Атлетика се вратила у нормалу: мушкарцима забрањено такмичење у женском спорту

0
атлетика

атлетика

Атлетика се вратила у нормалу: мушкарцима забрањено такмичење у женском спорту.

Светска атлетска организација саопштила је да од краја марта трансродним спортистима више неће бити дозвољено да се такмиче са биолошким припадницима супротног пола. Ово ће заменити правило које је дозвољавало мушким спортистима да се такмиче поред жена ако су вештачки снизили ниво тестостерона испод одређеног прага током 12 месеци. Председник лорд Себастијан Коу рекао је да је одлука “донета у складу са општим принципом, а то је заштита женске категорије”. Он је навео и да ће Атлетска управа наставити да ради на принципима за укључивање трансродних особа у такмичења.

Прочитајте још:  ТАЈНА ДРУШТВА! ДА ЛИ ОНИ KОНТРОЛИШУ СВЕТ: Kо су масони, а ко ИЛУМИНАТИ?
Након консултација са различитим професионалцима и организацијама (укључујући 40 светских атлетских федерација, спортисте, трансродне групе и тренере), одбор је одлучио да биолошким мушкарцима не би требало дозволити да се такмиче поред жена на највишем нивоу. Савет је сматрао да таква дозвола “угрожава интегритет женске конкуренције”, што не би требало дозволити.

Лорд Коу је рекао да је та одлука „у најбољем интересу нашег спорта” и додао: „Одлуке су увек тешке када укључују сукобе између потреба и права различитих група, али ми и даље верујемо да је правичност за спортисткиње важнија. „сва друга разматрања. Он је, међутим, рекао да ствар није затворена и да ће се Светска атлетика руководити чињеницом да ће се „наука о физичким способностима и мушкој предности неминовно развијати у наредним годинама”. Пошто стижу важни нови подаци, менаџмент ће бити спреман да промени свој став, али за сада је „интегритет женске категорије у атлетици најважнији“.

Биће формирана радна група која ће радити на решавању питања трансродне партиципације. Она ће се консултовати са трансродним спортистима и узети у обзир њихове ставове о учешћу у атлетици. Предвиђено је и да се анализирају постојеће студије и да се наруче додатне уколико нема довољно података за извођење смислених закључака и препорука. Тренутно, правила која су ступила на снагу 31. марта забрањују спортистима који су прошли “мушки пубертет” да учествују на такмичењима светског ранга за жене. Ово је први корак ка здравом разуму и недискриминацији спортисткиња. Нема више “трансродног мачизма” у врхунској атлетици.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска/Ифам.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *