Посебно признање за српске хероје: Борачка споменица за ветеране ратова!

2
споменице

„Борачка споменица“ додељиваће се припадницима оружаних снага Србије који су обављали војне или друге дужности у рату, или оружаним акцијама предузетим за време мира ради одбране суверенитета, независности, територијалне целокупности и уставног уређења Србије

Влада Србије донела је уредбу о “Борачкој споменици”, посебном националном признању које се додељује лицима која су стекла статус борца по Закону о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

У одлуци објављеној у Службеном гласнику, борац или ратни војни инвалид, коме је коначним решењем надлежног органа у Републици Србији признато својство борца или ратног војног инвалида, и пали борац постхумно, на основу погибије или нестанка, остварују права по Закону на “Борачку споменицу”.

Ова уредба ступила је на снагу 7. априла.

“Поводом најактуелније теме која је заступљена како у медијима, тако и међу борачком популацијом, а у циљу промоције и унапређења права бораца, ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова породица погинулих бораца, након усвајања Уредбе о Борачкој споменици од стране Владе Републике Србије, а на челу са председником Александром Вучићем, осећам потребу да у своје лично име, и у име преко 190 борачких организација чланица Савеза борачких организација Заједнице ветерана Србије, чији сам председник, изразим неизмерну захвалност министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије господину Николи Селаковићу, као и државним секретарима поменутог министарства господину Крсти Јањушевићу и господину Милету Карановићу, ” каже за наш портал Марко Мартиновић председник Заједница ветерана Србије – ЗАВЕТ Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он додаје да је ово велика ствар за наше ветеране у смислу да нису заборављени, али и као подстицај за неке будуће војнике да држава ипак мисли на њих.

Прочитајте још:  Чанак са Мирашевим расколницима пије рујно вино, Мило са другог стола добацује (Видео)

“С обзиром да је ово први пут након послератног одликовања партизанским споменицама, наши борци и ратни војни инвалиди, захваљујући разумевању, интересовању, напорном раду и труду Сектора за борачко-инвалидску заштиту, сви ће бити у прилици да добију одликовање – Борачку споменицу као симбол и признање жртве и крви које су оставили на фронту часно бранећи нашу земљу. Захваљујући залагању државног секретара у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господину Крсти Јањушевићу и доброј сарадњи са борачким удружењима широм наше земље, повезујући локалне самоуправе са Министарством, ослушкујући глас народа и представника борачких удружења, српски борци ће заслужено бити одликовани Борачким споменицама које ће остати у аманет њиховим поносним потомцима, јер како се ми данас, сви заједно, боримо за њихова права, они су се некада борили за нас и наше породице”, наводи Мартиновић.

Он подсећа да је од почетка ове године свим ратним ветеранима и инвалидима омогућена бесплатна здравствена заштита за коју је потребна само легитимација бораца или ратних војних инвалида.

“Ништа мање вредан успех који је постигнут у циљу унапређења положаја бораца, ратних војних инвалида и цивилних инвалида рата јесте одлична сарадња са министарством здравља Републике Србије на челу са министарком проф. др Даницом Грујичић, а као резултат тога нашим борцима и ратним војним инвалидима обезбеђена је бесплатна здравствена заштита, без обзира да ли су запослени или су незапослена лица, а са легитимацијама бораца или ратних војних инвалида. Ово је био озбиљан проблем за који борци и РВИ нису могли сами да пронађу решење, али захваљујући залагању нашег државног секретара Крсте Јањушевића и овај велики проблем је решен. Заједница ветерана Србије поздравља сваки вид залагања за остварење заједничких циљева којима стремимо како бисмо обезбедили боље сутра за наше борце, ратне војне инвалиде, цивилне инвалиде рата и породице погинулих бораца”, изјавио је председник ЗАједнице ВЕТерана Србије (ЗАВЕТ-а Србије) господин Марко Мартиновић.

Прочитајте још:  Заветници: Скандалозно што је у пошти организовано шминкање за Ноћ вештица

Иначе заједница ветерана Србије – ЗАВЕТ Србије је савез борачких организација, који броји више од 190 организација чланица из преко 56 локалних самоуправа у Србији, чији је основни циљ унапређење друштвеног и материјалног положаја бораца,
чланова породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и цивилних жртава ратова вођених на простору бивше Југославије од 1990. до 1999. године.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Посебно признање за српске хероје: Борачка споменица за ветеране ратова!

  1. …aли и као подстицај за неке будуће војнике да држава ипак мисли на њих…

    …али и као подстицај за неке будуће војнике да држава ипак мисли на њих….

    posle 20-30 godina ste se setili. danas je ta generacijama u poznim 40 i 50im. zivot prolazi…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *