САД одлажу помоћ за борбу против ХИВ у Уганди због “анти-ЛГБТ закона”?

0
уганди

Председник Уганде Јовери Мусевени (Getty © Jack Taylor/Getty Images)

Амерички званичници одложили су састанак у Уганди о програму помоћи за борбу против ХИВ-а (АИДС), јер им је потребно време да процене утицај анти-ЛГБТ закона који би ускоро требао да ступи на снагу, изјавио је портпарол америчког Стејт департмента.

Предлог закона, један од најстрожих на свету, усвојен је у парламенту Уганде 21. марта и послат председнику Јоверију Мусевенију на потпис, али га је он вратио тражећи да се унесу измене, преноси Ројтерс.

Званичници који раде на хитном плану Беле куће за борбу против СИДЕ (ПЕПФАР), на основу којег се Уганди годишње даје 400 милиона долара, обавестили су партнере да се састанци одлажу због спорног закона.

Портпарол Стејт департмента изјавио је да одлука није довела до замрзавања или укидања ПЕПФАР-а у Уганди, али да ће омогућити званичницима да процене утицај закона на активности ПЕПФАР-а.

“Разматрамо могућност да би Закон против хомосексуализма, ако буде потписан, могао да нас спречи у пружању превенције, неге и лечења који спасавају живот и пружају једнаке услове свим житељима Уганде”, рекао је портпарол.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нови закон би криминализовао широк спектар понашања означеног као “промовисање хомосексуализма” и наметнуо оштре казне, укључујући смртну за оно што описује као “тешка хомосексуалност”.

Мусевени је затражио од посланика да поставе разлику између изјашњавања као геј особе, што не би било злочин, али да би “деловање према тој девијантности било”.

Председник Уганде такође је затражио да се уклоне одредбе које намећу обавезу грађанима да пријаве чинове хомосексуализма јер би то створило “уставне изазове” и такође представљало извор сукоба у друштву, претходно је пренео Ројтерс.

Прочитајте још:  Стални представник Русије при УН позвао на осуду убиства Дарје Дугине

“Гардијан”: Британија финансира анти-ЛГБТ организације у Уганди

Британски “Гардијан” претходно је известио да Влада Велике Британије помаже финансирање верске организације у Уганди која подржава “контроверзни закон против ЛГБТ заједнице”.

На основу званичних података Међународне иницијативе за транспарентност помоћи (ИАТИ), Институт за новинарство и друштвене промене (ИЈСЦ) открио је “запањујући” број веза између анти ЛГБТ организација у Уганди и међународних донатора, укључујући и Велику Британију.

У фебруару, чланови Међурелигијског савета, укључујући Цркву Уганде и неколико евангелистичких цркава, потписали су изјаву у којој су изразили велику забринутост због “растућег ширења хомосексуализма” у Уганди и утицаја “ЛГБТ агенде” на добробит деце.

Две недеље касније, Парламент Уганде је узео у разматрање Закон о борби против хомосексуализма, који је прошлог месеца усвојен након што је 387 од 389 посланика гласало “за”.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *