Руси су пронашли „лек” за ХИМАРС

1
химарс

(EPA-EFE/Bo Amstrup)

Вашингтон и Кијев имају озбиљан проблем. Ефикасност вишецевног ракетног система ХИМАРС је изненада опала током претходних неколико месеци. У почетку то је била тајна, али прича је управо осванула и у америчким медијима. Једноставно, ХИМАРС више није у стању да прецизно погоди циљеве и то озбиљно утиче на украјинске ратне планове. Због немогућности да неутралишу кључне циљеве у дубини територије под контролом руских снага, Украјина је приморана да одложи почетак офанзиве.

Прецизна ватра ХИМАРС-а је прошле године натерала руске снаге да се повуку са десне обале Дњепра и напусте Херсон. У новогодишњој ноћи, ракете испаљене из ХИМАРС-а погодиле су школу у Макијивки. Према руским изворима, тада је настрадало 89 војника док је Украјина тврдила да је погинуло 400 Руса.

Шта се то догодило са ХИМАРС-ом који је прошле године помогао Украјини да консолидује снаге и чак преузме иницијативу у рату који је, тако рећи, била изгубила. Суштина је у томе што је Русија развила систем за ометање „Глобалног система за позиционирање”. Такозвани џи-пи-ес, омогућава оператерима ХИМАРС-а да уз помоћ података добијених путем сателита, хируршки прецизно погоде циљеве на даљинама од 80 километара.

Америчке војне структуре су потврдиле причу о умањеној ефикасности ХИМАРС-а, уз ограду да није јасно како су то Руси постигли. Познато је да су руске снаге успешно обарале ракете споменутог система, а по свему судећи, овог пута су успеле да неутралишу систем за навођење. У Пентагону покушавају да схвате да ли руске контрамере покривају шира подручја или бране само ограничене делове територије, око важних циљева. У Вашингтону кажу да су Руси од новембра знатно појачали снаге за електронско ратовање и да на терену имају довољно обученог особља. Знатно више него Украјинци, укључујући ту и њихове западне саветнике.

Прочитајте још:  Кина поднела тужбу против САД

Да је ратна срећа промењива, сведоче и све успешнији руски напади на дубину украјинског фронта. Почетком овог месеца, Руси су у залеђу украјинских линија у Доњецку, у ракетом нападу уништили железничку композицију са 200 тона муниције. Код Харкова су уништене залихе муниције 127. механизоване бригаде, док су у Павлограду у уништена два дивизиона ПВО система С-300. Крајем априла у нападу балистичком ракетом „искандер” код Доњецка су нанети озбиљни губици добровољцима из Грузије који се боре у украјинским редовима. Код Доњецка су 1. маја уништене залихе муниције украјинске 53. механизоване бригаде при чему су 29. априла забележен губитак 575 војника под комадом Кијева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Марко Лакић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Руси су пронашли „лек” за ХИМАРС

  1. Повратни пинг: Убица деце из Lockheed Martin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *