Линта: Рушењем споменика поручују Србима да се иселе!

0
линта

Миодраг Линта

Линта: Рушењем споменика поручују Србима да се иселе!

Прочитајте још:  Четири младића погинула у тешкој саобраћајној несрећи код Чачка
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је данас да недавно рушење осам споменика на православном гробљу у општини Кладањ шаље поруку Србима да се иселе. Линта је рекао да се уништавањем надгробних споменика застрашују малобројни српски повратници и апеловао је да међународне организације и институције најоштрије осуде овај шовинистички чин, те захтевају да надлежни органи у Тузланском кантону и ФБиХ хитно пронађу организаторе и починиоце и казне их у складу са законом.

– У питању је један од бројних примјера злочина из мржње према Србима и свему што је српско. Надлежне власти треба да предузму конкретне мјере на обнови порушених споменика, као и да се врати земљиште Српској православној цркви које је узурпирано – истакао је Линта.

Он је навео да је план да се на том земљишту изгради пијаца, уместо да се обнови православна црква која је срушена 1941. године, саопштено је из Савеза Срба из региона. Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ раније је саопштио да је у некадашњим српским селима на подручју општине Кладањ извршено масовно уништавање споменика.

Прочитајте још:  Срби нису уклонили шатор, ситуација у Лепосавићу напета
Парох Дарко Кујунџић је потврдио да је срушено више од 60 споменика на православним сеоским гробљима на подручју ове општине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим тога, срушени су и споменици српским жртвама из времена Другог светског рата.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *