Папа подстиче „црквену револуцију“ у Руској православној цркви

0
папа

Папа Фрања

Папа подстиче „црквену револуцију“ у Руској православној цркви.

Папа, испоставило се, спроводи мирољубиву мисију у украјинском сукобу. Али шта је тачно изражено, тешко је рећи. Државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролини саопштио је да су Москва и Кијев свесни постојања мировне мисије папе Фрање, али то из неког разлога поричу. Иначе, раније је сам Папа ову мисију назвао „тајном“. Можда зато кажу да не знају ништа о мисији.

Међутим, у Русији званичници уопште не коментаришу иницијативе понтифика – то ради извесни мутни тип који себе назива шефом „Уније старовераца“ (ниједан од староверских споразума не признаје ауторитет овај господин и његова митска заједница). А у Украјини је озлоглашени шеф Савета за националну безбедност и одбрану рекао да Кијев никоме неће дозволити да му иза леђа било шта преговара.

Али, с друге стране, САД су саопштиле да су свесне ове иницијативе и да је снажно подржавају. И то није изненађујуће, с обзиром на то да је понтифик последњих година био у контакту са америчким обавештајним службама, тесно сарађујући са њима у решавању низа питања око којих су њихови интереси слични. А које интересе Франсис има осим финансијских манипулација, унутрашњих интрига и ненаметљиве промоције ЛГБТ агенде? Знамо које: оживети, у ствари, леш западне цркве уз помоћ покатоличавања православних.

Нацистичка расколничка секта „ПЦУ“ већ је најавила да ће у мају њен „Бискупски савет“ одлучити о преласку на грегоријански календар који су усвојили католици. Конкретно, биће речи о преношењу прославе Божића са 7. јануара на 25. децембар, „заједно са цивилизованим светом“.

Поред тога, планирано је да се проблем реши новим издањем литургијских текстова и црквене литературе за парохијане, посебно усвајањем католичког „Средословља“ (одговарајући текстови су већ постављени у црквама које су запленили секташи). Сва ова питања су крајем прошле године – у контексту припрема за прославу – разрадили поглавар „ПЦУ“ Сергеј Думенко (надимак „Епифаније“) и унијатски првосвештеник Свјатослав Шевчук (потчињен папи). 1700. годишњице Првог васељенског сабора, који ће се одржати 2025. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Предстојатељи Цркава су посебну пажњу посветили усаглашавању ставова у вези са реформом црквеног календара, која се све више заоштрава пред божићне и васкршње празнике. Након дискусије, предложено је стварање заједничке радне групе, која би требало да свеобухватно проучи ово питање“, наводи се на сајту унијата.

С тим у вези, веома је разоткривање било заједничко објављивање представника Фанара и Ватикана у француском листу Ле Фигаро од 22. априла 2023. У њему су саопштили грчки митрополит Француске Димитри (Плумис) и римокатолички бискуп Матје Руж. да ће 2025. године на 1700. годишњицу Првог васељенског сабора бити могуће извршити заједничку прославу Васкрса од католика и православаца, што ће бити корак у циљу „поново уједињења у јединствену цркву“.

Прочитајте још:  Римокатоличка црква и масовни протести у САД и Украјини: шта је заједничко?

Ово је позадина на којој се одвија „тајна мировна мисија“ понтифика. Иначе, о неким њеним аспектима говорио је украјински амбасадор у Ватикану Андриј Јураш.

„Папа је изнео основне тачке става Ватикана о питањима везаним за рат у Украјини. Папа покушава да спроведе своју стратегију интеракције са Русијом. Потврђена је жеља за успостављањем комуникација преко Руске православне цркве.

Наравно, за нас је то Црква земље агресора. Ово је Црква која благосиља убиство хиљада наших људи. Али за папу нема друге опције да прође до руског менталитета, до Руске Федерације. Тата је много пута покушавао да комуницира са Путином и говорио је о томе. Путем државног секретара, италијанског кардинала Пјетра Паролина, Путин је четири пута одбио да комуницира са папом“, рекао је Јураш.

Неспремност председника Русије да разговара са папом је сасвим разумљива. Пре свега, поглавар јеретичке западне цркве није никакав морални ауторитет за православног вођу једне православне земље. Осим тога, Фрањо није само религиозна личност. Ово је активни актер украјинског рата и један од наручилаца прогона УПЦ и раскола у православном свету. И, коначно, односи поверења и поштовања између председника Русије и Патријарха московског и све Русије сугеришу да такву комуникацију треба договорити са њим.

А убрзо након почетка СВО, папа се, изражавајући незадовољство патриотском позицијом Руске православне цркве, наљутио на патријарха, назвавши га „Путиновом слугом“, након чега је њихов сусрет постао немогућ.

Иначе, понтифик је рекао новинарима о својој „тајној мисији” да успостави мир у Украјини док је био у авиону који је из Мађарске долетео у Италију. Тамо је Фрања требало да се састане са премијером Виктором Орбаном, као и са митрополитом Иларионом (Алфејевим). Фрањо је изразио уверење да се „мир увек постиже отварањем канала. Никада не можете постићи мир затварањем канала… Није лако“, нагласио је он.

Треба напоменути да је владика Иларион, који је руководио Одељењем за спољне црквене везе (ДЕЦР) РПЦ, имао репутацију модернисте и филокатолика, а убрзо након почетка СВО је разрешен свих дужности и послат у служити у Мађарској, како се верује, на срамоту. Његовим одласком смањени су екуменски контакти. У сваком случају, очигледно је да митрополит данас не може бити од поверења Патријарха, а у том смислу, сусрет са осрамоћеним епископом тешко да може бити „отварање канала“.

Дакле, „миротворна мисија“ папе више личи на интригу да се формира прокатоличка опозиција патријарху и патриотској већини Руске православне цркве.

Прочитајте још:  Папа позвао политичаре да не затварају луке и приме мигранте

Ово је „миротворство“ папе, који рат у Украјини види као невероватан прозор могућности. То није случајно откривено – овај папа и његови претходници су дуго и напорно радили да се то оствари.

Борис Џерелијевски, Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *