Какво месо купујемо: Пиле свеже споља, зелено изнутра!

0
пиле, месо

foto: Printscreen/twitter/jela_m_lazic

Kако можемо да проверимо шта смо купили, ако је, у овој ситуацији, тек када је месо засечено утврђено да нешто није у реду

Једна Новосађанка објавила је на друштвеним мрежама шта је доживела након куповине пилетине на Рибљој пијаци.

Она је на Твитеру објавила фотографију пилећег филеа које је њена ћерка купила на Рибљој пијаци код регистрованог продавца где увек купује. Међутим када је расекла парче меса изненадила се оним што је видела унутра.

На први поглед изгледа као да је у питању неко пуњење филеа, међутим, један корисник друштвених мрежа је објаснио да у питању болест зелених мишића због пребрзе утовљености. Он је додао да је месо неисправно јер је у питању инфекција и да га обавезно врати и пријави инспекцији.

Шта је заправо боелст зелених мишића и какво месо се продаје на нашем тржишту причале су у наставку јутарњег програма Светлана Станишић, професор физичке хемије и стручњак за исхрану и Тамара Бошковић, начелница Одељења за ветеринарско јавно здравство Управа за ветерину Министарства пољопривреде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бошковић је, за почетак, издефинисала основну боју меса, па испричала због чега може доћи до промене боје ткива.

– Увек је велики квар меса праћен са неким непријатним мирисима. Званична пријава за ову ситуацију, тренутно не постоји, имамо само информације са Твитера. Али ово обољење настаје услед неких физиолошких процеса, када живина не може довољно брзо да се развије, па ткиво пуца и стварају се неке врсте модрица из плаве у зелену боју. То не може да изазове инфекцију, већ је нешто што није за употребу људи, али не треба да постоји страх да се неко може отровати. Никада до сада није нађен неки микроорганизам који може да угрози здравље људи – каже Бошковић,

Прочитајте још:  Сутра почиње Госпојински пост – најкраћи, али строг као Велики

Kако можемо да проверимо шта смо купили, ако је, у овој ситуацији, тек када је месо засечено утврђено да нешто није у реду.

Станишић објашњава да је немогуће утврдити стање меса само на основу спољашњег изгледа.

– Не можемо да знамо унапред, то се открива у кланицама. Ради се о томе да се укљеште крвне жиле, а када оне крену да машу крилима, не буду добро исхрањене. Знамо да се живина одгаја у суровим условима, али нисмо спремни да се одрекнемо пилећег меса. Живина је јефтина, добар је избор протеина, а људи претпостављају да се ради о употреби хормона, па је живина крупна, али није реч о томе. Реч је о убрзаном узгоју, а не о томе – рекла је Станишић, која каже да у овом случају из Новог Сада , нема опасности по здравље.

– Овакве ствари не угрожавају наше здравље. Треба да будемо објективни. Постоји доста намирница које треба избегавати. Прво је брза храна, пекара итд. Гојазност је данас распрострањена, а пилеће месо не треба да избацујемо из исхране. Бело месо је четвртина од целокупне тежине живине. Поента је да живинари воде рачуна о условима у којима гаје те животиње. Јер када су лоши услови и када живина млати крилима, долази до ових ситуација – појаснила је Станишић.

Курир

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *