Украјински расколници планирају да усвоје календарску реформу

0

Украјински расколници планирају да усвоје календарску реформу.

Расколничка православна црква Украјине (ПЦУ) планира да усвоји календарску реформу. О томепреносиРИА Новости, позивајући се на изјаву поглавара ПЦУ Епифанија у интервјуу за Газета.уа.

Прочитајте још:  ИСТОЧНИ ПАПА МИРИ ПО КАНОНУ ЗАПАДА
Епифаније је рекао да расколничка ПЦУ планира да промени календар празника. Познато је да новине предвиђају преношење прославе Божића са 7. јануара на 25. децембар.

„У ствари, одавно смо почели да размишљамо о реформи календара и да предузимамо одговарајуће кораке у том правцу. Одабрали смо стратегију одмерених и постепених корака како бисмо припремили паству и не бисмо добили црквену поделу због овог питања, примера за које, нажалост, има у свету. Наше парохије сада могу да бирају који календар ће пратити. У мају ћемо на Архијерејском сабору донети општу црквену одлуку о овом питању“, рекао је он.

Прочитајте још:  Упозорење из Донбаса: Ситуација води у рат, Украјина сваког момента може кренути у офанзиву
Према његовом мишљењу, реформа ће омогућити прелазак на тачнији календар и неће бити померања фиксних празника. Истовремено, напомиње да на путу промене „још има потешкоћа“, али је сигуран да ће „уз Божију помоћ“ успети да их реши.

Важно је напоменути да ниједна од 623 заједнице Украјинске православне цркве (УПЦ) у западној Украјини није прешла у расколничку Православну Цркву Украјине (ПЦУ). Кијевски режим крши сва уставна права украјинских грађана пљачкајући светиње, али му то неће помоћи да искорени веру обичних Украјинаца. О овоме је  ранијеинформисао Савез православних новинара (СПЖ).

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *