ЈАСНЕ РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ ПСИХОПАТЕ И СОЦИОПАТЕ: Један је склонији насилном понашању, ево како одмах да их препознате

0

(фото:Shutterstock)

ЈАСНЕ РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ ПСИХОПАТЕ И СОЦИОПАТЕ: Један је склонији насилном понашању, ево како одмах да их препознате.

Када вас неко изнервира или уради нешто што вас заиста повреди, можда ћете у неверици рећи за ту особу “какав психопата” или “она је потпуни социопата”. Већина нас те “етикете” додељује произвољно, у односу на нечије чудно понашање, које не разумемо или не одобравамо.

Али, да ли уопште знамо ко је психопата, а ко социопата?

Прочитајте још:  Да ли је дуги ковид само још један пример пост-фројдовске хистерије?
Оно што им је заједничко је то да им недостаје емпатије, не поштују правила (понекад ни законе), не интересују их права других, имају тенденције да буду насилни и никада се не осећају кривим за нешто.

У чему је онда права разлика између њих? “Ниједно није званична дијагноза само по себи, али социопатија спада под дијагнозу антисоцијалног поремећаја личности (АСПД)”, каже професор психијатрије др Доналд Блек. Људи који имају АСПД су упорни лажови, немају никакву представу о томе шта је погрешно а шта није, и између осталој, имају јако изражену арогантну страну личности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта је заправо АСПД?

Ако особа има АСПД, може да се понаша на начине који су у супротности са друштвено прихватљивим стандардима, да крше законе и да осец́ају мало или нимало кривице када ураде нешто погрешно. Ово стање се обично развија у детињству, али не може да се добије дијагноза све док особа не наврши 18 година или више.

Прочитајте још:  У Сједињеним Државама готово да нема људи са стабилном психом
Лекари дијагностикују децу која имају антисоцијалне проблеме са поремећајем понашања.

Ако имате овај поремећај личности, могли бисте да радите ствари као што су:Лажете или варате друге ради личне користи
Чините злочине
Занемарујете правила или безбедност других
Делујете импулсивно или агресивно
Понашате се хладно према другима
Лажете и о великим и малим стварима
Имате мало, ако их имате уопште, блиских веза
Имате проблеме са задржавањем посла или обављањем школских задатака
Преузми непотребне ризике
И психопате имају ове карактеристике, али су такође и егоцентрични, емоционално веома плитки. Ипак, оно што је можда најважнија разлика између социопате и психопате је то што када имате посла са психопатом, углавном немате појма да је психопата… што га чини утолико опаснијим.

“Психопате су вешти манипулатори”, каже психолог Елизабет Ломбардо. “То је особа која ће вам уделити комплименте, учинити да се добро осећате, рећи ће све праве ствари све док не схватите да вам краде новац или кује неки план против закона, против вас или неког друго”.

Дешава се чак и да људи буду у браку са психопатом, немајући идеју да је њихов партнер такав, и то најбоље говори о њиховој вештини манипулације и придобијања нечијег поверења.

Прочитајте још:  Природни и потпуно нешкодљиви: Уз помоћ њих оборићете сваку температуру!
Социопате је, с друге стране, лакше уочити.

“Када имате интеракцију са психопатом, ако га изнервирате, он ће умети да ‘искулира’, али не и социопата. Они се лако изнервирају ако нешто не иде како су они замислили, а понекад су усред тог беса и агресивни. Не могу да се ‘саставе’ и имају емоционалне испаде”, каже Ломбардова.

Прочитајте још:  Разлика између руског Деда Мраза и непријатељског Деда Мраза
Дакле, социопате нису ни близу тако хладнокрвне као психопате, тако да ове прве можете да “ухватите” у превари, док су ови други много вештији и готово нико не може да схвати њихове праве намере.

Уколико у свом животу имате неког социопату, приметићете још неке ствари: можда се не уклапа ни у једно друштво, а тешко му је и да задржи било који посао. Психопате су потпуно другачије, и то су најчешће људи који успевају да изграде богату каријеру, и врло су допадљиви људима, а у ствари су мајстори манипулације.

Прочитајте још:  На балкону од пет квадрата може да се добије 10 килограма ПОВРЋА
Психопатске и социопатске црте личности се јављају у различитим нивоима. Тако су неки од њих можда лопови или ситни преваранти, други би могли да буду и убице. Без обзира на “озбиљност” тих карактерних особина, ови људи могу да буду опасни, због чега је јако важно да се удаљите ако препознате да се нека особа уклапа у “калуп” психопате или социопате. Било би добро и да разговарате са стручњаком…

Стил/Мондо

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *