Турска упозорава: Ако прехрамбени споразум не буде продужен неминовно следи поскупљење хране у свету

1
турске, турска

Турска упозорава: Ако прехрамбени споразум не буде продужен неминовно следи поскупљење хране у свету.

Чланови Заједничког координационог центра (представници Русије, Украјине, Турске и УН) на данашњем састанку у Истанбулу нису постигли договор о издавању дозволе за учешће нових бродова у црноморској иницијативи за извоз жита, изјавио је заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак.
Прочитајте још:  Пашињан издао Арцах. Шта даље?
Како је прецизирао, Заједнички координациони центар наставља свакодневне инспекције бродова чије је учешће у црноморској иницијативи за извоз жита раније одобрено.
Министарство одбране Турске саопштило је да је у Истанбулу одржан састанак на техничком нивоу на коме се разговарало о предстојећим преговорима заменика министара одбране о прехрамбеном споразуму који истиче 18. маја.

Русија се нада успеху

Прочитајте још:  ОПСАДНО СТАЊЕ У БИЈЕЉИНИ! Убијен полицијски инспектор насред улице
Русија се нада успеху у преговорима око споразума о житу, а Москва рачуна на то да ће њени интереси бити испоштовани, рекао је шеф руске делегације на преговорима у Бечу за питања војне безбедности и питања наоружања Константин Гаврилов за телевизију „Русија 24“.
„Преговори о прехрамбеном споразуму су у току. Сигуран сам да ће наши интереси бити испоштовани и да ћемо ипак успоставити правду. Како сам схватио, на томе ради и генерални секретар УН, као и турске колеге. Надамо се успеху“, рекао је Гаврилов.
Прочитајте још:  "Ратовали смо са Русијом 16 пута и опет ћемо": Опасна порука из Анкаре, после погије 33 војника у Сирији
Он је додао да руски стручњаци тренутно раде на томе да се поштују легитимни захтеви Русије, односно да се реализује и део споразума везан за извоз руског жита и минералног ђубрива.

Турска упозорава – цене хране ће порасти

Прочитајте још:  Испуњава се пророчанство светих стараца: Ердоган дели Кипар на две државе!
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да ће цене хране у свету неизбежно порасти уколико прехрамбени споразум не буде продужен.
„Цене ће несумњиво порасти – управо због тога је неопходно продужење споразума, иначе ће се свет суочити са растом цена“, рекао је Чавушоглу за телевизију 24ТВ.
Он је додао да би продужење споразума донело корист „свим земљама света – како сиромашним, тако и богатим“. Чавушоглу је напоменуо да треба бити реалан и схватити да „споразум неће вечно важити“.
Он је раније казао да нема гаранција за продужетак споразума о житу, али да се активно ради на томе.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Од 18. марта 2023. Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=P8LMQ3aqYp0

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Турска упозорава: Ако прехрамбени споразум не буде продужен неминовно следи поскупљење хране у свету

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *