Да ли јефтини летови постају прошлост?

1
невреме летови

невреме летови (фото:Дан)

Да ли јефтини летови постају прошлост?

Како цене карата у Европи и шире непрестано расту, све се више чини да су дани јефтиних летова постали прошлост. Ценама су погођене што дуге, што кратке линије, а цене карата у Француској скочиле су за 23,6 одсто у односу на прошлу годину, према статистичким подацима тамошњег Минситарства за еколошку транзицију.

Лука Поповић, уредник портала ЕX-YУ Авиејшн Њуз  каже да проценат поскупљења за летове из Србије још није познат, али да оне дефинитивно представљају ођек пандемије вируса корона.

„Цене авио-карата су генерално порасле у свету, и разлог томе је што је потражња велика, а понуда много мања. Још један ефекат короне“, каже он за Еуроњуз Србија и додаје: „Наравно, утиче и читава ситуација у свету. Инфлација је тренутно примаран разлог“.

У међувремену, цене међународних летова из Велике Британије порасле су за око 18 одсто у односу на прошлу годину, наводи се у истраживању сајта за резервације путовања Каyак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Постоји велика потражња за путовањима још од пандемије“, потврђује менаџер сајта Каyак у Великој Британији Еван Деј.

„А та потражња – у комбинацији са растућом инфлацијом и високим трошковима горива – одржала је високе цене летова“, додаје.

Гориво само 30 одсто трошкова превозника

Након руске инвазије на Украјину, санкције на увоз горива довеле су до спиралног раста цена.

„Због повећања цена нафте од 71 одсто у односу на претходну годину, наша просечна цена карте порасла је за 31 одсто“, рекао је извршни директор авио-компаније ЕасyЈет Јохан Лундгрен за АФП.

Гориво иначе представља само око 30 одсто трошкова превозника.

Нагло повећање трошкова одржавања повезано са недостатком одређених метала и поремећеним ланцима снабдевања такође је допринело овом феномену, каже Марк Роше, шеф француских компанија Ер Карајбех и Френч Би.

Прочитајте још:  У Америци највећа стопа инфлације у последњих 40 година

Он такође помиње последице повећања плата у сектору ваздухопловства.

Међутим, упркос повећању цена и инфлацији која такође утиче на потрошачку корпу, нема смањења потражње за летовима.

Европа је, као и увек популарна, са многим дестинацијама које нуде вредност за новац сада када се евро стабилизовао. Али, цене летова од Велике Британије до европских дестинација су високе.

Ово је делимично последица очигледног „мамурлука“ од ковида 19.

„Током пандемије, у покушају да избегну губитак поверења потрошача, многе авио-компаније су одлучиле да деле кредите онима којима су резервације отказане“, каже Џастин Пени, шеф авијације у туристичкој компанији Флајт Центре.

„Премотајте две године унапред, а упркос томе што је 2022. била кључна за враћање поверења у путовања, многи од ових кредита су остали непотражени. Ова година је последња у којој се многе од тих шема затварају, што значи да су појединци суочени са ултиматумом – искористите га или ћете га изгубити. Овај захтев је изазвао масовно повећање потражње за европским летовима који захтевају мање планирања и уштеде, што је заузврат довело до повећања цена у тандему“, навои Пени.

Потражња за летовима већа од доступности

Упркос ублажавању ковид ограничења и отварању граница прошле године, штрајкови и откази бацили су многа дуго очекивана путовања у потпуни хаос. Ово је додатно подстакло нагомилану жељу за путовањима.

Неки аеродроми, као што су амстердамски Шипол и лондонски Хитроу, увели су ограничења путника како би смањили утицај недостатка особља. То је приморало авио-компаније да прореде своје редове вожње.

Авио-компаније као што су Флибе и Флир су пропале, док се друге суочавају са финансијским потешкоћама након дугог периода приземљене флоте због ковида 19. Ово је успорило раст, спречило њихов повратак у пуни капацитет и оставило прекомерну потребу за додатним новцем.

Прочитајте још:  Усташка обележја на главном загребачком тргу

Али, уз мање слободних места у поређењу са периодом пре пандемије, потражња надмашује понуду. А пошто рад на даљину и даље остаје на снази, пословна путовања нису успела да се опораве – што значи веће ослањање на приходе са економски исплативих локалитета.

Компаније Аирбус и Боеинг се пак, боре да испоруче нове летелице на време што ће утицати да авио-компаније имају мање авиона него што се очекивало ове године.

Извршни директор Боеинга је раније овог месеца рекао да ће кашњења у производњи довести до око 9.000 мање седишта, што би могло приморати авио-компаније да додатно смање број летова и руте.

До када ће летови остати скупи?

По свему судећи, подаци показују да авио-компаније постепено почињу да се опорављају од пандемије.

Сектор ваздухопловства је „у веома добром стању, у пуном опоравку“, каже Паскал Фабр, специјалиста за ову област у финансијској консултантској фирми Алиџ Партнерс.

У контексту растућих цена, многе авио-компаније су „постигле већи промет у 2022. него пре кризе, иако је капацитет и даље низак“, примећује он.

Ово је случај компаније Аир Франце-КЛМ, која је раније овог месеца објавила да је „у потпуности надокнадила“ помоћ коју јој је француска држава доделила како би преживела пандемију.

„Летети по цени таксија више није могуће“, рекао је Бишоф Функеу.

Он је предвидео да ће летови бити око 20 одсто скупљи током шпица сезоне ове године, у поређењу са 2022.

Међутим, наш саговорник Лука Поповић каже да су подељена мишљења када је ова тема у питању.

„Директори одређених компанија сматрају да се цене никада неће вратити на старо, а други да ће се временом вратити како се ситуација буде смиривала – како ће заиста бити, видећемо“, каже он.

Прочитајте још:  Твитер блокирао налоге осам дипломатско-конзуларних представништава Србије

Осим тога, како ЕУ уводи све строже законе за смањење емисија гасова, авио-компаније ће можда морати да улажу и у ефикасније авионе. Од њих ће се такође захтевати да купују додатне дозволе за емисије штетних гасова како би надокнадиле свој карбонски отисак. Такви трошкови би такође могли довести до даљег повећања цена карата.

Да ли је још могуће наћи јефтине летове?

Иако су цене летова веће од уобичајених, оне су барем остале стабилне.

„У нашим подацима можемо да видимо да су цене летова остале скоро исте у последњих шест месеци“, каже менаџер сајта Каyак Еван Деј.

Ипак, ране резервације више нису сигуран начин да се обезбеди јефтинија карта, првенствено зато што више да готово нема неизвесности када је пандемија у питању, па се све више људи враћа управо на ову технику резервисања.

Можда звучи очигледно, али летење до мање заступљених туристичких локација је често јефтиније – посебно када се узму у обзир смештај и оброци. Они који пак, желе да оду даље, требало би да се усмере на САД, саветује Еван.

„Цене летова су и даље не прошлогодишњем нивоу за неколико америчких градова“, открива он.

Најповољније цене авионских карата су за Далас, Тексас, Атланту, Џорџију, Орландо и Флориду.

Летови у САД остају приступачни јер се капацитет вратио скоро на ниво из 2019. године, објашњава Џастин из Флигхт Центра.

„Појачана конкуренција међу трансатланским авио-компанијама вероватно ће довести до стабилизације цена карата за 2023. годину. Уколико апетит за путовања у САД опадне, цене би могле бити ниже него 2022“, додаје он.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *