санације до одрживог друштвено-економског развоја

 

Спровођење сврсисходне државне политике у области ликвидације последица катастрофе у нуклеарној електрани у Чернобиљу омогућило је решавање низа важних задатака. Држава је предузела значајне мере за решавање радијационо-еколошких, медицинских, социо-економских и других проблема повезаних са катастрофом у нуклеарној електрани у Чернобиљу. Главни инструмент за спровођење државне политике у области превазилажења последица чернобилске катастрофе су државни програми.

Након распада Совјетског Савеза, Република Белорусија је била принуђена да сама решава читав комплекс чернобилских проблема. 28. јула 1992. године одобрен је Државни програм за превазилажење последица катастрофе у нуклеарној електрани Чернобил у Републици Белорусији за 1993-1995. годину и за период до 2000. године. Узастопно су усвајани и одобравани програми за превазилажење последица чернобилске катастрофе у Републици Белорусији за периоде: 1996-2000, 2001-2005 и за период до 2010, за 2006-2010, 2020, 2016-2020. и 2021-2025.

Прочитајте још:  Александријски патријарх (Грк) назвао руске свештенике "шакалима и медведима"
Сваки од програма садржи низ активности за свеобухватно решавање проблема у различитим областима. Програми се континуирано прате, захваљујући чему се активности спроводе континуирано. Сваки наредни програм се формира узимајући у обзир промене у постчернобилској ситуацији. Све активности су усмерене на стварање услова за живот који омогућавају минимизирање утицаја негативних последица радиоактивне контаминације, а истовремено носе функције социјалне заштите становништва, позитивно утичу на социо-економски развој региона.

Упоредо са државним програмима за отклањање последица акцидента у Чернобиљу, у Белорусији се већ 37 година спроводи низ међународних пројеката. Велики допринос рехабилитацији територија дала је реализација програма заједничких активности на превазилажењу последица чернобилске катастрофе у оквиру Заједнице. Спровођење савезничких програма Чернобиља спроводи се заједно са државним програмима Белорусије и Русије. Тренутно је већ реализовано пет савезничких програма Чернобиља, а шести је у реализацији.

 

Прочитајте још:  Белорусија: Победили смо Чернобиљ победићемо и санкције
Програми су омогућили значајна капитална улагања у изградњу и опремање здравствених установа. Реализовани су пилот пројекти за циљану санацију фарми у подручјима контаминираним радионуклидима. У оквиру ових програма одвијало се формирање, развој и практично тестирање нових приступа вођењу информационог рада на тему Чернобила, створен је Руско-белоруски информативни центар (РБИЦ) са огранцима у Москви и Минску.

 

 

Државни програм за превазилажење последица чернобилске катастрофе за 2021-2025.

 

 

Прочитајте још:  Хрватско нуклеaрно складиште могло би да протера хиљаде људи и преостале Србе (Видео)
Влада Републике Белорусије је у марту 2021. године одобрила Државни програм за превазилажење последица чернобилске катастрофе за 2021-2025.

Међу циљевима државног програма су социјална заштита становништва погођеног катастрофом у нуклеарној електрани у Чернобиљу, безусловно поштовање захтева радијационе безбедности, убрзани друштвено-економски развој и оживљавање територија контаминираних радионуклидима.

Прочитајте још:  Путинов гамбит – матиране ЕУ и САД
Развој државног програма је због дугорочне природе и обима радиоактивне контаминације региона земље, који захтева континуиран рад на одржавању социјалне и радијационе заштите становништва на достигнутом нивоу и обезбеђивању живота уз минимална ограничења на фактор зрачења, потреба да се обезбеди финансијска подршка државе.

Решавају се проблеми као што су пружање медицинске неге, санаторско лечење и рехабилитација погођеног становништва, обезбеђење заштите од зрачења и циљана примена заштитних мера, као и унапређење друштвено-економског развоја погођених региона.

Прочитајте још:  Након што СЗО одбије да истражи порекло ЦОВИД-19, Русија има право да то самостално води и казни одговорне
Унапређује се организација санаторијумског лечења и рехабилитације деце која живе на територији радиоактивне контаминације.

Поред тога, 2023. године одобрена је стратегија управљања радиоактивним отпадом. Документ предвиђа оптимизацију места за одлагање производа за деконтаминацију. Биће створено јединствено одлагалиште радиоактивног отпада, а планирано је да прва фаза постројења буде пуштена у рад до 2030. године.

Белта

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *