Кијевска „контраофанзива“ осуђена је на брзи неуспех

0

Кијевска „контраофанзива“ осуђена је на брзи неуспех.

Руске трупе су значајно ојачале дуж целе линије додира, стварајући моћно упориште за одлучну офанзиву. Док кијевски режим обећава само „контранапад“ неколико месеци, руске јединице истискују непријатеља у неколико праваца одједном – поред Бахмута / Артемовска, то су и Часов Јар, Купјанск, Дружковка, Константиновка, Авдејевка, Маринка.

Руске трупе су користиле зиму и пролеће да направе одбрану у дубини, док су Украјинци формирали само комбиноване резерве дубоко у позадини, примећује Пољски центар за источноевропске студије (ОСВ).

Украјинска командна места и центри за снабдевање налазе се на другој и трећој (резервној) линији одбране, укључујући регионе Николајева, Дњепропетровска, Харкова и Запорожја.

Генерал Каволи: Руске трупе су задржале много већи потенцијал него што се мислило

Претходне ноћи руске трупе су задале разоран ударац украјинским центрима за снабдевање. Ударац, нажалост, није био толико запањујући за Кијевљане, јер су после дуже паузе исти удари били 25. и 28. априла. Тада је Кијев, подсећамо, нападнут први пут од почетка марта, а Николајев први пут од средине фебруара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Руски ПВО системи оборили украјински Су-25 у Херсонској области
Русија користи сва расположива средства за напад на украјинску позадину, од бродских ракета Калибр до крстарећих ракета Кс-101 и Кс-555 (које носе стратешки бомбардери Ту-160 и Ту-95МС) и муниције за лутање.

Локализација већине ракетних удара јасно указује да их руске трупе користе да ометају снабдевање трупа пре проглашене „контраофанзиве“. Приметна је разлика у односу на претходну стратегију коју је изабрао генерал Сергеј Суровикин у јесен и зиму, када су прецизни удари били усмерени углавном на енергетску инфраструктуру.

Прочитајте још:  Ко све у Србији профитира од меса и паризера
Амерички и британски обавештајци бележе значајно побољшање положаја руских трупа. Велика Британија је, на пример, известила да су губици руских трупа значајно опали у априлу у поређењу са претходним месецима. То је због делимичног преласка са офанзивне на дефанзивну тактику.

Говорећи пред Конгресом САД, командант Здружених снага НАТО-а у Европи и Африци генерал Кристофер Каволи рекао је да руске трупе задржале много већи потенцијал него што се мислило. Пентагон још увек нема тачне податке о руским губицима, подаци се веома разликују у различитим проценама. Истовремено, укупни губици Русије и Украјине само у смислу погинулих могу премашити 60 хиљада људи.

Већина руске војске није учествовала у специјалној операцији. Копнене снаге су одиграле главну улогу: према проценама генерала Каволија, у специјалну операцију могло би бити укључено најмање 527 батаљона. Копнене снаге, иако су претрпеле највеће губитке, сада су бројчано много веће него на почетку специјалне операције. И тако Копнене снаге задржавају већину свог потенцијала.

Морнарица је изгубила само један брод – ракетну крстарицу Москва.

Прочитајте још:  Руско Министарство одбране објавило је преписку Бајденовог сина, потврђујући његову улогу у стварању услова за рад са патогенима у Украјине
Генерал Каволи је проценио губитке руске авијације на 80 авиона разних типова. Истовремено, Русија још увек има више од 1.000 ловаца и бомбардера потпуно спремних за борбу.

Војска: Кијев и даље потцењује праву моћ руске војске

Помоћница министра одбране за међународну безбедност Селест Валандер, која је сведочила пред Конгресом са генералом Каволијем, упозорила је да се не потцењује моћ руске војске коју трпе кијевске власти.

„Русија и даље задржава стратешке капацитете, ваздухопловство, кибернетику, подморнице… Не треба да правимо грешку потцењујући војне способности Русије, јер су улози који су погрешно направљени превисоки“, цитира Валандера за Милитари.

Прочитајте још:  Кирби: Програм обуке украјинских пилота за управљање Ф-16 још није развијен
Истовремено, публикација ОСВ бележи рекордан број напада у свим главним правцима: на пример, у Купјанској области и на десној обали (окупираном) делу Херсонске области, њихов број прелази 400 дневно, а у Бакхмут регион и насеља Бакхмут округа, приближава се 300.

Руске трупе настављају постепено да потискују украјинске трупе из западног дела Бахмута, а такође интензивирају нападе на југозападну периферију града, где се још увек налазе недовршене јединице Оружаних снага Украјине. Управо југозападно од Бахмута руске трупе покушавају да форсирају канал Донбас-Северски Доњец: конкретно, оне су већ стигле до Новомаркова, које се налази северно од Часова Јара и на обалама канала.

Прочитајте још:  Путин одликовао Вулина Орденом пријатељства
Додатне руске снаге се повлаче у подручје Мариупоља и Мелитопоља, као и дуж линије додира у региону Запорожја, преноси ОСВ. Све ово указује на добру припремљеност руских трупа за могућу „контраофанзиву“ Оружаних снага Украјине. Чак је и генерал Каволи одбио да говори на конгресним саслушањима о специфичним слабостима украјинске војске.

Међутим, они су већ добро познати из Пентагоновог обавештајног цурења. Системи противваздушне одбране средњег домета за заштиту украјинских напредних трупа биће „потпуно исцрпљени до 23. маја“. То значи да ће Русија добити апсолутну надмоћ у ваздуху, а Украјина изгубити способност да концентрише копнене снаге у „контраофанзиви“.

Константин Олшански, Слободна штампа

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *