Да ли радници данас лакше дају отказе

0

Да ли радници данас лакше дају отказе.

Не очекују се ни драстична отпуштања, ни да ће запослени самоиницијативно напуштати посао, уверава Александра Анић, доцент Економског факултета

Прочитајте још:  Др Панић: Увешће нам ванредно стање 1. октобра?!
Иако у Србији за сада нема прецизних података о томе који је то број радника који лакше дају отказе на тренутним пословима, у потрази за бољом зарадом и условима рада, синдикална искуства потврђују да многе производне фирме које траже оперативне раднике имају проблеме у проналаску радне снаге, јер радници учесталије дају отказе. Када је тржиште гладно за радницима онда они, објашњава Александра Анић, доцент Економског факултета у Београду, имају много бољу преговарачку позицију, лакше могу да промене посао, и да врше притисак на зараде.

– Додатни проблем је и одлив радне снаге у иностранство, где могу да зараде вишеструко више. У ИТ сектору су кренули да дају отказе, али не оним запосленима који су од суштинског значаја за сектор. Криза се осећа и предвиђа и у наредном периоду, али се не очекују ни драстична отпуштања ни да ће запослени масовно давати отказ – уверава Анићева.

У Асоцијацији слободних и независних синдиката такође потврђују да радници имају све више прилике да бирају, јер је лакше наћи посао у дефицитарним струкама. Ипак, скрећу пажњу на то да је тај тренд највише присутан у сектору угоститељства, где најчешће дају отказе.

– Приметан је све више и у здравству, где по нашим сазнањима, лекари прелазе из државног у приватни сектор не би ли и тамо оформили синдикате, што им ипак теже полази за руком, јер код приватника наилазе на отпор – открива Ранка Савић, председница АСНС.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Опкољен специјалним снагама, лидер сепаратиста се усудио да посети српске енклаве на Космету
Учестали откази дешавају се пре свега због мањка радне снаге. Није добро што преговарачка моћ која све више прелази на страну кандидата долази принудно, због тог проблема, додаје Савићева, а не активношћу синдиката или савешћу послодаваца.

Такав тренд присутан је и у свету, па тако према недавном истраживању глобалне пословне друштвене мреже „Линкдин”, трећина професионалаца који су досад окусили плодове флексибилног начина рада, било због корона „закључавања” или из неког другог разлога, радије би дали отказ него што би се вратили на пуно радно време у канцеларији. Уз то две трећине запослених размишља о промени посла ове године, а петина из ове групе остала би на садашњем послу уколико би имали могућност да повремено или стално раде од куће, недавно је пренео британски „Тајмс”.рад

Марија Бракочевић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *