Поново огроман раст цене шећера

0

Цена шећера у земљама Европске уније у фебруару и марту 2023. порасла је у просеку за 61 одсто у односу на исте месец протекле године, саопштио је Евростат.

Највише је поскупео у Чешкој, где је његова цена у марту ове године била за 98 одсто већа него у истом месецу 2022. Драматично је повећана и у Естонији – за 97 одсто, као и у Пољској – 82 процента, Немачкој – 72  и Летонији – 70. Мање поскупљење шећера забележено је у Мађарској – 17 одсто, следе Луксембург – 19, Белгија – 35, Бугарска – 36 и Ирска – 37 процената, пренео је Танјуг.

Овакви подаци не изненађују ако се зна да је недавно упозорено да је шећер, док су цене осталих пољопривредних производа биле у паду, почео поново да поскупљује на светском тржишту.

Последњи извештај ФАО показује да су на глобалном нивоу намирнице које се прате у просеку појефтиниле за 20 одсто у последњих годину дана. Све осим шећера чија је цена још у фебруару порасла за 6,9 одсто, чиме је достигла највећи износ од 2017. У марту је забележено још једно поскупљење од 1,5 процента.

Вести које стижу из Европе указују на врло нестабилне прилике на тржишту ове намирнице у наредном периоду. С обзиром на то да тржиште реагује на глобална дешавања није искључено да ће и код нас доћи до корекција цена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према речима Олге Чуровић, директорке пословног удружења „Индустријско биље”, цена шећера у малопродаји у Србији се од априла слободно формира на тржишту. Тренутно је око 115 динара по килограму у малопродаји.

Прочитајте још:  Дописник руског ТВ канала Звезда приведен у Србији пуштен на слободу

– Цена је била ограничена на овај износ до краја марта. Режим заштите био је уведен у моменту када су све државе кренуле да затварају своје тржиште и да штите буџет потрошача – изјавила је Чуровићева за „Политику”. Према њеним речима, шећерна репа је доста скупа, трошкови производње једнаки су као и у Француској и другим европским државама. Сматра да су наши произвођачи шећерне репе ове године добили одличне стимулације и то је утицало да је засејано 10.000 хектара репе која ће се простирати на више од 40.000 хектара. За површине до 500 хектара (уз принос од 50 тона по хектару) произвођачи ће моћи да добију 35.000 динара по хектару.

– Она је засејана пре кише и добро је да смо успели у томе. Пролећна сетвена сезона за шећерну репу је завршена – нагласила је наша саговорница.

Глобална производња шећера у тржишној 2022–2023. години процењује се на око 183,2 милиона тона, што је за 2,8 милиона тона више него прошле сезоне. Истовремено, очекује се и да ће потрошња достићи рекордни ниво, због раста на тржиштима Кине, Индонезије и Русије. То ће, напомињу стручњаци, довести и до пада залиха, јер ће раст глобалне потрошње премашити пораст у производњи.

Ивана Албуновић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *