Kијев наредио, послато писмо у Србију: Како да исправно извештавамо о рату у Украјини!

0
окупирао, рату

окупирао

Амбасада Украјине медијима у Србији доставила документ у ком наводи како би исправно требало да се извештава о рату у Украјини.

У документу је списак препоручене терминологије о руско-украјинском рату са табелом “правилних” и “неправилних” речи и израза које би по њиховом мишљењу требало употребљавати током извештавања о рату у Украјини.

Тако се, између осталог наводи да је погрешно писати “украјинска криза”, “украјински конфликт”, “рат у Украјини” , а да је правилно “агресорски рат Русије против Украјине”, “руска агресија на Украјину”.

Новости су навеле да им је аутентичност писма потврђена у амбасади Украјине, као и да је послат по директиви украјинског министарства спољних послова, пишу “Новости” да им је потврђено из украјинске амбасаде.

Табеларни приказ “дозвољеног” и “недозвољеног” подељен је у три колоне, под називом “Правилна терминологија о руској агресији на Украјину”, а мејл је добила и редакција Б92.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У првој су наведени примери који су “нетачни – погрешни – руски наратив”, у другој “правилни”, док су у трећу колону сместили “белешке”.

Тако је по МИП Украјине погрешно употребљавати “руска специјална војна операција у Украјини”, а правилно је “руска ничим изазвана војна инвазија на Украјину која је почела 2022. године”.

Није правилно навести ни “руски званичници у Доњецкој, Херсонској, Луганској и Запорошкој области”, већ “представник руске окупационе управе у привремено окупираним деловима Доњецке, Херсонске, Луганске и Запорошке области Украјине”.

И изрази као што су “рат у Украјини није геноцид”, “анексиране украјинске области”, “санкције против Русије су проузроковале прехрамбену и енергетску кризу”, такође не леже украјинској правилној терминологији, па треба употребљавати “руски рат у Украјини је геноцидан по свим индикацијама”, “привремено окупиране украјинске територије” и “агресорски рат Русије против Украјине изазвао је прехрамбену и енергетску кризу”.

Прочитајте још:  ПРОНАЂИ И УНИШТИ! Русија шаље роботе на фронт, моћан одговор на немачке и америчке тенкове

У мору “погрешних” израза издваја се и онај у којем украјинско Министарство спољних послова наводи да “обични Руси нису одговорни за руске злочине”, већ наглашавају да је “сваки Рус одговоран за руске злочине у Украјини све док подржавају режим руског председника Путина и његове акције”.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *