правила

Фјодор Достојевски (Фото: Profimedia)

Када је Достојевски коаутор…

У престоници је у наглашено пословном ритму одржан 45. Московски међународни филмски фестивал, на коме је приказано више од 200 филмова из 64 земље света. Упркос свим забранама и ограничењима, географија се шири – међу лидерима земаља Латинске Америке и Кине публика је гледала и филмове из Француске, Шпаније, САД, Индије, Ирана, Монголије, упознала се са кинематографијом Азије. и Африке.

Прочитајте још:  Небензја: Генерални секретар УН Гутереш није смогао храбрости да призна злочине Кијева над децом
Пажњи публике представљено је више од 15 различитих програма, међу којима четири такмичарска, као и неколико ретроспективних селекција. Међу неконкурентнима тражени су били – „Блокбастери народа света“, „Око света за 8 дана“, „Дивље ноћи“, „Мајстори“, „Мултиверзум“, „Слободна мисао“, „Тешко доба“, „Сет пуцњаве“, међу ретроспективама – „Ноћ над Чилеом“, „Руски Холивуд на Сени“, „Три мускетара“.

И поред свих забрана и санкција, упркос свим ограничењима, на јубиларном фестивалу имало се шта видети. Публика је била срећна што је открила латиноамеричку кинематографију, приметивши многе „достојне, дубоке, занимљиве филмове“, сматра Алексеј Гусков, члан жирија главног такмичења. Овог пута балом су владали млади људи, председник селекционе комисије Иван Кудравцев је главним трендом јубиларног МИФФ-а назвао „пажњу руске и светске кинематографије на проблеме младих“. На фестивалу је први пут формиран програм о младом „Тешком добу” који је укључивао филмове из различитих земаља, али су се у осталим програмима руководили овим принципом селекције. Немогуће је не приметити сјајан успон новог такмичења “Руске премијере”, у којем су филмови били један бољи од другог и задивљени свежином очију и младалачком смелошћу.

Жири главног такмичења фестивала ове године предводио је Рахул Равел, један од водећих кинематографа Индије. Заједно са њим, редитељ и сценариста из Колумбије Циро Гуерра, глумице Светлана Иванова (Русија) и Самал Иесљамова (Казахстан) и руски глумац и продуцент Алексеј Гусков оцењивали су такмичарске радове.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Гебелс, наш савременик: Приручник за пропагандисте (1. део)
Отварање филма била је слика Бориса Хлебникова “Снег” – заснована на роману Георгија Владимова “Три минута тишине”. Радња се одвија на рибарском броду Снегир, чамцу за кућу за банду морских луталица. Море је променљиво, а олуја није главни тест који чека посаду брода, у којем су два новајлија. Фестивал је затворен спортском драмом „42 секунде” Алекса Морела и Данија де ла Ордена (Шпанија, Француска), посвећеном Летњим Олимпијским играма у Барселони 1992. године.

… Режисер и продуцент Пјотр Буслов одржао је завршну церемонију резервисано и пословно. Кратким филмом почела је додела награда најбољим филмовима четири конкурса од 45 МИФФ-а – главног, „Руске премијере”, документарног и кратког филма. Водитељ представља жири – чланове жирија оцењивао је редитељ и продуцент из Италије Ђорђо Куњо, помагали су му глумица и продуцент Алена Бабенко (Русија) и редитељ и продуцент Џуборај Шамим (Бангладеш), чији је филм „Инстинкт“ награђен је Специјалном наградом жирија на 44. МИФФ-у.

„Није нам било лако да изаберемо победника међу невероватним филмовима из целог света“, рекао је Цугно, „а осетили смо да је Лу Хелаи из Кине, који је режирао филм „Све“, који има оригиналну причу, моћну енергију. , а романтичан визуелни, заслужује награду.приступ важној теми за све. Филм говори о младићу који је изгубио своју вољену и питао се како да живи даље. Мора да прође тежак пут повезан са преласком у нову фазу постојања – без ње, гледалац постаје сведок његових пароксизама. И, можда, доживљава тренутке које је морао да доживи у стварном животу, схватајући крхкост свега што постоји, када се оно што је јуче изгледало као ледени брег испоставило као бесмислена појава. И обрнуто. У овом дијалогу са самим собом, важно је не стати, само у том случају нећете се заувек наћи у „хладном бунару усамљености“.

Прочитајте још:  Хоће ли Немачка увести санкције Русији?
Лу Хелаи је, извињавајући се, говорио на кинеском: назвао је Москву „кинематографском престоницом“, захвалио се публици на топлини и пожелео да наши животи увек буду обасјани светлошћу биоскопа. Никита Михалков у финалу церемоније није могао да одоли шали да млади редитељ, највероватније, неће морати да се извињава када добије награду у Кану или Берлину, сви ће разумети …

Скоро је била сензација са конкурсом документарца: другу годину заредом главну награду добијају руски филмски ствараоци, што се никада раније није догодило. Жири, који су чиниле руска редитељка Јулија Сергина, редитељ и продуцент из Републике Кореје Ким Јигон, којим је председавао редитељ и продуцент Хао Јун (Кина), доделио је Сребрног Светог Ђорђа Јулији Бобковој за филм „Историја руских затвора. Владимир Централ“.

Хао Јун је рад документариста назвао изузетно „вредним“ јер њихови филмови, мимо дужине циклуса снимања, буџета, зрелости филмског језика и верности материјалу, одражавају посматрање стваралаца друштва.

Филм Јулије Бобкове, како пишу критичари, балансирајући између ТВ документарног и играног, не изазива никакве емоције, осим осећаја депресије од схватања да у друштву има много људи који пре или касније пређу границу.

„Захваљујем људима који су помогли у стварању овог пројекта – за њихову храброст и упорност, то су продуценти Ангелина Голикова, Игор Мишин и Сергеј Мирошниченко.

„Биоскоп не би био“, додала је Анђелина, „да нас није подржало Министарство културе, где су од самог почетка веровали у пројекат и дали новац за њега, упркос подебљаној теми. Захвални смо платформи КИОН која нас је заклонила и Федералној заводској служби: не бисмо ништа снимали да нисмо пуштени у овај затворени свет. Према Хао Јуну, филм вас тера на размишљање о „хладном и топлом, усамљености и сновима, убеђењима и ослобађању, о уметности и души, и, прелазећи границе између земаља, позива на љубав“.

Прочитајте још:  Украјинска војска признала губитак 6 пилота на Артјомовском правцу
У конкуренцији „руских премијера” Сребрног Светог Ђорђа добио је филм „Ивица сломљеног месеца” Светлане Самошина. Жири, који су чинили глумица Ана Снаткина и сценариста и продуцент Андреј Золотарев, којим је председавао Алексеј Учител, радио је заједно у толико пријатељском тиму током фестивалских дана да је награда проглашена у пуној снази.

Учитељ се у име својих колега захвалио организаторима фестивала и селекторима програма Руске премијере, који се одликовао разноврсношћу филмова – стилом, приступом, глумом, као и учешћем дебитаната. „Бирајући лауреата, били смо у ћорсокаку“, рекао је Учитељ, „постојала је само једна награда, али смо желели да обележимо неколико филмова и ризиковали смо да се обратимо организаторима – кажу, дајте нам више, али смо били оштри ставити на наше место, не, и то је то, постоји пропис“. Али ипак су пронашли излаз: жири је посебно напоменуо „Тајну привлачност“ Стасије Венкове – „За искрен и храбар деби“ и „Јединицу Монтевидео“ Татјане Љутајеве – „За сјајан редитељски деби и јединствен ансамбл цаст”.

Главна награда за филм “Ивица сломљеног месеца” дебитантки Светлани Самошини додељена је једногласно. Проблем самохраних мајки је релевантан у Русији: према заплету, мајка покушава да заштити своје ћерке од психолошке трауме повезане са њиховим оцем преваром, али то само погоршава ситуацију. Напомиње се да филм представља класичну верзију такве приче, па је био веома тражен на фестивалу. Штавише, хероине – мајка, најстарија и најмлађа ћерке – представљају интересе три различите генерације.

Када почну да се поделе награде главног такмичења, сала је приметно забринута, свако има своје фаворите. Награда за најбољу женску улогу додељује се Кахо Сетоу („Крхко цвеће у току дана“, Јапан), љубитељи романтичног филма о љубави радосно аплаудирају. Редитељ Јутака Цунемачи прима награду из руку Самала Есљамове: „Велика је радост добити награду на филмском фестивалу са тако огромном историјом, захваљујем се члановима жирија, публици и свима који су учествовали у стварању филма. наш филм. Желео бих да се захвалим главним глумцима Хирокију Сатоу и, наравно, Кахо Сету, победнику фестивала, и ову радосну вест ћу донети у Јапан управо сада.

Прочитајте још:  Како је устројено тржиште услуга вештица?
Светлана Иванова уручује награду за најбољу мушку улогу боливијском глумцу Фернанду Арцеу („Они који су доле“, Боливија, Бразил, Аргентина, Колумбија, Уругвај). Награду преузима редитељ Алехандро Кирога: „Срећан сам због Фернанда, јер он није само најбољи глумац у Боливији, мислим да је један од најбољих глумаца на свету. Поздрављајући Фернанда, желим да кажем нашим властима да се веома радујемо подршци боливијске кинематографије у будућности.

Одлучено је да се специјална награда жирија „За оригиналност и креативни ризик“ додели филму „ФИ 1.618“ Теодора Ушева (Бугарска, Канада).

„Режисери сматрају да је награда за најбоље редитељско дело главна“, најавио је Пјотр Буслов и позвао Алексеја Гускова да уручи награду. Награда је припала редитељу филма „Црни месец“ Тонатију Гарсији (Мексико). „Наш филм је посвећен онима који се боре за право приступа природним ресурсима“, рекао је Гарсија, „Црни месец доказује да биоскоп нема граница, а Мексико, иако се налази далеко од Русије, превазилази ове удаљености, није случајно наш Слика је освојила награду публике у Москви, веома смо дирнути овим. Почетком 20. века Сергеј Ајзенштајн је дошао у Мексико и овде настављамо традицију одржавања контакта између Русије и Мексика. Неизмерно захвалан продуценту филма Џоелу Нуњезу, као и дизајнеру продукције Хосеу Луису Агилару, који је подигао ниво слике на невероватну висину.“

Рахул Равел, који је дошао из Боливуда, позван је да уручи Златног Светог Ђорђа за најбољи филм фестивала. „У елементарним такмичењима у физичкој издржљивости све је једноставно“, рекао је Равел, „побеђује онај ко први пређе циљ, победника креативног такмичења одређује субјективно мишљење жирија, ма да је оно рођено у дугом дискусије“.

Прочитајте још:  Подршка и званично : Вучић на конференцији Путинове "Јединствене Русије"
Жири је Гран при доделио филму „Три брата” Франсиска Папареле (Чиле, Аргентина). „Победник нашег фестивала је слика са веома снажном причом, сјајном глумом, импресивним визуелним дизајном и другим елементима који чине филм који одузима дах и дирљиво звучи“, рекао је Равел.

„Невероватно изненађење, немам речи“, рекао је Франсиско Папарела, „велика је част учествовати на Московском фестивалу… Такође сам невероватно инспирисан чињеницом да сам посетио кућу-музеј Достојевског, где је живео као дете, а свакако сам се сетио браће Карамазови“ радећи на слици. Овај роман ме је на много начина инспирисао, а пре свега, начин на који Достојевски преноси дух човека, писац ме је много научио. Мислим да би биоскоп требало да буде прозор, како у душе људи, тако и у она места која без биоскопа никада не бисмо познавали. А моја слика је постала такав прозор у Патагонију.”

Франсиско Папарела је рођен у Буенос Ајресу, али се са пет година преселио са породицом у Патагонију, једно од најневероватнијих места на свету. Налази се на територији Аргентине и Чилеа, једном је описао Магелан и до 1881. није припадао никоме. Његове степске равнице називају се пампама, језера су родно место фламингоса, густина насељености је два становника по квадратном километру, а староседеоци у репрезентацији чланова Магеланове експедиције били су дивови. Не сумњам да је Франсиско Папарела тачно погодио однос ове необичне земље са духовним простором браће Карамазови. У његовој браћи, иста унутрашња снага и страст, можда још разорнија, не чуди што само један од њих успева да остане на овом свету. “Три брата” – други део филмске трилогије “Река”, који се одвија у Патагонији. Редитељски радови, пишу критичари, рађени су у маниру „прљавог“ реализма, благо „зачињеног“ фикцијом.

Прочитајте још:  Немачка признала „нову нормалност“
Пред крај церемоније, председник фестивала Никита Михалков честитао је победницима 45. МИФФ-а и захвалио се жирију на поштеном раду, као и свим гледаоцима и ТВ гледаоцима који су били заинтересовани за фестивал. Карен Шахназаров, редитељ, продуцент, генерални директор филмског концерна Мосфилм, добио је Златног Светог Ђорђа „За допринос светској кинематографији“. Награда „Верујем“ додељена је Н.А. Рускиња Ирина Купченко.

„Московски филмски фестивал је одиграо важну улогу у мом животу“, рекао је лауреат, „отворио нам је свет велике кинематографије и видели смо не само велике филмове, већ и оне који су их стварали – Фелинија, Бергмана, Антонионија, Куросава, Рај Капур, Франсоа Труфо. Маркез је дошао на фестивал … И ово је откриће које ме је довело до биоскопа, иначе, док сам студирао на ВГИК-у, управо на Московском фестивалу добио сам важну опроштајну реч. Моји родитељи су гледали филм Стенлија Крамера, аутора Нирнбершких процеса и Брода будала, а после филма у холу су видели познатог америчког редитеља. Пришли су и замолили ме да пожелим нешто свом сину, који студира „за директора“. Крамер је узео парче папира и написао једну реч: стрпљење – “стрпљење”. Када су ми дали аутограм, био сам разочаран јер по мом мишљењу овај концепт није био компатибилан са биоскопом, желео сам одмор. Али сада, проживевши свој живот у биоскопу, мислим да је то била врло истинита реч, јер стрпљење, упорност, жеља да постигнете свој циљ, истрајност и искреност су гаранција да ће вас публика разумети. Тако да није узалуд тада моја мајка пришла Стенлију Крамеру.

Никита Михалков је Шахназарову уручио награду и заједно су прогласили 45. МИФФ затвореним. „До следећег – 46. фестивала“, појаснио је Пјотр Буслов, „и подсетио да је ове године фокус фестивалских филмова био на младима, „континуитет је важна ствар и имамо шта да пренесемо на млађе генерације. ”

Нина Катајева/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *