ОНТ.БУ: Шта је “скулшутинг” и како заштитити своју децу?

0
скулшутинг

скулшутинг

ОНТ.БУ: Шта је “скулшутинг” и како заштитити своју децу?

Пермска трагедија ме је навела на размишљање колико такав образовни систем, изграђен годинама, може бити неприпремљен. Кога бар поименце знају ђаци и студенти, наставници и предавачи. И из неког разлога, нико не примећује необичности у понашању. Чак и родитељи. Катерина Круталевич говори за белоруски портал ОНТ.БУ.

„Нисам осуђивала убиство, мислила сам да је кул“, рећи ће девојка током испитивања. Оружје је држао код куће, “куповао” психијатријске налазе, знали су његови родитељи. Написала сам манифест о предстојећем нападу на друштвеним мрежама – није блокиран, наводно није било „кључних речи“. У трагедији у Перму, стручњаци сада говоре о томе, има доста „занемарујућих очигледних и индиректних показатеља“ да је особа заиста била спремна за напад.

Осамнаестогодишњи нападач Тимур Бекмансуров сада је у болници у тешком стању, део потколенице му је ампутиран. Тек након рањавања престао је да пуца. Пре тога је убио 6 људи, још 43 су задобили повреде различите тежине. Неко је искочио кроз прозор Пермског истраживачког универзитета, покушавајући да побегне, неко се забарикадирао у предаваоницама – могло је бити више жртава. Испоставило се да је стрелац спреман – обезбедио се муницијом. Чињеница да је ово трагедија за све – и за оне који су постали жртве и за породицу нападача (њима није ништа мање патња, људи морају да живе са тим) – то је разумљиво. И сада сви покушавају да схвате „шта треба да се уради да се ово не понови“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зашто паник тастери нису радили? Електронски пријем, видео-надзор, рамови за детекторе метала – све је то требало да се појави у свакој школи и универзитету у Русији након пуцњаве у Казању. Када је бивши ђак упао у зграду и упуцао деветоро људи. У Перму је администрација региона већ поднела захтеве. На позадини оваквих размера ванредног стања постаје врло јасно зашто је неопходно увођење нових система контроле. Укључујући и белоруске школе. Посвађала сам се са колегама „па, зашто уводити исте електричне пропуснице, ако сте их предали – и то је то, уђите”. Можете проћи, наравно. Али ово је један ниво контроле. А да је такав стрелац и имао овај чип, онда би га зауставио или оквир или видео надзор, неко од њихових чувара је посумњао да нешто није у реду. Да, што више ових контролних система, то боље! А још боље, ако је то уопште надлежност Одељења заштите.

 

Знате ли шта је “скулшутинг ” (пуцњава у школи прим аут) као покрет? Мој син је још ђак у првом разреду – и добро је што имају овај први разред сада и у вртићу, али родитељи чак и петих разреда треба да контролишу ове ствари. Школско пуцање (скулшутинг) је популаран мејнстрим на друштвеним мрежама, где се деца намамљују и нуде да играју исти Мајнкрафт, само у стварном животу. Да ли сте икада погледали у дечији геџет? Погледај. Минецрафт је игра преживљавања или креативности. Они старији играју за преживљавање – поквасиш све около, распрши се, а онда ако те убију увек можеш да се рестартујеш. Са 35 година схватате каква стварност може бити ово поновно покретање. Са 6, 7, 12, чак и старији, као што видите,  – не.

Дакле, игра није механизам, већ кључ. Дете, стално убијајући некога виртуелно, губи осећај да је то лоше. И ту раде администратори група попут Колумбајн. У Америци постоји истоимена школа у којој су два тинејџера извела масакр 1999. године. Погинуло је 13 људи, а 23 су повређене. А онда се „Колумбајн” као друштвени феномен закотрљао светом. Тинејџери се побуне и мисле да је то веома кул.

Прочитајте још:  Број деце у Јапану пао је на рекордно низак ниво
Постоји статистика: у Русији је пет милиона тинејџера регистровано у деструктивним каналима на Вебу, попут Колумбајн и сличних. Пет милиона. А ове групе или канали се „искључују“ само ако, се нешто већ догодило, јер  је момак на ВКонтактеу  рекао  о својим плановима, или тек након суђења, када је група препозната као екстремистичка .

О томе би, по мом мишљењу, требало да одлучи држава на нивоу организовања заштите школа. Да, издвајање сумњивих група је једноставно у почетку – блок – и то је то. Али ово је уопштено. А приватност је наш однос. Дете није само твоје, комшијско, итд. Прекјуче сам близу школе налетела на децу са електронским цигаретама то би генерално требало забранити на нивоу закона. Веома је дуготрајно, посебно интересовати се за туђу децу з, али и то мора да се ради. Ако не будемо обраћали пажњу једни на друге, такви случајеви: (Упозорила сам свакога – нико није реаговао) само ће цветати. Погледајте шта ваша деца раде на својим телефонима. Не постављајте родитељску лозинку – проверавајте сваки дан. Питајте, интересујте се, не игноришите обрачуне у школи. За њих је погубан сваки сукоб са 13 година. Ми смо одговорни за све ове извештаје о нашој деци. Оставите све по страни и обратите пажњу на њих, иначе могу уништити оно највредније што имате. Сами себе

Катарина Круталевич/Васељенска/ОНТ.БУ.

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *