Дечак неће одговарати али истрага ће утврдити чињенице

0
дечак

Навршило се недељу дана од масакра у ОШ „Владислав Рибникар”.Дечак  Коста К. (13) осумњичен да је хицима из ватреног оружја убио осам ђака ове образовне институције и припадника обезбеђења, а тешко ранио шесторо ученика и професорку историје налази се на опсервацији на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину. Због злочина за који се терети неће одговарати, с обзиром на то да у закону пише да деца која нису навршила 14 година (К. К. ће их напунити у јулу) нису кривично одговорна.

Иако починилац злочина не може кривично да одговара, како сазнајемо, истражни органи заједнички раде на утврђивању свих чињеница у вези са трагичним догађајем.

– Као што је најављено, истрага се води у неколико праваца. Испитује се шта је К. К. претраживао на интернету, како је унео оружје и Молотовљеве коктеле у школу, да ли га је неко и на који начин инспирисао да почини злочин, зашто је као малолетник пуштен у стрељану где је вежбао пуцање у мете. Утврђују се све околности овог догађаја, али је за сада преурањено да се говори о њима – каже „Политикин” саговорник близак истрази.

Док су родитељи убијене деце организовали сахране, Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је истрагу против дечаковог оца Владимира К. теретећи га за тешко дело против опште сигурности. Отац, осумњичен да оружје из којег је дечак пуцао на вршњаке није адекватно чувао, да је дете водио у стрељану и учио га да пуца иако има 13 година, на саслушању је негирао све за шта се терети. После саслушања, које је трајало сатима, на предлог тужилаштва Владимиру К. одређен је притвор до 30 дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ПРВА ФОТОГРАФИЈА ХАПШЕЊА УБИЦЕ ИЗ МЛАДЕНОВЦА: Урош Блажић у колима са везаним рукама (ФОТО)

Док се Коста К. налази у здравственој установи, а његов отац у притвору, у јавност су пласиране најразличитије информације: да је дечак био жртва вршњачког насиља због чега је променио одељење, да је (што је потврдио и први човек београдске полиције Веселин Милић) имао списак ђака које је планирао да убије, да је извесно време пре стравичног злочина на интернету проверавао да ли може да одговара и како се прави бомба. Последње у низу информација о овом стравичном догађају су и да дечак не показује никакве емоције, да није исказао жељу да види родитеље и да га занима једино када ће бити пуштен кући.

Много се званичника, професора, стручњака из различитих области огласило након овог злочина. Многи су упирали прстом у родитеље с тврдњом да не разговарају довољно са децом и да им се не посвећују колико би требало. Сложни су били у једном: да је реч о трагедији великих размера, да су последице несагледиве и да нешто треба да се мења. Предложене су мере којима би се спречиле овакве и сличне трагедије, направљен план за враћање ученика у школу у којој је почињен масакр. Било је много и оних који су имитирали дечака и у објавама на друштвеним мрежама претили да ће учинити исто што и он и исмејавали жртве.

Мирослава Дерикоњић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *