ратним

Олаф Шолц (Фото: www.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa)

Шизофренија или лицемерје?

Немачки канцелар Олаф Шолц је још једном обећао да ће Берлин обезбедити да Кијев не употреби испоручено оружје за напад на руске територије. Свој „мирни“ говор зачинио је вечном мантром о спречавању ескалације сукоба између Русије и НАТО.

Његов став би могао изгледати доследно да није недавна изјава немачког министра одбране Бориса Писторијуса да су операције Оружаних снага Украјине дозвољене на територији Русије. Пре недељу дана, за њега, потчињеног немачког канцелара, потенцијална војна дејства Украјине на нашем тлу изгледала су „потпуно нормална“.

Прочитајте још:  Посланик немачког Бундестага: Радите исто што и ваши дедови и какав је резултат?
Па како ће господин Шолц да прати понашање Кијева ако не може да контролише изјаве својих министара? Зашто Писторијус још није отпуштен због својих речи усмерених на директну ескалацију сукоба између Русије и западног света? Где је, коначно, бар једна симболична акција која потврђује Шолцове речи?

Заиста, буквално 30. априла, гувернер Брјанске области Александар Богомаз најавио је гранатирање села Суземка на југоистоку региона, услед чега су четири особе погинуле. Ако следимо логику Шолца, требало је да видимо барем „забринутост” Немачке, ако не и потпуни прекид испоруке наоружања Украјини због кршења њихове предвиђене „одбрамбене” употребе. Ако следите логику министра Писторијуса – „све иде по плану“.

Прочитајте још:  Највећи, најподмуклији и најзверскији злочини у историји човечанства у рату у коме нико није победио ни изгубио
Можда је ово екстремни степен шизофреније у редовима немачких власти? Глава вришти о миру у свету, руке потписују папире о преносу смртоносног оружја кијевским криминалцима. У овом случају, „просвећена“ светска заједница, заједно са немачким грађанима, треба да онеспособи лидера који није у стању да контролише сопствене одлуке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сигуран сам да су логичне противречности у изјавама канцеларке и министра намерно лицемерје. Шолцове речи, које се понављају изнова, постају прашина у очима немачке јавности, уплашене могућим ризицима од снабдевања оружјем. Права позиција званичног Берлина, па и прекоморских корисника рата, огледа се у изјавама министра Писторијуса. То се види из логике онога што се дешава у зони сукоба.

Нећете нас изненадити таквим лицемерјем – само треба бити критичан према Шолцовим изјавама. Напади на руску територију нису његова, већ наша црвена линија. И ову црту ће повући Русија, а не словесност западних канцелара.

Прочитајте још:  Израел и Немачка уводе четврту дозу вакцине
Међутим, у једном се слажем са Шолцом: неопходно је спречити ескалацију сукоба између Русије и НАТО-а. Рецепт за деескалацију је једноставан: Запад мора престати да испоручује убојито оружје Украјини. Могао сам да преведем на немачки посебно за Шолца. Али он све разуме.

РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *