Објављени план и мере подршке за повратак ђака у школу „Владислав Рибникар“ – ученици се од среде враћају на наставу

0
Врачару

Полиција и хитна помоћ окружиле основну школу Владимир Рибникар на Врачару где се десила пуцњава (Фото: Принтскрипт)

Објављени план и мере подршке за повратак ђака у школу „Владислав Рибникар“ – ученици се од среде враћају на наставу.

Министарство просвете, Министарство здравља, УНИЦЕФ, Тим за психолошке кризне интервенције у заједници, Филозофски факултет, Друштво психолога Србије, Школски тим за кризне ситуације и запослени у Основној школи „Владислав Рибникар“ припремили су План интервенције у кризи.

Прочитајте још:  Протест адвоката на Андрићевом венцу
План, како је саопштено из Министарства просвете, предвиђа организовано пружање стручне индивидуалне и групне подршке запосленима, деци и родитељима, организован повратак и припрему деце за повратак у школу.

Организована стручна, индивидуална и групна подршка, како се наводи, почела је јуче и у наредном периоду пружаће је психијатри и психолози из Инстутута за ментално здравље, Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, Друштва психолога у терминима који ће бити достављени родитељима.

Прочитајте још:  Здруженим снагама против Србије: Албанија и Хрватска – све исто као некад
Формиран је Школски тим за кризне интервенције који ће организовати повратак ученика у школу и информисаће родитеље о детаљима путем редовних канала комуникације. У циљу припреме ученика за повратак на наставу биће одржани састанци Савета родитеља, Наставничког већа и родитељски састанци са родитељима ученика из одељења која су била најдиректније нападнута, наводе из Министатства просвете.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ученици се од среде враћају на наставу

Ученици ће се, како је саопштено, на наставу вратити следеће недеље, по циклусима, почевши од среде, 10. маја. За ученике од првог до четвртог разреда биће организован прихват, односно продужени боравак од понедељка 8. маја и сваког наредног дана.

План активности ће се усклађивати са потребама током недеље, а Министарство просвете и Министарство здравља ће пружати саветодавну и стручну подршку школи.

С

Прочитајте још:  Тајни школски програм за српску децу: Критике из СПЦ на рачун изненадне новине у школама
тручна подршка биће пружена и у музичким и балетској школама које су похађали трагично настрадали ученици, као и у школама у Смедереву и Младеновцу, где ће бити формирани Школски кризни тимови и обезбеђена стручна психолошка подршка за ученике, запослене и родитеље.

Такође, министар просвете Бранко Ружић и министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић договорили су да ће се локални савети за безбедност, у које су укључени сви државни ресори и јавне службе на локалном нивоу, ангажовати око подршке ученицима, њиховим родитељима, запосленима и у свим школама у Србији, јер без обзира на то што многа деца нису била укључена у сам догађај, већ су имала сазнања, могу показати неке реакције на трауматски догађај, што захтева подршку заједнице.

Прочитајте још:  Шиптари опет ударају на српске светиње: Нападнут конак Цркве Светог Јована у Великој Хочи
Министарство просвете и Основна школа „Владислав Рибикар“ моле медије за разумевање и подршку како би ученицима који су преживели овако тешку трауму сви заједно омогућили простор за миран повратак у њихову школу и опоравак.

Подсетимо, К.К. (13), ученик седмог разреда ОШ „Владислав Рибникар“ у среду је убио осморо ђака те школе и школског чувара.

Прочитајте још:  Пукле машине у Колубари, тек ће бити проблема с угљем!
Само дан након трагедије у врачарској основној школи, догодило се још једно масовно убиство, када је 21-годишњи У.Б. усмртио осам, а ранио 14 особа у селима у околини Маденовца.

НСПМ/Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *