Усвојене пооштрене мере за оружје и казне затвора

0
европе, вучић

Александар Вучић

Усвојене пооштрене мере за оружје и казне затвора.

Влада Србије усвојила је најновије пооштрене мере усмерене на разоружавање грађана Србије и повећање затворских казни, након масовног убиства у Младеновцу, те данашњи дан, као и сутрашњи и недељу, 5, 6. и 7. мај, прогласила за дане жалости и због трагичног догађаја у Младеновцу.

На седници Владе усвојене су мере, које је данас објавио председник Србије Александар Вучић, а које предвиђају пооштравање услова за држање и ношење кратког ватреног оружја, а за оне који не испуњавају пооштрене услове биће предвиђен обавезан откуп оружја.

Ова мера се доноси како би се број кратког ватреног оружја, у поседу правних и физичких лица, смањио за 90 одсто, саопштено је из Владе Србије.

Прочитајте још:  Дрецун: Србији место у евроатлантском партнерству
Изменама Закона о оружју и муницији биће предвиђене обавезне провере лица којима је дозвољено поседовање оружја, укључујући и ловачко оружје, а које би подразумевале обављање лекарских, психијатријских и психолошких прегледа, као и обавезан тест на психоактивне супстанце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ове провере биће вршене на шест месеци и на годину дана, а Министарство унутрашњих послова ће, такође, размотрити потребу пооштравања услова за поседовање ловачког оружја.

Поред раније мјере мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја на две године, биће уведен и мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење ловачког оружја такође на две године.

Министарство унутрашњих послова упутиће јавни позив лицима која нелегално посједују оружје и експлозивне направе да их у року од месец дана предају без последица.

Министарство правде ће припремити измене Кривичног законика, којима би се пооштриле казне за кривично дело “недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја”.

За лица која неовлаштено имају оружје, за које се може добити дозвола, казна затвора износиће од једне до осам година, а ако се не може добити дозвола од две до 12 година, док ће за држање веће количине оружја или оружја велике разорне моћи бити предвиђено од пет до 15 година.

Ко неовлаштено носи оружје за чије набављање и држање нема дозволу предвиђена је казна затвора од пет до 15 година, а ако има дозволу, а то ради неовлаштено биће кажњен затвором од једне до осам година.

Биће пооштрене казне и за друга слична кривична дјела, као што је “израђивање и набављање оружја и средстава намењених за извршење кривичног дела”.

Прочитајте још:  Исповест лекарке заражене короном: Свесно су нам угрозили здравље
У року од месец дана Министарство просвете припремиће измене прописа којима би се пооштриле санкције према ученицима који крше забрану уношења у школе алкохола, дроге, психоактивних супстанци, оружја, пиротехничких предмета или других оруђа којима се може повредити или угрозити друга особа.

Санкције ће бити пооштрене тако да ће рокови бити скраћени, дисциплински поступак ефикаснији, а предвиђаће обавезно искључење ученика из школе.

Прочитајте још:  БЕЗ УСТРУЧАВАЊА – Божидар Делић: Шешељ и Вучић су највећи преваранти у Србији! (видео)
Влада Србије упутила је још једном искрено саучешће свим породицама убијених у овом стравичном злочину у Младеновцу и нада се да ће се сви рањени успешно опоравити.

Седница Владе започела је минутом ћутања за све страдале у масовном убиству које се догодило у Младеновцу.

Катера Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *