Џејмс Рубин: Поносан сам на НАТО акцију 1999.

0
џејмс, рубин

Мадлен Олбрајт (Фото/ EPA/ Tor Ricahardsen/) Џејмс Рубин (Фото/ EPA/ Valdrin Xhemaj)

Шеф Центра за глобални ангажман америчког Стејт департмента Џејмс Рубин у оквиру посете земљама западног Балкана Рубин није посетио Србију, што је образложио, како је рекао, да ово није добра прилика за посету Србији и сусрет с представницима српске владе, с обзиром на његову прошлост.

Крајем деведесетих, уочи и у време НАТО агресије на СР Југославију, Рубин је био портпарол у Стејт департменту и блиски сарадник „омиљене нам”Мадлен Олбрајт.

И обилазећи Балкан, у Тирани је за „Албанијан пост”изјавио је да је поносан због онога што се догодило 1999. године – НАТО бомбардовање Југославије.

Без „извини”у речнику

Подсетимо, на годишњицу почетка бомбардовања 24. марта, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил упутио је саучешће породицама погинулих у ратовима деведесетих, укључујући и страдале у НАТО агресији. Рубин, међутим, није сагласан.

Рубин, познат као „десна рука” некадашње америчке државне секретарке Медлин Олбрајт, са поносом се сећа времена немилосрдних убистава нашег народа, дана пакла који никада неће бити заборављени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рубин је за “Албанијан пост” рекао да је “свестан да је Хил изразио таква осећања, али да је контекст важан”.

Џејм Рубин (Фото Албанијан пост)

Он је, говорећи о потезима Америке у то време, казао да су “веровали да су акције НАТО-а на крају спасиле безброј живота и спречиле потенцијални геноцид”.

„Слободан Милошевић и његови потчињени користили су своју власт над српским војним снагама да масакрирају Косоваре и претили су масакрирањем још десетина хиљада људи.

Инсистирао је да ће „историја забележити да су ОВК и Сједињене Државе били партнери у спречавању геноцида“ у периоду.

Прочитајте још:  Директор повредио закон послујући са братом напредњака из Kуле

„То су чињенице“, рекао је Рубин. Читалац с имало знања просто да се расплаче од количине неистина које пласира.

А шта су чињенице које господин Рубин свесно заобилази, И не спомиње. А сигурно их врло добро зна.

Зашто Рубин “прескаче теме”

У периоду у ком је „Србија спасавана” и на који је Рубин толико поносан настрадало је, процењује се, 4.000 цивила, а рањено је више од 12.000 људи. Са Космета је у централну Србију избегло више од 200.000 Срба, а материјална штета процењена је на 30 до 100 милијарди америчких долара. Процењује се да су НАТО снаге, током 78 дана бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године бациле око десет тона осиромашеног уранијума, од чијих последица су бројни преминули, а многи оболели од канцерогених болести.

НАТО учинак у Београду 1999.

“Био сам поносан што сам радио за секретарку Олбрајт током овог критичног времена. Њено вођство било је важно у заустављању прогона Косовара и поразу српске агресије. Наша политика према Србији и Косову била је нешто што је, знам, снажно подржавао чак и тадашњи сенатор, а садашњи председник САД, Џозеф Бајден”, казао је Рубин.

Други загађују, не они

А шта каже за данашњу ситуацију?

„Као што сам више пута чуо током овог путовања које сам имао, Србија је центар за дезинформације и манипулацију информацијама које се шире по целом Балкану. Отров који излази из Србије има учешће Русије и Кине и важно је да се то разоткрије. На пример, док РТ и Спутњик више не емитују програм у ЕУ и САД, они настављају да шире лажи у Србији, а тиме и у региону.

Прочитајте још:  Елена Панина: Србија спремна да уведе санкције Русији

Истина је да је сада инвазија Русије на Украјину приоритет за САД. Злоћудни утицај Кине на глобалном нивоу, укључујући и Балкан, такође је приоритет. Нажалост, у свету постоје и други ауторитарни актери и на њих треба обратити пажњу, укључујући Иран. Не постоји алтернатива него да се према свим злонамерним акцијама, укључујући и сајбер нападе, третирају са озбиљношћу коју заслужују, јер било да долази из Русије, Кине, Ирана или неког другог ауторитарног режима, њихов жељени циљ је подривање нашег међународног поретка заснованог на правилима.

Најважнија ствар коју можемо да урадимо са наше стране, рекао је Рубин  – као Американци и као Албанци – јесте да радимо заједно као партнери у настојању да заштитимо наше институције.

Рубин рече и да жели да ради са владама које желе да буду део европског система и да буду свет права и правила где се поштују европски принципи.

„Хоћемо да покушамо да све урадимо да елиминишемо то загађење медијског окружења“, рекао је.

Са господином Рубином не вреди много полемисати, јер он добро зна чији је изум “загађење медијског простора”. Он као службеник једне глобалне силе само ради и извршава задатке. И ништа више.

Озрен Милановић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *