Кандидат за председника САД криви ЦИА за убиство свог стрица, Џона Ф. Кенедија

0
циа, кенеди

Роберт Ф. Кенеди млађи ( Getty © Charley Gallay / Stringer)

Америчка Централлна обавештајна агенција (ЦИА) стоји иза убиства америчког председника Џона Ф. Кенедија млађег 1963. и вероватно је умешана у убиство америчког државног тужиоца и ЏФК-овог брата, Роберта Ф. Кенедија 1968. године, изјавио је демократски председнички кандидат Роберт Ф. Кенеди млађи током интервјуа за радио Ви-Еј-Би-Си (ВАБЦ).

“Постоје докази да је ЦИА била умешана у убиство”, изјавио је Кенеди који је додао да је “у овом тренутку то ван разумне сумње”.

“Докази су огромни да је ЦИА била умешана у убиство и заташкавање”, наставио је он, описујући напоре да се ова теорија дискредитује као “шездесетогодишње заташкавање”.

Кенеди је цитирао књигу Џејмса Дагласа “ЏФК и неизрециво” као најбољу компилацију доказа о овој теми, иако су десетине ако не и стотине радова написане о атентату и наводној улози ЦИА.

Званично објашњење америчке владе, објављено као извештај Воренове комисије, каже да је ветеран америчких маринаца Ли Харви Освалд деловао сам у нападу председника док је његова поворка возила пролазила кроз Далас 22. новембра 1963. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Освалд је убијен пре него што је могло да му се суди, а након хапшења успео је да каже новинарима да је “жртвено јагње”. Наводног усамљеног наоружаног нападача убио је власник ноћног клуба Џек Руби (право име Џејкоб Рубинштајн) док су Освалда пребацивали из полицијске управе у Даласу у окружни затвор.

Кенеди је додао да постоје “веома убедљиви, али посредни” докази да је ЦИА такође умешана и у убиство његовог оца, државног тужиоца и председничког кандидата Роберта Ф. Кенедија 1968. године. Он је описао званичну причу о атентату, који је наводно извршио палестински тимаритељ коња Сирхан Сирхан, као физички немогућу, тврдећи да је Тејн Јуџин Цезар, чувар у хотелу који је истовремено био запослен у војном предузећу “Локид”, заправо испалио метке који су убили Кенедија.

Прочитајте још:  Извештаји: ЦИА поручила Украјини да не бомбардује гасоводе Северног тока

Четири године након убиства Џ. Ф. Кенедија, скоро половина америчке јавности није веровала да је Освалд деловао сам. ЦИА је била довољно забринута због ове чињенице па је 1967. издала директиву о томе како дискредитовати такозване “теоретичаре завере” доводећи у питање закључке Воренове комисије. Модерна употреба израза “теоретичар завере” као пежоративног често се везује за овај меморандум из 1967. године.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *