Свештенику у српској енклави на Косову и Метохији отровали псе у црквеном дворишту

0

Резервисти Војске Југославије на Косову и Метохији 1999. године (Фотографије ЕПА)

Свештенику у српској енклави на Косову и Метохији отровали псе у црквеном дворишту.

Четири пса отрована су и угинула у дворишту цркве Успења пресвете Богородице у Новом Брду, а један још даје знаке живота. На снимцима се види како радник фирме у власништву Албанца непосредно пре тога храни псе.
На видео снимцима се појављује радник фирме „Биоленд“ који псима даје храну. Он је на возилу квад дошао на црквено имање, на месту где се налази дечије игралиште, намамио псе и дао им храну. Обучен у радни комбинезон, бацао је сваком псу појединачно и кад се уверио да су сви узели храну удаљио се са црквеног поседа. На имању је нађено још остатака хране коју је бацао.
Прочитајте још:  Др Дејан Бешовић: Варљиво лето 2024. (IV део)
До сада су угинула четири пса, а један је у тешком стању, наводи Радио КиМ.
Фирма „Биоленд“ је у власништву Албанца и бави се производњом органске хране и јаја. Земљиште на ком се налази купљено је од Срба у протеклом периоду.
„Сви смо потресени, не могу да смирим ни себе, ни породицу. Ћерку Милијану, која је била посебно везана за Миксија, одвео сам у манастир Драганац. Не може да гледа и поднесе ово“, каже свештеник Стево Митрић. „Микси је мешанац белгијског овчара и вучјака, а остало су мешанци о којима се Милијана старала. Не знам шта да радим. Сада покушавамо да бар једног да спасимо, дајемо му јогурт“, додаје он.
Прочитајте још:  Бера Грилса и колегу јурио медвед на Старој планини, спасла их српска полиција ВИДЕО
Такозвана косовска полиција је изашла на лице места, извршила увиђај, прегледала снимке и након консултација са надређеним службеницима саветовала свештенику да замрзне псе, наручи приватну обдукцију и токсиколошку анализу.
Портпарол тзв. косовске полиције Исмет Хашани потврдио је за Радио Ким да је случај тровања паса у црквеном дворишту у Новом Брду забележен још у среду, те да је полиција била на лицу места и извршила увиђај. Такође је казао да је једно лице испитано, али да није задржано у притвору. Како је додао, утврђује се да ли је та особа умешана у тровање.
Прочитајте још:  Григорије се поново руга српским обичајима: Не треба носити црнину након смрти ближњег
На констатацију Радија Ким да постоје снимци који потврђују да је једно лице хранило псе, Хашани каже: „Он је рекао да му је намера била само да нахрани псе а не и да их отрује“.
Ново Брдо је општина са српском већином и становништвом које живи у великом сиромаштву, а од 1999. године оно је изложено је честим пљачкама, претњама и нападима. Многи Срби живе од социјалне помоћи и уз велику подршку Српске православне цркве, која у овом крају има народне кухиње са великим бројем корисника.
Како наводи Радио КиМ, у последње време учестало је тровање паса и на северу Косова и Метохије, у општинама где су Срби већина, као што су Северна Митровица, Звечан и Зубин Поток.
Прочитајте још:  Kризном штабу криви грађани, а политичари не поштују мере
Тако је у Северној Митровици, према подацима Удружења за заштиту животиња „Шапа“, од 3. марта до сада отровано више од 100 паса.
Већу количину отрова расејале су непознате особе у Зубином Потоку, а страдало је на десетине власничких и паса луталица, тврде мештани.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=-6zv9zko1D4

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *