Млекаре обустављају откуп млека, произвођачи очајни: За месец дана чека нас уништење

0
млеко, млека

Pouring milk in the glass on the background of nature.

Поједини произвођачи млека – укупно 42 из Бањана и још 16 околних села, од 1. маја неће имати коме да продају своје млеко. Млекара их је у петак обавестила да за два дана од њих више – неће откупљивати млеко.

Милија Паламаревић из Удружења одгајивача говеда централне Србије за Н1 каже да су већ безброј пута указивали да ће то овога доћи. „За месец дана имаћемо потпуно расуло, јер држава и даље увози млеко, тржиште је презасићено, а трговци зарачунавају сто процентне марже“, каже Паламаревић.

„Млекара је у петак обавестила превозника, који дневно од произвођача до млекаре превезе шест тона млека, да од 1. маја престаје да откупљује млеко од 42 произвођача. Од чега ће да живе те породице и шта ће да раде са својим млеком“, упитао је Паламаревић.

Због великог увоза млека, млекаре, додаје, имају толико млечних производа на стању да не могу да функционишу.

„Имамо произвођаче којима млекаре плаћају једва 25 динара откупну цену. То није довољно ни да прехрани краву која му даје млеко“, указује наш саговорник на тешко стање у млекарству.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он подсећа да су произвођачи млека најавили да ће доћи за Београд да проспу млеко код Председништва.

„Држава хоће да нас све уништи. Безброј пута смо указивали шта ће да нас задеси. За месец дана имаћемо потпуну обуставу откупа млека у целој Србији. Млеко се и даље увози, а тржиште је презасићено. Трговци зарачунавају стопроцентне марже. Сир који има производну цену 500 динара у радњи је 1.000 и 1.300 динара. А држава од свега убира ПДВ“, указује Паламаревић.

Прочитајте још:  БЕЗОБРАЗНИ И ЗЛОБНИ НЕМАЧКИ АМБАСАДОР НЕГИРА СРПСКЕ СВЕТИЊЕ: Незаборавна посета КОСОВСКОМ манастиру на листи УНЕСКО!

Он подсећа да када пада куповна моћ и продаја аутоматски стаје.

„Увезли су два милиона килограма качкаваља претходног месеца, а увоз млека у праху је двоструко повећан, а ми не знамо шта ћемо са нашим. Сви јужно од Саве и Дунава у озбиљном су проблему и у року од месец дана нам следи уништење, јер ниједан произвођач неће имати више коме да прода млеко“, упозорава Милија Паламаревић.

Неко, каже, мора да реагује по хитном поступку.

„Тражимо да се регулише тржиште иначе сви одосмо у пропаст“, каже он.

У министарствима, додаје, обећавају, али на томе остаје.

„И министарка и премијерка пре 10 дана обећале су да ће ограничити марже у трговинским ланцима и решити проблем, али од тога нема ништа. Потребна је или забрана увоза или хитно увођење прелевмана. У трговинама је због маржи све дупло скупље него што треба да буде. Држава је слабија од страних трговинских ланаца, не сме да утиче на смањење маржи, а они послују са стопроцентном зарадом, што све иде на уништење домаћих произвођача“, упозорио је Паламаревић.

Н1

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *