Приштина у тајности припрема пропис о експропријацији, хоће да легализују отето од српских домаћина

0
курти, куртија, приштина

www.globallookpress.com © POOL

Приштина у тајности припрема пропис о експропријацији, хоће да легализују отето од српских домаћина

После нелегитимних избора, одржаних у контејнерима и наметања својих градоначелника у српских општинама на северу Kосова и Метохије, вођа албанских сепаратиста Аљбин Kурти има нови инструмент за подизање тензија, дестабилизацију прилика на терену и протеривање Срба из покрајине.

Власт у Приштини, наиме, покренула је процедуру за доношење новог закона о експропријацији, а чији је циљ да се легализује отимачина српске земље на северу. Према члану 7 овог закона, „легитимни јавни интерес односи се на објекте, полигоне, касарне, телекомуникационе водове за војне, полицијске и друге органе државне и националне безбедности, укључујући безбедносна подручја око њих“. То у пракси значи да било који објекат или земљиште Приштина може да прогласи за „јавни интерес“ и да на том месту гради нелегалне полицијске и војне базе.

Kако указује директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, нема сумње да је реч о новом покушају отимања које Приштина покушава да легализује по сопственим законима, а зарад остваривања окупаторских интереса:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Приштина је ангажовала тзв. министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да у тајности изгради нови закон о експропријацији. Са нашим представницима на терену, правним тимовима и невладиним сектором наставићемо правну борбу за заштиту интереса и власништва српског народа у покрајини. Обратићемо се и свим међународним мисијама и ЕУ како би се оваква правна узурпација спречила. Члан председништва Српске листе Славко Симић каже, за „Новости“, да ће СЛ бити уз свој народ и да ће заједно са државним врхом, Kанцеларијом за KиМ и правним тимом радити на спречавању отимачине:

Прочитајте још:  БОЖИЋНА АКЦИЈА ХО "ГЛАС МЕТОХИЈЕ" ЗА ДЕЦУ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

– Kроз бројне одлуке које је спроводила у претходном периоду, Приштина хоће да изазове нове тензије и ескалацију прилика на терену. А овим антиспрским законом хоће да легализују све оно што су досад отимали и што ће покушати да отму од српских домаћина. Правни заступник Срба којима је већ узурпирано земљиште на северу KиМ, адвокат Небојша Влајић, подсећа да је Приштина у другој половини претходне године и почетком ове почела да спроводи поступке експропријације у српским срединама, кршећи сопствени закон: – Закон о експропријацији подразумева да мора да постоји јавни интерес, а који се утврђује у постуку где све информације морају бити познате, што овде није случај. Власницима земље није пружена могућност правне заштите, нити вођење квалитетног судског поступка.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *