Историја опозиционог насиља

0

Мариника Тепић

Историја опозиционог насиља.

Политички живот у Србији никада није био досадан. Али, у последње време, може се рећи претходних неколико година, демократија као да посустаје пред насиљем. Насиље није прихватљиво ни на улицама, али успело је да уђе у Народну скупштину, чак и у Јавни сервис, да се умеша у протесте еколога.

Прочитајте још:  Затворена 143 објекта у Србији због непоседовања нових фискалних каса
Сетимо се чупања микрофона у Скупштини Србије 2019. године. Тада је Бошко Обрадовић, лидер Двери, на седници једног скупштинског одбора, насрнуо на Александра Мартиновића. Обрадовић је замахнуо руком према Мартиновићу који је разговарао телефоном. Присутни посланици су задржали Обрадовића да не изазове већи инцидент.

Тешко је заборавити вешала испред Скупштине Србије а потом и упад опозиције у зграду Радио телевизије Србије. Обрадовић је и тада бриљирао у гурању са обезбеђењем националне телевизије, а ту су били и Драган Ђилас и Вук Јеремић. Ипак, тај немили догађај су обележиле моторне тестере са којима су особе са фантомкама на главама јуришале на зграду националне телевизије.

На списку је и покушај упада припадника опозиције у зграду Скупштине Града Београда. Група жена, међу којима су биле и чланице Савета за равноправност, чија је седница била заказана у то време, стале су испред улаза и присталицама опозиције узвикивале „срамота”, „фашисти” и „ово је мобинг”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  На Косову и Метохији данас почињу војне вежбе са учешћем 24.000 НАТО војника!
Испред Старог двора су били су Бошко Обрадовић, Никола Јовановић, Борко Стефановић, Марко Бастаћ, Јанко Веселиновић, Дијана Вукомановић. Двема женама је позлило приликом покушаја представника Савеза за Србију да уђу у зграду Старог двора и оне су пребачене у Ургентни центар,

Памтимо и низ немилих догађаја са насиљем на улицама Београда и Новог Сада. У јулу 2020. године полиција је морала да брани Народну скупштину од демонстраната који су центар престонице претворили у ратну зону. У свет је поново отишла ружна слика, са запаљеним полицијским возилима, поломљеним излозима… Исто је поновљено и у Новом Саду где су присталице опозиције покушале да молотовљевим коктелима и бакљама запале Градску кућу. У борби за такву демократију, редом су поразбијали излоге у центру српске Атине.

Списак је дугачак. На ред долази и покушај првака Народне странке да у јуну 2021. године насилно уђу у Председништво Србије.

Прочитајте још:  Родитељи деце одељења VII/2 ОШ „Владислав Рибникар“ упутили седам захтева држави
Борба за „демократију” се сели на поље екологије. У новембру 2021. опозиција блокира аутопут на Новом Београду. Возила суграђана који су изразили неслагање са таквом политиком, била су разбијана. Еколози су и следеће године у више наврата били агресивни у Београду и Новом Саду.

Тако стижемо до фебруара ове године када су опозициони посланици у народном парламенту ситуацију довели на ивицу физичког обрачуна. Када томе додамо, слободно се може рећи, редовне претње смрћу председнику Србије, што на улицама, што на друштвеним мрежама, ништа више не изненађује.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *