Да ли је Коста изузетак? Анализа руских медија о колумбајнерима, како их зауставити (други део)

1

Да ли је Коста изузетак? Анализа руских медија о колумбајнерима?

Дана 03.05.2023. у Београду се догодила незапамћена трагедија. Ученик седмог разреда Основне школе “Владислав Рибникар” Коста Кецманови

у Београду извршио је масакр у својој школи и разреду убивши том приликом домара, наставницу и седам својих вршњака. Убиство је извршио из очевог пиштоља, а према сведочењима особа које су познавале њега и породицу био је узоран ђак, примеран дечак из угледне породице.

Цела Србија и регион су због тога у шоку. Наравно овако нешто се не памти на Балкану. Међутим, у свету ово није незапамћен случај.

Овакви случајеви, напада на ђаке зову се “Колумбајн” по школи у Колумбији где се 1999 први пут десио највећи масакр. А нападачи ове врсте називају се колумбајнерима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руски медији изнели су неке, до сад откривене податке о колумбајнерима.

Портал Вечерња Москва, такође је својевремено објавио анализу о тинејџерима нападачима:

Тихи дечак одједном постаје чудовиште и одлази да убија. У ватри коју је прошле недеље (септембар 2021. прим.аут) отворио 18-годишњи студент на пермском универзитету, погинуло је шест људи, а повређено више од 40 људи. Заједно са стручњацима, Вечерка покушава да схвати узрок трагедије.

„Нисам први и далеко од последњег“, написао је Тимур Бекмансуров, бруцош са Правног факултета, у својој дугачкој и циничној поруци. А онда се, у лику универзалног зла, обукао у црно, из неког разлога ставио чудан шлем који је личио на шлем Дарта Вејдера, навукао балаклаву преко лица, узео унапред купљени пиштољ и отишао ” да повреди свакога ко му се нађе на путу“. „Нема наговештаја лудила“, кажу пријатељи о њему. „Кући, миран, брижан син“, кажу родитељи. Истина, касније додају: кажу, Тимур није волео људе … Али био је забринут за мачку. А кисело, жучи испуњено писмо, и десет дана након што је младић постао убица, наставља да се шири мрежом, изазивајући агресију, мржњу и страх.

Анализирају га, сецирајући сваку реч, психолози и психијатри. Одрасли људи копају по редовима, ужаснути и потајно радујући се што су „однесени“. Млади такође уживају, остављајући без размишљања коментаре испод виралног поста: “Брате, ја сам за тебе!” Не треба читати поруку онога који је пао у провалију. То је заразно. Али мислити да је Бекмансуров још један у низу заиста вреди. Зато што морате имати времена да зауставите следећег.

Трагедије повезане са оружаним нападима на образовне установе потресају савремени свет више од годину дана. И у сваком случају, како се касније испоставило, постојали су симптоми и сигнали по којима је било могуће идентификовати потенцијалне „стрелце“ пре, а не после масакра. Укључујући и оне прве, које су постале толико познате да су се на друштвеним мрежама појавиле заједнице које величају култ тинејџерских убица.

Колумбајн, назив америчке школе у ​​којој су 1999. године двојица ученика – Ерик Харис и Дилан Клеболд – убили 13 људи, ових дана је постала позната реч. Страст за компјутерским игрицама ових момака, њихово агресивно понашање на мрежи и јавне изјаве мржње према целом друштву трајале су неколико година наочиглед свих.

„Невоља је у томе што ни родитељи ни наставници нису обраћали пажњу на Харисове белешке, које је неколико година водио на интернет блогу“, коментарише психолог Иља Суровцев. – И момак је нагомилавао бес, негодовање, окупљајући присталице око себе. Као резултат тога, формирана је цела субкултура, појавили су се имитатори. Прво, у Сједињеним Државама, где је, према статистикама, у последњих десет година било више од 180 инцидената оружаних напада тинејџера.

Најкрвавији масакр након Колумбине догодио се 2007. на Америчком политехничком универзитету у Вирџинији. За 11 минута, бивши студент Чо Сеунг Хи убио је 32 особе и извршио самоубиство. Тада ће га ученици окарактерисати као тихог, неупадљивог.

А наставници ће се сетити да су били узнемирени окрутним писањем младића који је већ у време студија на универзитету имао дијагнозу прогресивне шизофреније.

У Русији се америчка трагедија развија по сличном сценарију. Према подацима Савета безбедности Руске Федерације, објављеним прошле године, у нашој земљи има око 70.000 тинејџера који себе називају „Колумбајнерима“ – присталицама субкултуре која подстиче такве насртаје.

Парадокс: према резултатима вишегодишњег међународног истраживања, 80 одсто младих који планирају масакр, на овај или онај начин, путем јавних изјава на друштвеним мрежама или приватних порука познаницима, упозоравају на своје намере.

Ученик деветог разреда Михаил Пивнев из Ивантејевке у близини Москве је 2017. године напао учитељицу кухињском секиром, а затим пуцао у школу из ваздушног пиштоља, који су му, иначе, поклонили родитељи. „Чудан и повучен“, према речима другова из разреда, момак на суду је тврдио да су га вршњаци малтретирали три године. Пре него што је кренуо на убиство, младић је упозорио сестру да напусти школу, а девојку која му се свиђала да ће доћи до терористичког напада. Али му нису веровали.

2018 година. 18-годишњи студент Политехничког колеџа у Керчу Владислав Росљаков пуцао је на ђаке и наставнике из пиштоља. Погинуло је 20 људи, 67 је повређено. Младић је, како се касније испоставило, патио од психичког поремећаја, извршио самоубиство. Као Даниил Засорин из Благовешченска, који је отворио ватру 14. новембра 2019. године. Мршав, неспретан, самоубилачки, по закључку нацртне комисије, тинејџер. Такође су га стално понижавали, г, гурали други студенти Амурског колеџа грађевинарства . После трагедије, признали су.

Прошле године студент интерната Данил Монахов убио је троје људи пиштољем. Штавише, у селу Бољшеорловскоие у Нижњем Новгороду, где се догодила трагедија, многи тинејџери су били свесни да је момак у школи планирао да понови Колумбајн пуцајући у наставнике и децу. Није био схваћен озбиљно.

Зашто пуцају: како зауставити Цолумбинерс Снимак из филма “Хулигани у зеленој улици” / 2005

Сада, активно разговарајући о „пермском стрелцу“, многи стручњаци изнели су верзију да је за све крива самоизолација, што је тинејџере лишило живе комуникације. Неки су покушали да објасне и „неуспех” бившег ученика казанске гимназије број 175 Илназа Гаљавијева, који је пуцао на децу и наставнике. С обзиром да је младић водио отворени канал на друштвеним мрежама, себе називао изабраником и више пута упозоравао да ће побити што више људи, сматрајући их „биосмећем“, тешко је замислити да му је то било потребно. „Добар дечко, увек се поздрави“, причаће о њему тетка. Али није се слагао са родитељима, непосредно пре трагедије престао је да комуницира са њима. Онда се испоставља да је Илназ имао болест мозга, за коју су, наравно, знали његови рођаци.

Прочитајте још:  Русија не искључује да је украјински сајт „Миротворац“ створен уз подршку Стејт департмента
Постоји много верзија зашто су тинејџери преплављени мржњом и шта изазива насиље после сваке „епизоде“. Изнова и изнова, истражни органи разлог виде у глобализацији и ширењу информација о америчким инцидентима на мрежи. Просветни радници за све криве помаму младих за компјутерским игрицама засићеним насиљем. Јавне личности већ годинама захтевају: уклоните тврди садржај са телевизијских екрана.

Постоје и егзотичније верзије: на пример, Екатерина Мизулина, чланица Јавне коморе Русије и директорка Лиге безбедног интернета, повезала је трагедију у Перму са чињеницом да је стрелац волео Моргенстерново дело, а истовремено Тиме је оптужио све медије да промовишу деструктивност.

„Сви ови аргументи се могу препознати као последица, али не и узрок“, каже психонеуролог Антон Базилевски. – У друштву се формира деструктивна личност која неминовно утиче на поглед на свет, однос према себи и другима. Када насиље за младу, крхку особу постане једини начин изражавања, разлог се мора тражити у васпитању и факторима који су утицали на такав однос према друштву у целини.

Прочитајте још:  Вучић: Западне земље теже тоталној милитаризацији
Ако је нешто изазвало агресију, она тражи излаз. Исте компјутерске игре могу постати потреба управо из тог разлога. А ако се тинејџер превише занесе њима, то је сигнал за одрасле да почну да откривају зашто. Што се тиче психијатријске дијагнозе, није довољно само идентификовати болест, већ је потребно лечити, обраћајући повећану пажњу на особу која од ње болује. Али означавање свих „стрелца“ као ментално нездравих људи, по мом мишљењу, није у реду. Иако је у извесном смислу згодно све приписати дијагнози.

Удобно. Ипак, бројне студије спроведене у последњих 10 година доказују да ментални поремећаји никако нису главна одлика потенцијалног стрелца.

„У Сједињеним Државама се узроци напада на образовне институције већ дуже време озбиљно проучавају“, каже социолог Алексеј Јегоров. „Ово им је већ дуго болна тема.

Стручњаци су успели да идентификују обрасце по којима је могуће предвидети и спречити трагедију. Један од светски признатих стручњака, доктор психологије и аутор књига „Школски стрелци” и „Зашто деца убијају” Питер Лангман, на основу 12 година истраживања саставио је психолошки портрет тинејџерке склоне насиљу.

Прочитајте још:  Божићна честитка:Порушено и оштећено 13 споменика на српском гробљу у Вуковару
Према закључку научника, у огромној већини случајева дечак из просперитетне, комплетне породице постаје стрелац. Више од 60 одсто оних који су извршили нападе успешно су студирали, у детињству су били ангажовани у разним круговима и секцијама, и имали су прилично широк спектар интересовања. Међутим, скоро сви су имали тешкоће у комуникацији, 45 одсто са вршњацима. Велика већина је била подвргнута малтретирању – узнемиравању од стране друге деце.

Отприлике 80 процената адолесцената и младих људи који су постали „стрелци“ изјавили су да су наставници и други ученици према њима поступали неправедно. Скоро сви стручњаци за „стрелце” су приметили самоубилачке склоности, односно млади су били на ивици очаја. 90 посто има симптоме велике депресије, укључујући и оне повезане са губитком, раскидом или разочарањем у нешто или некога. Према Петеру Лангману, сви ови предуслови постају одређени клик за формирање деструктивне личности.

„Млади који одлуче да почине злочин могу се поделити у три групе“, напомиње он. – Неки, због утицаја на њих неповољног психолошког окружења, укључују одбрамбени механизам, одбијајући било какве емоционалне везивања и развијајући у себи претерану уображеност. Нарцизам и недостатак емпатије карактеристични су за многе тинејџере који су узели оружје.

Други тип су они који пате од тешких психијатријских болести, чије је симптоме важно идентификовати у раној фази болести, пре него што их непријатељско окружење погорша. Друга категорија су деца која су била изложена физичком или психичком злостављању од стране одраслих, што им није омогућило да изграде нормалне односе са вршњацима.

Прошле године, према подацима Министарства унутрашњих послова, у шест градова су идентификовани и приведени тинејџери од 14 до 19 година који су планирали пуцњаву или експлозије. А, како се пре неки дан сазнало, ускоро се планира „идентификација друштвено опасних ученика” помоћу система неуронске мреже који ће анализирати писани рад школараца и студената, утврђујући који од њих су склони деструктивном понашању.

„Чињеница да друштво покушава да се одбрани је апсолутно разумљива и тачна“, коментарише психолог Људмила Федотова. „Али, било би лепо размислити о смањењу броја оних који треба да буду идентификовани.

У супротном, ускоро ћемо кренути у „лов на вештице“, уместо да решавамо овај монструозни проблем. Разлози за испољавање агресије адолесцената одавно су познати и проучавани. Она се манифестује као одговор на стварност коју дете у пубертету категорички не жели или не може да прихвати.

У овом периоду психа је нестабилна, а у неповољним условима, уз досадне спољне факторе, провоцирајуће околности и „наговештаје“ опција за решавање унутрашњих и спољашњих конфликата путем насиља, веома је тешко остати на ивици амбиса без помоћ других.

Ако није, онда постоји бол, очај и неконтролисани бес. Када вас друштво игнорише, изузетно је тешко бити пријатељски настројен према њему. Убијте да будете примећени – шта може бити горе? У ствари, Лангман пише о истој ствари у својој књизи Зашто деца убијају: „Ако се такви ученици идентификују довољно рано, уз неопходну подршку и лечење менталних поремећаја, они могу да изађу из кризе и живе нормално.

„Да се ​​разумемо: сви су криви“, каже психолог Иља Суровцев. – Надлежни који не регулишу у потпуности попуњавање информативних садржаја на телевизији, у интернет простору.

Друштво које преферира улогу спољног посматрача, уместо да на време огласи аларм. Увек „неко је нешто видео“ сазнаје се касније, накнадно. Родитељи који често не схватају озбиљно никаква искуства своје деце, сматрајући их ништа друго до хировима.

Наставници који су се ових дана практично повукли из образовног процеса. Пуца тамо где влада равнодушност. Рађа бес, мржњу и агресију. Данас много говоре да је тешко наћи заједнички језик са млађом генерацијом. Да, тешко је! Али то не значи да морате одустати. Наше друштво ће моћи да заустави „Колумбајнере“ тек када се и сами излечимо од равнодушности.

БЕЗБЕДНОСНО ИСКУСТВО

У САД, где је питање оружаних напада на образовне установе посебно акутно, примењују се драстичне мере безбедности.

Тако је ФБИ припремио посебан видео за децу и тинејџере, који објашњава како се понашати ако у згради почне пуцњава. Неке државе чак практикују вежбе у школама, где гостујући глумци имитирају стрелце, а ученици и наставници вежбају вештине евакуације. Најшокантнија категорија робе са ознаком „дечје непробојне ствари“, потражња за којом убрзано расте.

Американци купују ранчеве са оклопним плочама уметнутим у задње зидове, дечије јакне и џемпере са уметцима од кевлара, чак и разнобојне панцире са шарама у виду аутића и цвећа за најмлађе.

Наталија Покровскаја/Васељенска/Вечерња Москва

Бонус видео

 

 

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да ли је Коста изузетак? Анализа руских медија о колумбајнерима, како их зауставити (други део)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *