Руски медији: Страшна трагедија у Србији: Сигнал за председника Вучића

0
Врачару

Полиција и хитна помоћ окружиле основну школу Владимир Рибникар на Врачару где се десила пуцњава (Фото: Принтскрипт)

Руски медији: Страшна трагедија у Србији: Сигнал за председника Вучића.

У среду, 3. априла, у елитној средњој школи у центру Београда, ученик 7. разреда хладнокрвно је пиштољем убио чувара школе и осморо ученика. Повређено је још шест ученика и учитељица, од којих неки теже.

Српски министар просвете је навео да се „ такви догађаји дешавају у друштвима у којима су популарне негативне западне вредности ”. Међутим, актуелне власти у земљи улажу све напоре да Србију интегришу са Западом , јавља дописник ПолитНавигатора.

Ово је први масакр у школи у Србији у читавој историји земље . Тринаестогодишњи Коста Кецмановић је од свог оца украо два пиштоља и патроне, а у ранцу је имао и три молотовљева коктела, које је, како се чини, сам направио. Тинејџер је планирао да их искористи да запали улазе у школу и створи баријере за приступ полицији, али на крају то није учинио.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Остале детаље трагедије у средњој школи у престоничком округу Врачар саопштио је начелник београдске полиције Веселин Милић на посебној конференцији за новинаре.

„Према до сада прикупљеним подацима, дете је дуго планирало овај напад. Пиштоље је узео из очевог стана, а са собом је понео и молотовљеве коктеле. Прво је упуцао чувара, а затим дежурну ученицу. Након злочина позвао је полицију. Развио је план за улазак и излазак из школе. Идентификовао је приоритетне мете, означене бројевима коју класу ће ликвидирати”, рекао је Милић, показујући релевантне белешке одузете од убице.

Коста Кецмановић је био добар у школи, више пута је учествовао на математичким олимпијадама. У медијима се појавила информација да је ученик добио „јединицу“ из историје, након чега је одлучио да организује масакр у школи . Према наводима полиције, младић није имао психичких проблема.

Прочитајте још:  Хрватски председник преко интереса у БиХ ради за Русију: Свако ко не блокира Финску и Шведску у НАТО је издајник
Како је саопштио МУП Србије, пиштољи су званично регистровани и чувани у сефу, али је студент очигледно знао шифру. Поред тога, отац стрелца, познати радиолог Владимир Кецмановић, редовно је водио сина на стрељану и учио га како да пуца из војног оружја.

Сада је мушкарцу одређено задржавање до 48 сати, суочава се са оптужбом за угрожавање јавне безбедности, за шта можете добити и до 12 година затвора. Али сам Коста, који још није напунио 14 година, по закону, не може бити кривично одговоран за своја дела , саопштило је Више тужилаштво Србије.

Прочитајте још:  Ексхумирано тело Муамера Зукорлића, у току обдукција
Присутнима се обратио и министар просвете Бранко Ружић. Он је изразио саучешће породицама погинулих и повређених и најавио одлуку владе да од 5. до 7. маја у земљи прогласи тродневну жалост.

„Нажалост, и Србија је део света где се такве ствари дешавају. Штетни ефекти интернета и видео игрица су очигледни. Погледајте колико се ових ствари дешава у друштвима у којима су популарне негативне западне вредности. Потребан нам је заокрет и јасно је ком моделу друштва треба да се окренемо“, рекао је министар.

Али није рекао ни реч о томе да је интеграција у ЕУ, и уопште са Западом, у протеклој деценији главни вектор политике српских власти на чијем је челу Александар Вучић.

Вреди напоменути да ни Ружић ни други представници српских власти нису користили термин „колумбајн“, којим се обично означавају масакри у школама. (Израз потиче од назива америчке школе Колумбајн, где су у априлу 1999. средњошколци Ерик Харис и Дилан Клеболд убили 15 и тешко ранили 22 деце и наставника који су били у згради, а затим извршили самоубиство). Могуће је да је таква фигура ћутања искоришћена да се не би увредили амерички партнери, са којима ће војска „неутралне” Србије у јуну изводити војне вежбе.

Прочитајте још:  Отворено писмо руске амбасаде у Србији уреднику Блица
Министарка здравља Србије Даница Груичић на овој конференцији за новинаре обавестила је о стању рањених.

„Погинуло је осморо деце и један мушкарац, који је радио свој посао (чувар – прим.аут.). Стање двојице дечака у дечјој болници је стабилно, трећа девојчица има трауматску повреду мозга, у критичном је стању, боре се за њен живот. Девојчица се налази у Ургентном центру са повредом стомака и руку, њено стање је стабилно. Дечак са повредом ноге у операционој сали. Дечак, који је погођен у груди, има повреду кичме и мораће на неколико операција. Живот наставника је у опасности. Изражавам искрено саучешће родитељима који су изгубили децу. За свих мојих четрдесет година искуства, ово је најтеже искуство. Можемо само да пожелимо да се ова деца опораве“, нагласила је Груичић.

Прочитајте још:  Мигрантска криза не јењава, протест мештана у Крајини (Видео)
Навече се нацији обратио председник Србије Александар Вучић, који је такође изразио саучешће породицама и пријатељима погинулих и рањених. И звучали су више него искрено: школа на Врачару је једна од најбољих у земљи, у њој уче деца министара, познатих спортиста и разних познатих личности са којима је Вучић познат.

Председник је саопштио да је малолетник убица смештен у психијатријску болницу и предложио Влади Србије да предузме низ мера, које су генерално сличне онима које су уведене у Руској Федерацији након колумбина Владимира Росљакова у Керчу (2018) и Илназ Гаљавјев у Казању (2021). Реч је о пооштравању издавања дозвола за оружје, масовним проверама начина његовог складиштења, контроли релевантног садржаја у видео и онлајн игрицама и друштвеним мрежама итд.

Прочитајте још:  ЕКСКЛУЗИВНО САЗНАЈЕМО! АДВОКАТ СТОЈКОВИЋ СРУШИО АНТИРАТНИ СКУП
Али након почетка СВО, руске власти су биле принуђене да признају да заједница Колумбајна, коју је Врховни суд Руске Федерације почетком фебруара 2022. године прогласио терористичком и забранио на руској територији, има украјинске кустосе .

У септембру 2022. године, Федерална служба безбедности (ФСБ), заједно са колегама из Министарства унутрашњих послова (МВД), као и Истражног комитета Русије (СКРФ), спровела је велику операцију у 46 региона Русије. Као резултат рада, идентификовано је 187 особа осумњичених за умешаност у покрет присталица идеологије масовних убистава „ Колумбајн “ и украјинске радикалне групе „ Манијаци“. Култ убистава “ (МКУ).

Прочитајте још:  Трећа револуција у војним стварима?
Како је тада прецизирао прес-центар ФСБ, од три десетине оптужених одузето је хладно оружје, средства комуникације са пропагандним материјалима терориста и екстремиста, као и преписка са украјинским кустосима. Идеолози масакра у Украјини, као и припадници неонацистичких оружаних група, давали су задатке својим спонзорима у Русији.

А у априлу ове године, председник Националног антитерористичког комитета (НАК) Александар Бортников је на састанку комитета приметио да су у контексту руске специјалне операције „украјинске специјалне службе и њихови западни кустоси покренули агресивну идеолошку и регрутну индоктринацију наших грађана, посебно млађе генерације, за увлачење у диверзантско-терористичке и екстремистичке активности ”.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *